Bakım onarım mı - yenilenebilir enerji mi

murat02

Üye
Katılım
25 Ara 2010
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
33
Bi sorum olacak bir elektrik Mühendisi için hangisi daha iyi bir seçim olur hangisinin şartları daha iyi tecrübeli mühendis arkadaşlar fikir verebilir mi?
 
Bakım onarım,severek yapılmadığı sürece,çekilecek bir meslek değildir.Çok eziyetli olmasına rağmen,bilgiyi artırabilecek ve çok iş alanı olan bir meslektir.Yenilenebilir enerji,tek konuda ihtisas sahibi olunacak ve iş değiştirme isteğiniz olduğunda,kısıtlı imkanları olan bir daldır.34 yıl,bakım onarımcı olarak severek çalıştım ve hiç pişman olmadım.
 
Teşekkür ederim Fahri bey bende şimdi yolun başında olduğum için çok kararsızım yeni mezun oldum askere bile gitmeden yenilenebilir enerji sektöründe işe girdim.Şu an bakanlığın yenilenebilir enerji konusunda teşvikleri bu meslekte tutunmamda büyük pay sahibi.Yoksa başka işlere bakıyor olucaktım bakım onarımda tatil olmadığı için çok sıkıntı gelmişti bana.Askerden sonra nasıl bir yol izlemem gerekli tecrübenizle beni aydınlatırsanız sevinirim.
 
Kurum kültürü yerleşmiş bir işyerinde çalışır ve sisteminizi doğru kurarsanız,istediğiniz zaman ( periyodik
bakımlar dışında ) tatil yapar,izin kullanırsınız.Beraber çalıştığınız insanları,insan yerine koyarak,birlikte !
çözüm üretmeyi ve birbirinize bilgi aktarmayı ! sağlayabilirseniz,bakımcııktan daha zevk alırsınız.Yenilene-
bilir konusu,kurtlar sofrasıdır !
 
Ben de yaklaşık 12 senedir bakımcıyım.
Gecesi,bayramı tatili yoktur. İstediğiniz kadar programlayın peryodik bakım çok zordur.Üretim odaklı çalışırsanız bakım daha da zordur. Ben cep telefonu ile uyuyan birisiyim. Artı birçok şeyden anlaman gerekir. Özellikle arızaların fazla ise. PLC lerden (türlü markalar), sürücülerden, motorlardan,güç elektroniğinden, normal elektrikten, high voltajdan, devrelerden,aydınlatmadan,kalibrasyondan,scadalardan... anlaman gerek. Yaptığın işe kıymet ve para verilirse bakımcı ol. yoksa çekilecek meslek değildir...
 
Bi sorum olacak bir elektrik Mühendisi için hangisi daha iyi bir seçim olur hangisinin şartları daha iyi tecrübeli mühendis arkadaşlar fikir verebilir mi?

Her ikisinin de birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları vardır.Ben de tüm meslek hayatım süresince bakım ve onarım kısmında hep çalıştım.Külfetli ve çok fedakarlık isteyen bir iştir bakımcılık (Adeta hazır bir kıt'a gibidir desek çok da yanlış olmaz bu) Arıza olmadığı sürece her yer (Örneğin tüm fabrika) güllük gülistanlıktır,her şey,herkes size çok iyidir.Ama arıza olup da arıza süresi uzarsa eğer,fabrika md-üretim md-üretim müh-bakım müh. arasındaki gerilim giderek de büyür.Bu koşullarda süre uzadığı sürece,arıza sonuçlanamadığı,periyodik bakım zamanında yapılıp da üretime geçilemediği sürece işler zorlaşır,çok da yıpratıcı olabilir.Yeni ve yenilenebilir enerji seçeneği ise bir potansiyel olarak bakım seçeneği kadar geniş ve yaygın değildir.Belki iş olanakları bakımcıdaki kadar da yüksek düzeyde değildir,ancak bakım ve onarım kadar yıpratıcı ve gerilimli olamaz her koşulda.Bu da onun ayrı bir avantajı da sayılabilir.

Ama herkesin farklı bir kişiliği,farklı bir altyapısı veya kendi benliği nispeten de çok farklı olabileceğinden bu durumdan etkilenme derecesi de kişiden kişiye büyük değişiklikler gösterebilir,yani şu kişi için bakımcılık çok zor,şu kişi için çok kolaydır şeklinde genel bir şablon ortaya koymak da çok zor olur.

Eğer bakım ve onarım işlerinden çocukluktan,meslek hayatına atılmadan önce de çok hoşlanıyor ve severek de yapıyorsanız,bu sevgiyle zorluklara sebat (Direnç) da gösterebilir,tüm zorluklarının üstesinden de kolayca gelebilirsiniz.Çok severek yapacaksanız eğer işi kolayca da olur,zorluklarını inanın pek de hissetmezseniz.Zira ben de bu şekilde senelerce katlandım bakım ve onarım kısımlarındaki bu görevime.Seçim yine de sizindir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
değerli görüşleriniz için teşekkürler.
 
Bakım onarım,severek yapılmadığı sürece,çekilecek bir meslek değildir.Çok eziyetli olmasına rağmen,bilgiyi artırabilecek ve çok iş alanı olan bir meslektir.Yenilenebilir enerji,tek konuda ihtisas sahibi olunacak ve iş değiştirme isteğiniz olduğunda,kısıtlı imkanları olan bir daldır.34 yıl,bakım onarımcı olarak severek çalıştım ve hiç pişman olmadım
bakım onarım çalışılan yere göre farklılık gösterir mi? en verimli olacak bakım onarım faliyeti hangi sektördedir, neresidir?
 
bakım onarım çalısılan yere göre degisir elbette ama temelde aynıdır,

tüm üretim tesislerinde trafo ,jeneratör,motorlar,sensörler,plc vb ekipmanlar bulunur.bu nedenle temelde aynıdır

buna karsın ,calıstıgınız yer çok küçük olup bi kac tane trafo elli altmıs tane 3 fazlı motordan olusabilir,ya da mesela onlarca trafo onlarca jeneratör,onlarca plc ,yüzlerce motor - ki servo motor oldugunu düsünelim - çok daha zor olacaktır.

kariyerine yeni baslayan kişiler için orta büyüklükteki bir işletme çok faydalı olacaktır kanaatindeyim.ilerleyen süreçte çok daha komplex sistemlerin oldugu yerlere gecis yapıp müthiş derecede bilgi birikimine sahip olabilirler

benim de yapmaya calıstıgım tam olarak bu : )
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,940
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst