Bluetooth

Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
1,441
Puanları
1
GİRİŞ

1.Veri
1.1.Veri Nedir?
1.2.Veri Aktarım Çeşitleri
1.3.Bluetooth Nedir?
1.4.Bluetooth’un Tarihçesi

GELİŞME

1.Bluetotth’un Çalışma Prensibi
2.Bluetooth’un Kullanım Alanları
3.Bluetooth’un Teknik Altyapısı
4.Bluetooth’un İnsan Hayatındaki Yeri
5.Bluetooth sıkça sorulan sorular

SONUÇ


1.Veri
1.1.Veri Nedir?
Veri değerlendirilmeye tabi tutulmamış mesajlar topluluğudur. Daha belirli olarak tanımlarsak, verileri, verinin (datum) çoğulu olarak ele alıyoruz. Veri , “belirli bir mesajın bir parçasını göstermek üzere kullanılan bir simgeler takımı” olarak tanımlanmaktadır.

1.2.Veri Aktarım Çeşitleri
Veriler günümüzde çok farklı şekillerde aktarılmaktadır. Bunlardan en önemlileri bluetooth, kızılötesidir. Telefonlarımızda önceden sadece Kızılötesi kullanmaktaydık.Artık gelişen teknolojiyle kızılötesinin yerini bluetooth aldı.
Bluetooth’un veri iletiminde dengeli anahtarlama ve dengesiz anahtarlama olmak üzere iki çeşit anahtarlama vardır

1.3.Bluetooth Nedir?
Bluetooth, sabit ve mobil cihazlar arasındaki iletişimde kablolara duyulan ihtiyacı ortadan kaldıran, veri ve ses iletişimini kolaylaştıran bir teknolojidir.Düşük maliyetli, kısa menzilli radyo bağlantısına dayanır.

1.4.Bluetooth’un Tarihçesi
Bluetooth adını, 10. yüzyılda Danimarka ve Norveç’i birleştiren Danimarka kralı Harald (Bluetooth, Blatand) ‘tan almıştır.
Bluetooth fikri ilk kez 1994 yılında Ericsson firması tarafından gündeme getirilmiştir. İlk olarak cep telefonları ile dizüstü bilgisayarları biribirine kablosuz olarak bağlama düşüncesiyle ortaya çıkmış, daha sonra mobil veri (data) kullanımının daha çok artacağı görülünce tüm kısa-mesafeli veri ve ses haberleşmesini içerisine alacak bir sisteme dönüştürülmüştür.


GELİŞME

1.Bluetotth’un Çalışma Prensibi
Bluetooth iletişimi 2400-2483.5 MHz frekans bandında gerçekleşiyor ve temel iletişim hızı 1 Mbps. IP iletişiminde olduğu gibi veriler veri blokları tarafından kontrol edilen veri paketleri şeklinde gönderiliyor. Trafiğin duruma göre gönderici ve alıcılar saniyede 1600'e kadar frekans değişimi gerçekleştirebiliyorlar. Kontrol paketlerinde hedef adrese ek olarak bir sonraki frekans aralığı da bulunuyor. Sürekli olarak transfer edilen bu ekstra veri yüzünden 1 Mbps olan teorik hız en iyi durumda bile 2 x 432 = 864 Kb/s olabiliyor.
Bluetooth ağları sekiz aygıta kadar birbirine bağlanmayı hedefliyor. Buna da piconet adı veriliyor. Her aygıt durumuna göre slave veya master konumu alıyor. Master konumundaki aygıtlar iletişimi organize etme ve yönlendirme görevini yapıyor, buna iki slave aygıt arasındaki iletişim de dahil.
Bir master aygıt iki farklı piconet'e bölünebiliyor. Bu şekilde on kadar piconet arka arkaya bağlanabiliyor. Yani, teorik olarak 8 x 10-8 düğüm noktası tanımlayabiliyor ve 72 aygıtı birbiri ile bağlayabiliyoruz.
Bluetooth veri hızı en fazla 721 Kbps’dir. Başka bir değişle bu hız paralel arabirimden yaklaşık 3 kat, seri arabirimden ise 8 kat fazladır. Bu hız veri ve görüntü aktarımı için yeterlidir.

2.Bluetooth’un Kullanım Alanları
Bluetooth telsiz teknolojisi cihazlar arasında senkronizasyon sağlamak ve veri aktarmak amacı ile kullanılabilir. Masaüstü ve taşınabilir ve/veya el bilgisayarları arasında herhangi bir kablo bağlantısı olmadan senkronizasyonu sağlamak adres ve takvim bilgilerini aktarmak tipik kullanım örneği olarak verilebilir. Bunu dışında Bluetooth teknolojisi GSM telefonlarını kullanarak masaüstü, taşınabilir veya el bilgisayarlarını şirket networklarına veya internete bağlayabilir, dosya alış verişi yapmasına olanak sağlar.

3.Bluetooth’un Teknik Altyapısı
Bluetooth™ sistemi 2.4 Ghz frekans bandında çalışan evrensel bir radyo arabirimine dayanan bir sistemdir. Bu, birçok sınai ve medikal cihazın ve otomatik garaj kapıları ve bebek monitörleri gibi bazı ev aletlerinde kullanılan banttır.Veri ve sesin hem sabit hem de taşınabilir birçok araç arasında iletişime izin verir. Bluetooth sistemi ile radyo bağlantısı ile bir çok aracı bağlamanız mümkün olacaktır. Dünyadaki tüm ülkelerin %95’i Bluetooth 2.4-GHz geniş spektrum bandını desteklemektedir. Bluetooth ile hemen hemen dünyadaki her yerden cep telefonunuz ve taşınabilir bilgisayarınız ile kuracağınız bir telsiz bağlantı yardımı ile internete erişebilirsiniz.


4.İnsan Hayatındaki Yeri
Bluetooth, ofis içi telsiz bağlantılarınız için yüksek performanslı, uygun ve düşük maliyetli bir çözüm sunmaktadır. 10 metrelik bir alan içinde tüm Bluetooth cihazları birbirleri ile radyo bağlantısı kurar. Ofis içinde rahatça hareket eder, evde çalışmak istediğinizde, seyahate gittiğinizde ayrı bir kuruluşa gerek kalmadan tüm Bluetooth cihazlarını kullanmaya başlayabilirsiniz. Cihazlar arasındaki yüksek veri aktarım hızı, telsiz bağlantı ve otomatik veri transferi verimliliğinizi arttırır.


5.Bluetooth sıkça sorulan sorular

S: Bluetooth telsiz teknolojisi nedir?
Y: Bluetooth, kablo bağlantısını ortadan kaldıran kısa mesafe Radyo Frekansı (RF) teknolojisinin adıdır. Bluetooth, bilgisayar, çevre birimleri ve diğer cihazların birbirleri ile kablo bağlantısı olmadan görüş doğrultusu dıışında bile olsalar haberleşmelerine olanak sağlar. Bluetooth teknolojisi 2.4 GHz frekans bandında çalışmakta olup, ses ve veri iletimi yapabilmektedir. 721 Kbps’a kadar veri aktarabilen Bluetooth destekli cihazların etkin olduğu mesafe yaklaşık 10 metredir.

S: Bu teknolojiye neden Bluetooth denmiştir?
Y: Bluetooth adını, 10. yüzyılda Danimarka ve Norveç’i birleştiren Danimarka kralı Harald (Bluetooth, Blatand) ‘tan almıştır. İsim verme olayı bir telsiz teknolojisi ile başlangıçta telekom ve bilgisayar endüstrilerini birleştirmek amacıyla ortak çalışma yapan ve bugün de Bluetooth Special Interest Group (SIG) Bluetooth özel çalışma grubunda etkili olan Ericsson ve Nokia firmalarının çalışması sonucu ortaya çıkmıştır.

S: Bluetooth Special Interest Group (SIG) özel çalışma grubu nedir?
Y: Bluetooth SIG, iletişim ve bilgisayar sektörünün lider firmalarından oluşmaktadır. Grubun amacı birlikte çalışarak, açık mimari yapıya sahip olan, telif ve kullanım hakkı içermeyen, kablo bağlantısını ortadan kaldırarak hemen hemen tüm taşınabilir cihazların telsiz bağlantısını sağlıyarak birbirleri ile sorunsuzca haberleşmesini gerçekleştirecek bir teknolojik ortam yaratmak ve ortamı desteklemektir. Bir sertifika programı ile farklı üreticilerin üretmiş olduğu Bluetooth cihazlarının birbirleri ile sorunsuz olarak çalışabilmesi sağlanmıştır. Detaylı bilgi için www.bluetooth.com adresine bakabilirsiniz.

S: Bluetooth telsiz teknolojisi nasıl kullanılabilir?
Y: Bluetooth telsiz teknolojisi cihazlar arasında senkronizasyon sağlamak ve veri aktarmak amacı ile kullanılabilir. Masasüstü ve taşınabilir ve/veya el bilgisayarları arasında herhangi bir kablo bağlantısı olmadan senkronizasyonu sağlamak adres ve takvim bilgilerini aktarmak tipik kullanım örneği olarak verilebilir. Bunu dışında Bluetooth teknolojisi GSM telefonlarını kullanarak masasüstü, taşınabilir veya el bilgisayarlarını şirket netwörklerine veya internete bağlayabilir, dosya alış verişi yapmasına olanak sağlar.

S: Bluetooth’un benim için faydası ne olabilir?
Y: Bluetooth, ofis içi telsiz bağlantılarınız için yüksek performanslı, uygun ve düşük maaliyetli bir çözüm sunmaktadır.
Sizin ayrıca bir çaba göstermenize gerek kalmadan Bluetooth verilerinizin sürekli güncel kalmasını sağlar. Bluetooth cihazları nerede olursa olsunlar 10 metrelik bir alan içinde otomatik olarak birbirleri ile veri aktarma işlemlerini yaparlar. Örneğin Bluetooth arabirimi bulunan masaüstü bilgisayarınız ve el bilgisayarınız siz ofis içinde başka bir işle uğraşırken otomatik olarak birbirleri ile bilgi alışverişini başlatırlar ve bu alışverişi gün boyunca devamlı yenileyerek sürdürebilirler.
Bluetooth kablo karmaşasına son verir. Bluetooth kablo yerine RF ile bağlantı sağladığından cihazların bağlantısı için kabloya gerek kalmaz. Kablo bağlantısının yarattığı klasik problemler ortadan kalkar. Ayrıca seyahat ederken bağlantı kablolarını yanınızda taşımanız gerekmez.
Bluetooth esneklik demektir. 10 metrelik bir alan içinde tüm Bluetooh cihazları birbirleri ile radyo bağlantısı kurar. Ofis içinde rahatça hareket eder, evde çalışmak istediğinizde, seyahate gittiğinizde ayrı bir kuruluşa gerek kalmadan tüm Bluetooth cihazlarını kullanmaya başlayabilirsiniz.
Bluetooth size zaman kazandırır. Cihazlar arasındaki yüksek veri aktarım hızı, telsiz bağlantı ve otomatik veri transferi verimliliğinizi arttırır.
Bluetooth size para kazandırır. Arızalanan veya kopan bağlantı kablolarını değiştirmeye, yedekte tutmaya gerek kalmaz. Farklı cep telefonları için ayrı ayrı bağlantı kabloları almanıza gerek kalmaz.
Bluetooth küresel bir çözümdür. Dünyadaki tüm ülkelerin %95’i Bluetooth 2.4-GHz geniş spectrum bandını desteklemektedir. Bluetooth ile hemen hemen dünyadaki her yerden cep telefonunuz ve taşınabilir bilgisayarınız ile kuracağınız bir telsiz bağlantı yardımı ile internete erişebilirsiniz.
S: Niçin Brainboxes Bluetooth telsiz ürünlerini kullanmalıyım?
Y: Brainboxes yılları aşan tecrübesi ile mobil erişimde dünyada saygın bir yere sahiptir. Brainboxes taşınabilir erişimdeki tecrübesi ile telsiz teknolojisini mevcut ve gelecek ürünlere taşımakta olup, çeşitli cihazlar için geniş Bluetooth ürün seçenekleri sunmaktadır.
S: Bluetooth network ne kadar güvenlidir?
Y: Veri şifrelemesi için çeşitli katmanlar içeren ve kullanıcı yetkilendirmesi sağlayan Bluetooth oldukça güvenlidir. Bluetooth cihazları Personal Identification Number (PIN) ve Bluetooth adres bilgilerini kullanarak birbirlerini tanırlar. Veri şifrelemesi (örneğin, 128-bit WEP) daha ileri Bluetooth güvenliği için kullanılabilir. İletişim yöntemi, Frequency-Hopping Spread Spectrum, Frekans Atlamalı Geniş Spektrum (FHSS), kendi içinde ayrı bir güvenlik seviyesi sağlar. Bluetooth cihazları 2.4 GHz bandı içinde belli bir frekanstan iletişim yapacağına FHSS tekniğini kullanarak senkronize olabilmeyi başaran cihazlar ile veri alış verişini yapar.

S: Frequency-Hopping Spread Spectrum, Frekans Atlamalı Geniş Spektrum (FHSS) nedir?
Y: FHSS geniş spektrum modülasyon şeması olup, alıcı ve verici cihazın bildiği bir şablon çerçevesinde bir dar band taşıyıcı ile frekansı değiştirmektedir. Doğru senkronizasyon ile tek bir mantıksal kanal oluşturulur. Haberleşme için senkronizasyon yapmamış bir alıcı cihaz tarafından FHSS kısa süreli bir gürültü darbesi şeklinde yorumlanır. Dahi basit söylemek gerekirse, veri çok küçük paketlere bölünerek diğer cihaza rastgele değişen frekanslarda (toplam 79 frekans) gönderilir. Sadece önceden anlaşma sağlanan şablon frekansında senkronize olmuş alıcı verici cihazlar bu verileri alıp, gönderebilirler. Gönderen cihaz saniyede 1,600 kez frekans değiştirerek yüksek seviyeli bir güvenlik sağlar.


S: Farklı marka Bluetooth ürünleri birbirleri ile uyumlu mudur?
Y: Bluetooth ürün sertifika programı farklı üreticilerin farklı Bluetooh ürünlerinin birbirleri ile çalışmasını sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bu birlikte çalışabilme özelliğini taşımayan ürünler Bluetooth işaretini taşıyamaz. Tüm Brainboxes Bluetooth ürünleri bu bir arada çalışabilme garantisi olan Bluetooth işaretini taşımaktadır.

S: Diğer RF (Radyo frekans) ürünleri Bluetooth cihazlarını etkiler mi?
Y: Bluetooth radyo, lisans gerektirmeyen (Endüstriyel, bilimsel ve tıbbi) frekans bandı 2.4 GHz’de çalışmakta olup, mikrodalga fırınlar, telsiz telefonlar v.s. cihazlar ile bu frekans bandını paylaşmaktadır. Bluetooth radyo saniyede 1,600 kez frekans değiştirdiğinden ve paket boyutları diğer RF kaynaklarından etkilenmiyecek kadar çok küçük olduğundan oldukça sağlam ve güvenilirdir.

S: Bluetooth telsiz teknolojisi ve Telsiz LAN (WLAN) birbirlerini etkiler mi?
Y: Bluetooth ve WLAN aynı ortam içinde yer alabilirler. Bluetooth cihazları FHSS şemasını kullandığından ve pek çok WLAN Direct Sequence Spreading DSS tekniği ile çalıştığından her birinin çalıştığı frekans diğerine arka planda bir gürltü işareti olarak gelecek ve ciddi performans problemleri oluşmayacaktır.

S: Bluetooth telsiz teknolojisi ile WLAN arasındaki teknik farklılıklar nelerdir?
Y: Aşağıdaki tabloda bir özet verilmiştir.
Bluetooth WLAN
Frekans: 2.4 GHz 2.4 GHz
Veri hızı: En fazla 721 Kbps En fazla 11 Mbps
Mesafe: 32 feet (10m) En fazla 500 feet (150m)
Standart: Bluetooth 802.11b
Modülasyon tekniği: Frequency Hopping Spread Spectrum (FHSS) Direct Sequence Spread Spectrum (DSSS)
Kullanma modeli: Kablo alternatifi Yüksek hızlı telsiz network erişimi

S: Bir Bluetooth bağlantısında veri iletim hızı nedir?
Y: Bluetooth veri hızı en fazla 721 Kbps’dir. Başka bir değişle bu hız paralel arabirimden yaklaşık 3 kat, seri arabirimden ise 8 kat fazladır. Bu hız veri ve görüntü aktarımı için yeterlidir.

S: Bluetooth teknolojisi sadece notebook bilgisayarlar için midir ?
Y: Bluetooth teknolojisi çevre birimleri, masaüstü bilgisayarlar, taşınabilir bilgisayarlar için en uygun kablosuz çözümdür. Elektronik, otomotiv, akıllı alet üreticileri gibi çeşitli endüstriler Bluetooth teknolojisini kendi ürünlerine aktarmak için çalışmalar yapmaktadırlar. Brainboxes USB ve seri Bluetooth modülleri ile hemen hemen tüm cihazlara Bluetooth özelliği kazandırabilirsiniz.

S: Güç tüketimi göz önüne alındığında Bluetooth teknolojisini taşınabilir cihazlarda kullanmak uygun olur mu?
Y: Güç tüketimi taşınabilir bilgisayar kullanıcıları için her zaman bir endişe oluşturmuştur. Bluetooth telsiz radyoları sürekli veri iletiminde 30-100mA gibi çok düşük akım çektiklerinden harcadıkları güç mobil kullanıcılar için idealdir.

S: PAN nedir?
Y: Bluetooth Personal Area Network, (Kişisel Alan Network, PAN) Bluetooth cihazlarından oluşmuş bir network olup, frekans atlama metodu ile aynı ana dağıtım cihazlarını paylaşmaktadır. Bir PAN oluşturmak için tek noktadan çok noktaya iletişim kurabilen en az iki adet Bluetooth cihazı olmalıdır. (Taşınabilir bilgisayar ve cep telefonu gibi). Bu sayı en fazla sekiz adet cihaz ile sınırlandırılmıştır. PAN oluşturuken bir cihaz ana kontrol birimi olarak çalışırken diğer cihazlar buna bağlı çalışan birimler olarak belirlenir. PAN içerisinde yer alacak cihazlar kullanıcı tarafından yetkilendirilmelidir. Böylelikle güvenli bir iletişim sağlanmış olur.

S: Bluetooth ana kontrol cihazı nedir?
Y: Ana kontrol cihazı, PAN içinde yer alan kendi saat ve frekans atlama şeması ile PAN içinde yer alan diğer tüm Bluetooth cihazlarını senkronize eden bir Bluetooth cihazıdır. Diğer Bluetooth cihazları ile bağlantı sadece ana kontrol cihazı tarafından kurulur. Her PAN içinde sadece bir adet ana kontrol cihazı yer alır.

S: Diğer Bluetooth cihazlarının PAN içindeki konumu nedir?
Y: Diğer cihazlar PAN içinde yer alan ve ana kontrol cihazı olmayan cihazlar diye tanımlanabilirler. Bu cihazlar ana kontrol cihazından frekans atlama şemasını alıp, ana kontrol cihazının saatine göre gerekli zamanlamayı yaparak PAN iletişimini sürdürürler. Ana kontrol cihazı verinin ne zaman iletileceğine karar verir ve cihazlara bildirir.

S: Kapsama alanı üst üste çakışan PAN’lar birbirlerini etkilerler mi?
Y: Teorik olarak mümkün olmakla beraber, her PAN kendine ilişkin frekans atlamalı şemayı kullandığından çok düşük bir olasılıktır. Ayrıca aynı PAN içindeki Bluetooth cihazları kendi PAN’larındaki ana kontrol cihazının saatini kullanarak bağlantıyı sağladıklarından harici PAN içindeki cihazlar bu ana kontrol cihazının saatini veya frekans atlamalı şemasını kullanamıyacaklardır.

S: Bluetooth ürünleri internet veya network erişimi için kullanılabilir mi? Bu bağlantıların hızı ne olur ?
Y: Evet, Bluetooth telsiz cihazları (el tipi ve taşınabilir bilgisayarlar) Bluetooth uyumlu cep telefonları ile bağlantı kurarak internet ve diğer network kaynaklarına erişebilir. Bluetooth telsiz teknolojisi taşınabilir bilgisayar ile cep telefonu arasında bağlantıyı kurar, cep telefonu da GSM hatlarını kullanarak internet veya network kaynaklarına ulaşımı sağlar. Bluetooth bağlantı hızı yaklaşık 721 Kbps’dir. Ama cep telefonu bağlantı hızı oldukça düşüktür. GSM veri hızları gün geçtikçe artmakta olup, mevcut hız en fazla 14.4 Kbps’dir. GPRS teknolojisi ile bu hız yakın zamanda analog modem hızlarına erişecek olup, cep telefonu üzerinden internet bağlantısının performansını arttıracaktır.

S: Bluetooth telsiz teknolojisi Infared teknolojisinin yerine mi geçecektir?
Y: Bluetooth telsiz teknolojisi infrared’e nazaran çok daha özellikleri olan bir teknolojidir. fazla . Her iki teknoljisi de ortak olarak kablo bağlantısını kaldırmakla beraber, sadece Bluetooth ses, video ve veri taşıyabilir. Infrared’in kapsama alanı Bluetooth telsiz teknolojisinden daha kısadır ve infrared ile birbirini gören iki nokta arasında bağlantı yapılabilir. Bluetooth ile 10 metrelik mesafe içinde birbirlerini görmeyen çok noktadan bağlantı yapılabilir.

S: Brainboxes Bluetooth ürünleri hangi işletim sistemlerini desteklemektedirler?
Y: Brainboxes Bluetooth ürünleri Windows Windows XP, 2000, 98, 98SE, 98ME, Pocket PC işletim sistemlerini desteklemektedir.

S: Bir şirketin duyurusuna göre Bluetooth telsiz verisi 100 m’ye (320 feet) kadar aktarılabilmektedir; bu olası mıdır?
Y: Evet. Bluetooth telsiz teknolojisi farklı sınıflardaki güç çıkışlarına olanak sağlamaktadır. 0 dBm ile 32 ft (10 m) ve 20 dBm ile 320 ft (100 m). 0 dBm güç seviyesi ile 32 ft (10 m) alan içinde çalışan Bluetooth cihazları düşük pil tüketimi olan PAN cihazları olarak kabul edilmektedirler. Ayrıca 0 dBm cihazların 2.4GHz spektrumunda çalışan WLAN ile etkileşme şansı daha düşüktür.

S: Bluetooth telsiz teknolojisinden yararlanabilmek için taşınabilir bilgisayar, PDA veya el bilgisayarımı değiştirmeli miyim?
Y: Hayır. Uygun Brainboxes Bluetooth kartları ile mevcut taşınabilir bilgisayar, el bilgisayarları, PDA ve masasüstü bilgisayarları çalıştırabilirsiniz.

S: Brainboxes Bluetooth ürün garantisi nedir?
Y: Ürün garantisi bir yıldır..


S: Bluetooth verici birimleri sağlık riski içerir mi?
Y: Bluetooth verici birimleri cep telefonlarından daha düşük seviyede enerji yaymakta olup, herhangi bir sağlık riski içerdiklerine dair bir bilgi yoktur. Bluetooth ürünleri devlet ve endüstri güvenlik kriterlerine ilişkin kurallara sıkı sıkıya uymak zorundadır.

S: Bluetooth ürünleri uçakta kullanılabilir mi?
Y: FAA (ABD) ve diğer havacılık düzenleme kuruluşları Bluetooth ürünlerinin özel ve ticari uçaklarda kullanılıp kullanılamayacağını incelemektedirler.

S: Bluetooth ile ilgili daha fazla bilgiyi nereden bulabilirim?
Y: Aşağıdaki web adresinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

www.bluetooth.com

SONUÇ

Sonuç olarak Bluetooth yeni ve ilginç bir teknoloji olarak bir çok uygulamaya açıktır.İleride bluetooth’un kabul edilebilir hale gelmesi için telekomünikasyon,PC ve diğer elektronik geliştiricilerin bu teknolojiyi ürünlerine dahil etmeleri gerekiyor.


ROBOELEKTRONİK
 
teşekkürler Roboelektronik
 
ben motorolanın PDA el terminallerinin tamiri ile 5 yıldır uğraşmatayım.bu cihazların birçoğunda wireles ve bluetooth standart olarak var.bluetooth özelliğini özellikle araç için özel dönüşüm yapılan fatura yazıcılar var.firmanın yazılımını açıp faturayı düzenleyip bluetooth üzerinden yazıcıya bağlanıp fatura irsaliye yazdırımı falan yapılıyor genelde.wireles özelliğide depolarda vs. stok programlarını kontrol etmek için acces pointler aracılığıyla ana bilgisayar ile haberleşip her türlü işlemi gerçekleştirmektedir.bu cihazlar pocket pc - windows mobile veya windows CE işletim sistemi ile çalışan cihazlardır.
 
iyi güzel teknoloji fakat aynı anda maksimum 7 cihaz bağlanabiliyor
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,864
Mesajlar
930,851
Kullanıcılar
452,726
Son üye
ugur Göktürk

Yeni konular

Geri
Üst