220Ac to 7VDC ve Faz Koruma

Katılım
28 Ocak 2013
Mesajlar
199
Puanları
1
Yaş
44
Herkese Merhaba;

Yeni bir proje üstünde çalışıyorum. Projenin güç elektroniği kısmında biraz kilitlendim. Diğer kısımlar zaten çoktan hazır ama güç elektroniğinde sıfırım desem yeridir.

Şimdi kartta aslında 5VDC benim için yeterli. 7v luk bi adaptör ile 7805 kullanıyorum işimi görüyor. Fakat bu adaptör işi benim içime pek sinmedi. Faz-Nötr arası 110, Faz-Faz arası 220 olarak giriş alabiliyorum sistemin entegre edileceği yerden.

Benim karta 3 fazı da (rst) bağlayacağım. Herhangi ikisinden 220 alıp 5vdc ye çevirip devrede kullanacağım. Peki neden 3 faz aldın derseniz. Bu fazların ters olması gibi durumlarda ölçüm almak istiyorum. Yani faz koruma rölelerinde olduğu gibi ama röle atmayacak ben sadece ordan çıkış alıp bunu algoritmaya göndereceğim.

İlk sorum adaptör kısmıyla ilgili. Önereceğiniz çevirici devreler var mıdır? 220AC yi alıp 5VDC yapmak istiyorum. Daha önce hiç böyle bişeye ihtiyacım olmamıştı bilgim sıfır. Nettede bişey bulamadım ilginçtir belki doğru terimleri kullanmıyorum. Ayrıca bu adaptörlerin yenilerinde frekanslarla oynayarak transformatörlerin boyutlarını düşürebildiklerini duydum, bilgisi olan? Yani aynı boyuttaki transformatörden çok daha yüksek akım alabiliyorlarmış. Bunuda bazı frekans oynamaları ile yapıyorlarmış? Bu özellik çok da önemli değil aslında ama ciddi bi devre örneği veya önerinize ihtiyacım var.

İkinci sorum ise, faz koruma rölelerinde olduğu gibi bu ölçümleri nasıl yaparım. Kısa bi araştırma yaptım dalgaların arasındaki zaman farkından falan bahsediliyor ama ben çok çözemedim onu nasıl ölçeceğimi o yüzden size soruyorum, karta faz koruma olayını nasıl entegre ederim?

Şimdiden herkese teşekkürler, iyi forumlar...


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Neden faz sırası rölesi kullanmıyorsunuz.Daha basit olur gibi.Ayrıca üç fazın ikisinden nasıl 220 v alacaksınız?
Fazlar arası 380 v tur.

Faz korumada kısaca 3 fazlı yük 3 faz varken devamlı dengededir.Yani üstünden hiç bir akım akmaz.Fazlardan biri kesilirse devreden akım akmaya başlar.Bu elektronik olarak okunur ve röle çektirilir.

Dediğiniz adaptörler spms güç kaynağı olarak geçer.
 
Evet bu şekilde faz kaybı tesbit edilebilir ancak faz sırası edilemez. Faz sırası farların sinyalleri arasındaki açı farkları ile denetlenebilir.
 
Neden faz sırası rölesi kullanmıyorsunuz.Daha basit olur gibi.Ayrıca üç fazın ikisinden nasıl 220 v alacaksınız?
Fazlar arası 380 v tur.

Faz korumada kısaca 3 fazlı yük 3 faz varken devamlı dengededir.Yani üstünden hiç bir akım akmaz.Fazlardan biri kesilirse devreden akım akmaya başlar.Bu elektronik olarak okunur ve röle çektirilir.

Dediğiniz adaptörler spms güç kaynağı olarak geçer.
Evet bu şekilde faz kaybı tesbit edilebilir ancak faz sırası edilemez. Faz sırası farların sinyalleri arasındaki açı farkları ile denetlenebilir.


Cevaplar için teşekkür ederim öncelikle. Fazlar arası 380 dir derken Şebeke voltajından bahsediyorsunuz sanırım. Her yerde fazlar arası 380 olmak zorunda mı? Yanlış anlamayın lütfen sadece bilmediğim için soruyorum. Ama bildiğim kadarıyla öyle bi kural yok. Ben şebeke fazlarından bahsetmiyorum. Muhtemelen bi regülatöre giriyor şehir şebekesi ve ordan da aynı zamanda voltaj düşürülüyor. Ama eğer olmaz diyorsanız ben yaptığım ölçümlerden ve tahminlerimden emin olduğum halde diretmeyip ölçümlerimi tekrar yapabilirim.

"Faz korumada 3 fazlı yük 3 faz varken devamlı dengededir. Yani üstünden hiç bir akım akmaz."

Bunu tam anlayamadım sanırım, nerden hiç bir akım akmıyor? Mesela 3 fazlı motor 3 faza bağlıyken fazlar arası mı akım akmaz? Anlayamadım burayı? Nasıl yük varken hiç bir akım akmaz?

Peki bunu elektronik olarak nasıl okuyacağız? Yani muhtemelen mantığı anlayamadığım için elektronik olarak nasıl okunacağı oluşmadı kafamda..

Faz sırasını açı farklarından tespit edebiliyoruz bunu anladım. Daha öncede görmüştüm, grafiklerini falan. Fakat bunun elektronik olarak ölçümünü nasıl yapabiliriz? Yani ben bu fazların ters olduğunu mcu ma verebileceğim hale nasıl getirebilirim? Ayrıca mesela r ve s fazlarının yer değiştirilmesi gerektiğini veya r ve t fazlarının yer değiştirilmesi gerektiğini anlayabilir miyim? Burda r ve t den kastım r terminalindeki kabloyla t terminalindeki kablo. Yani hangi fazların değiştirilmesini de okuyabilirsem displaye gönderirim ona göre müdahele edilir. Veya rölelerle ben otomatik olarak düzeltirim ters fazları. Ama böyle bi şansımız yok da sadece fazların yanlış bağlandığını mı okuyabiliriz?

Akım koruma, motor koruma, faz sırası rölelerini kullanamıyorum çünkü ben zaten bunları elektronik kartıma entegre etmek istiyorum. Yani bunlar nasıl çalışıyosa benim kartta da o şekilde bi bölüm olacak ve ben bunları okuyup işleyeceğim.

Ancak cevap verebildim yoğunlukdan dolayı, kusura bakmayın. Cevaplarınızı ve yorumlarınızı bekliyorum. Herkese ilgisinden ve cevaplarından ötürü teşekkür ederim. Lütfen mesajlarımda ters anlaşılabilen bişey var ise kusura bakılmasın üslup hatası olabilir.

İyi forumlar...


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Şebeke fazlar arası daima en az 380 volttur.400 ve üzeri olabilir.Siz regülatör, hız kontrol vs.üzerinden ölçerseniz tabiki düşük olabilir.Burada ölçü aletide önemlidir,çünkü dandik ölçü aletleri frekans 50 hz den başka olunca yanlış ölçerler.Voltaj farklı okunur.


Motordan bahsetmiyoruz ki? Faz rölesinde bir troid nüve var.Burada 3 faz sargılar var.Burada 3 faz varken
toplam manyetik alan sıfır olur.Troid içinden geçen, başka bir iletkende gerilim endüklemesi sıfır olur.Devre derki gerilim yok dolayısıyla fazlar tam.Fazın biri giderse alan bozulur,iletkende gerilim endüklenir,akım okunur röle çektirilir.Benim bildiğim böyle.
 
Selamlar;

Öncelikle çok teşekkürler sanırım faz eksik olayını kavradım. Biraz araştırıp bu başlıkları eğer anlamadığım yer veya soru işareti olursa yazarım.

Fakat faz sırasının ters olması konusunda henüz nasıl ölçüm yapabileceğimi anlayabilmiş değilim. Aklıma farklı yollar geliyor aslında, köprü diyottan çıkan voltajın en alçak ve en düşük noktalarının arasındaki zaman farkından okunabilir mesela. Yani hepsi sırayla en düşük ve yüksek olacak yarım dalgada. Ama bu benim düşündüğüm yol, mutlaka bunun hakkında yapılmış daha pratik yöntemler vardır diye düşünüyorum. Bilgisi olan?

Geç cevap verebildiğim için kusura bakmayın yoğunluk...

İyi forumlar.


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,960
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst