2 Hoparlör'e ek 1 Hoparlör Takmak İstiyorum

Kalununa

Üye
Katılım
23 Nis 2015
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
26
Sn-120 Model Hoparlörüm Var Bide Ek olarak boşta bi hoparlör var ben bu Sn-120 Model Hoparlörün Kablosuna T ek Yapsam ''+'' ''-'' Bağlasam Çalışırmı ? Yardımcı Olursanız Sevinirim...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
ğeri
Sn-120 Model Hoparlörüm Var Bide Ek olarak boşta bi hoparlör var ben bu Sn-120 Model Hoparlörün Kablosuna T ek Yapsam ''+'' ''-'' Bağlasam Çalışırmı ? Yardımcı Olursanız Sevinirim...

Merhaba.Oto müzik sistemi veya ev müzik sistemi amfisinin çıkışında “amfinin belirli bir empedans (Ohm) çıkış değeri için belirli empedans değerli hop. bağlantısı yapılacaktır” şeklinde belirli bir alt sınır değeri (Örneğin en düşük 4 ohm’uk hop’ün bağlanması gibi) mevcuttur.T yaparak kablodan paralel bağladığınızda toplam empedans değeri amfinin çıkış alt empedans değerinin çok altına inmemelidir.Daha alt değerlere inerse amfi entegresi için yüksek volümlerde bozulma riski her zaman oluşabilecektir.

Örneğin 4 ohm ve 4 ohm paralel bağlantıda 2 ohm empedansa düşer,amfi çıkışı 4 ohm yazılı ise amfi bir riske girmiş olur.Ama 8 ohm ve 8 ohm. T bağlantı ile paralelde 4 ohm empedansa düşer,amfi çıkışı alt sınırı da tam 4 ohm ise amfi için bir bozulma (Zorlanarak,aşırı ısınarak) riski oluşturamaz. T yaparak paralel bağlarken özellikle buna dikkat etmeniz gereklidir.

Not: Palalelde bağlanan toplam hop. gücü (RMS değeri olarak) amfi gücünü (RMS değerini) geçebilir,yani biraz üzerinde olabilir.Ama toplamda paralel bağlanacak (Eşit güçte veya farklı güçte,örneğin twetter,bas veya normal hop.lerin bir toplamı olarak) hop.lerin ortak empedans değeri, amfi çıkış empedans değerinin altına hiç bir zaman inmemelidir.Önemli olanı sadece burasıdır.Kaba ölçüm yapmak için bir avometredeki omaj (Direnç) ölçüm yerinden bu paralel bağlantıdan sonraki omaj değeri yaklaşık değer olarak hop.ler paralel bağlıyken direk bu ortak noktadan ölçülerek kontrolü de yapılabilir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
kafana gore stereo ya ek hoparlor koyarsan fazlari bir birine uymayabilir. sacma sapan ses verir.
ayrica buyuk ihtimal o hoparlor ile hoparlorun amfisi arasinda uyum vardir sen bir hoparlor daha taknca omaj degisecek.
eger elindeki bosta hoparlor 2 kati gucte ve buyuk capli ise uygun gucte bir trafo, amfi ve filtre ile sub olarak degerlendirebilirsin.

hoparlorlerin, ve elindeki amfinin bilgilerini yazarsan hatta bir iki de resim daha iyi yardimci oluru,. ama dedigim gibi hali hazirdaki amfiye ek hoparlr fayda degil zqrar getirir.
 
Teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için taktım hoparlörü ses cok güzel sekilde fazlalaştı ve net.
 
eski hoparlorler amfiye kucukmus anlasilan. mumkunse ayni tipten bir cift bularak onu paralel baglayin, ses yine artar. ve dengeli artar.
 
Merhaba.Paralel bağladığınız bu hoparlörlerin güç değerleri birbirine çok yakın olmalı ki,genel olarak çıkış sesinde çok fazla dengesizlik de oluşmamış demek ki.

Bir de amfilerin datasheetleri incelenirse eğer çok değişik empedans (Omaj) değerlerinde hem amfi çıkış gücü daha yüksek veya daha düşük olabilir,hem de en iyi (Optimum)performansla çalıştıkları hop. empedans değerleri özel olarak bulunabilir.Hatta daha önemlisi besleme dc. voltajının bile daha iyi sonuçlar verebildiği dc. değerleri olabilir.Örenğin araba teypleri (eski tiplerdeki) 12-13.2-13.8 volr dc. aralığında çalışırken en iyi sonucu 12.60 volt'da verebilir,araçta akünün şarjlı ve oldukça dolu halinde,motor hiç çalışmaz iken.

Bunları neden yazdım,çünkü deneme-yanılma yollu bu en iyi değerler belki tesadüfen yakalanabilir,bu bir şanstır ve siz o zaman müziğin hi-fi (Aslına en sadık kalan form) kalitesinde dinlenmesini,çok basit,çok pahalı da olamayan bir teypden,çok pahalı olamayan bir amfiden bile yine alabilirsiniz.En iyi sonucu yakalamak bir anlamda şanstır,bir anlamda belki matematik,bir anlamda amfinin hop.ler ile kendi iç direnci,çıkış direnci (Empedansları ile) ile uyumu,hop.lerin kendi doğal frekanslarından,genliklerinden fazla sapmadan,distorsiyonlara fazla da uğramadan dinlenebilmesi de tüm bu uyumların toplamda (Bileşkede) tam da yakalanmasıdır.

Yolgezer74 de sanırım tam bunları kastetmek istemiştir,bir önceki yazısında.Yani çok deneme-yanılma yapmak da gerekir,orijinal olmayan "amfi-hop.ler-besleme voltajı" arasındaki en iyi (Optimum) uyumu yakalamak için.Öğrencilikten itibaren deneme-yanılma yollu ve sırf kendi tecrübelerime dayanarak tüm bunları da yazdım,ama belki her elektronikçi benimle ayni fikirde olmayabilir,onlara da sonsuz saygı duyarım elbette.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
zaten asagi yukari ayni seyleri demisik:)
asil mesele, empedans uymu. eger empedans cok duserse bazi frekanslarda kisa devre olusur ve bu amfinin kalitesiji ve omrunu dusurur. misal benim su anki kullandigim takm 4 ohm 5 watt. amfi olarak 8 ohm 4.6 watt kullaniyorum. ozellikle yuksek frekanslar kisa devreye gecmekte ve sadece yuksek frekans verdigimde metalik bir ses almama neden olmakta. ekolayzer yapmak zorunda kaldim bu yuzden:)
ama dedigim gibi bazen cok ufak hoparlor koyulabiliyor, bu durumda amfi yuksekvkalmakta. siz de rast gele ve hatta belki de eski hoparlorun zayif kaldigi bir frekans kesiminde hoparlor eklemisseniz bu sesi guzellestirir,
ancak, ne olursa olsun anladigm kadari ile stereo ya tek bir surucu baglamissiniz ki stereonun mantigina ters, ne olursa olsun balans kaymasi yasanir ve hos olmaz. bu nedenle birbirinin esi iki hoparlor bulmaniz iyi olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,856
Son üye
teslasarmali

Yeni konular

Geri
Üst