Ayaklı vantilatör ses sorunu

Öğretmen27

Profesyonel Üye
Katılım
24 Tem 2013
Mesajlar
3,691
Puanları
956
Yaş
40
Hayırlı geceler değerli ustalarım. Karşıma çıkan en büyük sıkıntılardan birisi bu. Genellikle çok sık yere düşer bu ayaklı vantilatörler. Pervaneler, siperlerin de ve dişli takımlarına bir sorun olmamasına rağmen ses devam ediyor. Ben de kanaat getirdim burcundan veya rulmanlarındandır diye.:D Bu arada bazı modellerde rulman bazı modellerde burç kullanılıyor sanırsam. Bu konuyu açıklığa kavuşturursak sevinirim.Bir de ses sorunları hakkında ne dersiniz?
 
Ekmek miktarına göre köfte :) evet genelinde burç vardır hatta kendin yap sitelerinin birinde burç takma gibi konu vardı. Burç mil arasında kimisinde keç veya pul olduğunu görümüştüm gerek boşluk alma gerek yağlama ses kesme ;). Bir de belli yerde hep aynı yerde vibrasyon yapıp ayaktan ses geliyor.
 
Ekmek miktarına göre köfte :) evet genelinde burç vardır hatta kendin yap sitelerinin birinde burç takma gibi konu vardı. Burç mil arasında kimisinde keç veya pul olduğunu görümüştüm gerek boşluk alma gerek yağlama ses kesme ;). Bir de belli yerde hep aynı yerde vibrasyon yapıp ayaktan ses geliyor.
Yağlama yapıldı ve ayaklar kontrol edildi Bülent abi.
 
:) yağlamada gres yağı kullanmayınız yazmıyormu klavuzda :)

şaka bir yana bende aynı sorun vardı arada bır islik çalmaya başladı bende yağli sprey siktım şimdı tik yok
 
Yağın çeşidiyle alakası olduğunu sanmıyorum Süleyman abi. Son olarak burçlara kafayı taktım. Sizin gibi değerli abilerimizden yardım bekliyorum. Aile, yakın ve uzak akrabaların bütün işleri ben de.:D
 
hocam küfür edeceksin ama vidalarını sıktın mı;:) onların vidaları gevşeyi durur. ve genelde yuvalarını tahriş ederler. daha kalın bir vida ile işleri bitiyor onların. benim de öyle bir vantilator zırıldayıp dururdu. kocaman vidayı dayayınca 5 sene öyle gitti:)
bir de pervanede çatlak varsa ya da kırık dengeyi bozar gürültü yapar. eski yemen ayakkabı ile yamayıp ağırlığı tekrar dengeleyebilrsin.
bir diğer konu yağladım diyorsun da iş öğretmek gibi olmasın ama onun sökmüşken motoru komple -blok bobin ve rotor- olarak sökmelisin. 2 tane tarafı var. onun bir tarafını yağıştrırı oraya doldur yağı üzerine rotoru koy-battı her yer:)- sonra üst kapağı tak öyle yağla. sonra da rotoru elinle çevir ileri geri çek kak. yağ dışarı taşşsın rotorla üst kapağın arası da dolsun. ve yağ az kalın olsun. motor yağı olsun. başka yağlar termal değilse özellikle zamanla uçup gider.
 
Bence hurdacıdan veya baska yerden yuvaelak vantilatör ayağı bulun ben oyle yapmıs
tım aynı sorun bendede vardı
 
Ses hakkında biraz detaylı bilgi vereyim. Motorun dış kısmındaki plastik aksam sallanıyor. 2. ve 3. kademeye attığımda sarsıntı artıyor. Elimi motorun dışındaki plastiği elimle tutup aşağı bastırdığımda ses gidiyor.
 
Merhaba.Ayni sorun ara sıra benim ayaklı vantilatörde de oluyor sn.Öğretmen27 Hocam.Zaten sorunun kaynağını siz kendiniz de deneyerek bulmuşsunuz,dönen vantilatör kafasını aşağı bastırıp belli pozisyonda durmasını da tam sağlayarak.Vantilatör kafasının el çarpmasını önleyen ızgaralı muhafazası (ikili parçalı) dıştan onu sıkıca saran plastik kasnakla tam birleşecek şekliyle de plastik kasnak uçlarından vidalıdır.Bu gevşemiş veya sonradan çatlayarak çok gevşemiş olabilir.Kendi sistemimde bu 2 parçayı küçük bakır tel parçaları kesip boşluksuz kalacak şekliyle de birleştirdim.Boşluk kalırsa titreşim (Vibrasyon) mutlaka yapar,buna çok dikkat edin.Bir de vantilatör kafasını gövdeye bağlı sağa sola dönmesini sağlıyan mille yatak (Muylu) arasında fazla boşluk oluşmuş da olabilir.Sağa sola dönmesini sağlayan iç dişli sistemi ile bunu harekete geçiren çıkıntılı bir plastik buton arasındaki bir sorun da ses gelmesine (Periyodik olan tıkırtılar şeklinde) neden olabilir.Bu kısmı demontaj sırasında dikkatle düzenleyip toplamak da gereklidir.

Motor milini yağlarken de ince bir yağ (dikiş makinesi yağı gibi) kullanılmalıdır,diğer tüm üyelerin de buna değindiği gibi.Ayakların dördü yere tam basıyorsa bunlarla ilgili titreşim sorunu olmaması lazımdır.Çalışırken gevşek kalan,tam sıkılmayan cıvata bağlantı yerleri ve vantilatör kafası ile gövde arasındaki bağlantı milindeki boşluk (Elinizle bastırınca ses tam gittiğinden bu noktada yoğunlaşın) bu sesin kaynağı büyük ihtimal olabilir.Ayaklı vantilatör yalnız kendi fanı dönmeyip yaydığı titreşimle zayıf kalan noktaları her zaman titreştirir,bu eğer bağlantılarda bir gevşeklik ve ara boşluklar varsa veya sonradan oluşmuşsa bu çok normaldir,sn.Öğretmen27 Hocam.Fan sesi dışında hiç ses olmaması için bunları tam olarak gidermeniz lazımdır.Kolay gelsin.
 
Binbaşı Hocam çok teşekkür ederim. Anlatmış olduğunuz sebepler arasında kafayı gövdeye bağlayan mille yatak arasındaki boşluğu nasıl giderebilirim? Sanki bana orada çok fazla boşluk varmış gibi geldi. Söylediklerinizden sonra kafama takıldı bu husus.:p
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,841
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst