Şebekede nötr kablosunda 60v voltaj okunması...

yberker

Üye
Katılım
27 Kas 2015
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
39
Televizyonumun kasasındaki elektrik çarpma hissinin kaynagını ararken, bir ihtimal çözüm olabilir diye sigorta kutusu içindeki nötr sargısını duzgun bir bara ile degistirmek için müdahale ettigimde, notr den akım gectigini hissettim...



Ölcüm yaptıgımda multimetre, saglıklı calısan topraga baglı toprak hattı ile nötr arasında 60v voltaj okudu...

Ayrıca kutuyu baglayan elektrikci notr ile toprak barası arasını da bir kablo ile baglamıs....

Notr kablosu hicbiryere baglı degilken teoride 0 volt olması gerekmiyor mu ?

Bu kacak sorununa nasıl bir cozum bulabilirim?
20151127071407.jpg
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İdealde notr toprak potansiyel farki 1-1,5 volt arasidir..siz toprak ve notr hatlarinin elektrikci tarafindan bir kablo ile sontlendigini soyluyorsunuz.dolayisi ile bu olcumde 0 volt olarak okumaniz gerekirdi.Şayet bu sontlu kabloyu cikartip olcum yapiyor ve bu deger ile karsilasiyorsaniz toprak hattinizin cok zayif oldugunu soyleyebiliriz.
 
kabloyu cıkarıpta okuma yaptığımda 60v almaktayım...

Ayrıca tek basına duran notr kablosuna temas ettigimde belirgin bir akım hissi algılamaktayım...
 
Fazla nötr arasında kaç volt görüyorsunuz yine fazla toprak arasında kaç volt görüyorsunuz?Bunun nedeni şu olabilir:nötr hattınız sayaç ve sonrasında kopuk elektrikçi bunu fark etmiş ve toprakla nötr ü kısa devre edip dairenize nötr olarak toprak hattını vermiş!Şuna da dikkat ediniz toprak diye ölçtüğünüz kablo nötr olmasın sakın?Çünkü toprak hattı da koparılmış olabilir ve ayrıca binanız eski ise toprak hattı yok diye bina girişinde elektrikçi toprak hattını nötr e kısa devre yapmış olabilir!İki gün önce benim evimde toprak hattında elektrik vardı dijital kontrol kalemiyle ölçtüğümde bazı yerlerde 110vac bazı eyrlerde 50vac ölçüyordum sayaç panosuna gidince topraklamanın toprak klemensinden sökülmüş olduğunu gördüm kabloyu yerine bağlayınca bu sorun çözüldü!
 
Nötr hattında voltaj var ve çarpılıyorsanız !!

Nötr hattınız iyi değil bir noktada ya gevşeklik temassızlık durumu vardır. Bu kontrol Sayaçtan bina içine kadar sıkılık kontrolü yapılması lazım.

Nötr ile toprak arasında normal koşullarda kısa devre edilmemelidir. Evinizde kaçak akım rölesi mevcut mu?

Uyarı !! Eğer eviniz 3 faz ile besleniyorsa nötr hattındaki bu sorun nedeniyle faz dönüşü sağlanmaz ise faz nötr arası voltajınız 220 volttan daha yüksek olacaktır. Zahiri yıldız noktası oluşacak ve dengesiz yük dağılımı nedeniyle ev içinde kullandığınız cihazlarda yüksek voltaj nedeniyle zarar görebilecektir.

Bence bu arızayı acil olarak müdahale etmeli yada ehliyetli kişilere sorunu gidertmelisiniz.
 
Topraklama olmadığı açık ve net. Topraklama kablosu tesisat içerisinde boş kablo hükmüne düşmüş ve nötr ile boş kablo arasında bu tür gerilimler okunur.
 
Hocam ,

Nört kablosu görevini görüp faz döngüsünü yerine getirirse nötr hattında voltaj olmaz. Eğer toprak kablosu boşta olsa bile üyemiz nötr hattına dokunduğunda çarpıldığını belirtmiş. Bu çarpılma toprak kablosuyla alakalı değil nört hattının görevini yerine getirmediğinin belirtisidir. Fazdan gelen enerji tesisata bağlı yükler üzerinden nötre geliyor ancak devreyi tamamlayamadığı için nötr üstünde kalıyor.

Ayrıca tek basına duran notr kablosuna temas ettigimde belirgin bir akım hissi algılamaktayım...
 
Olayı anlatamadım ustam. Tesisat içerinde boş kablo varsa nötrle veya fazla bu boş kabloyu ölçtüğümüzde çeşitli voltaj görülmektedir. Bunu söylemeye çalıştım. Bunu ölçü aletiyle ölçerken birçok kez karşılaştım. Hatta C. berkan ustamızla aynı olayla karşılaşmış. Nötrle çarpılma olayına değinmedim. Elbette nötrle çarpılma varsa nötrde gevşek, oksitlenme gibi durumlar vardır.
 
sigorta kutusuna kak rolesi taktırın. nötrle toprağın tesisat içersinde birleştirilmesi çok tehlikeli bir durum. eski tabirle sıfırlama dediğimiz durum. nötrün gevşemesi oksitlenmesi geçirkenliğini kaybetmesi durumunda nötrde faz ortaya çıkacaktır dolayısı ile bütün prizlerin toprak hatlarında ve cihazların gövdesinde enerji olacaktır. ayrıca faz nötrün değişmesi durumundada aynı şeyler geçerli olur. yapılması gerekenler topraklamanın güçlendirilerek bağımsız hale getirilmesi ve olmazsa olmaz kak rolesi takılması olacaktır. slm
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst