Modül Seçimi Hakkında

yar

Üye
Katılım
27 Kas 2011
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
37
birden fazla inputu plc ye girmeden birleştirip tek çıkış olarak veren bir modül var mı ?
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Var beckhoof ep2338 gibi bir çok modül var.Baulluf un var hemen hemen otomasyon firmalarının tamamında var phonex de var Conec te var!PLC haberleşme modunu göre seçmen gerekiyor Beckhoff modüller etercad ile haberleşiyor PLC ile diğer markalar AS-İ ile haberleşen de var İFM de başka firmalarda da var bu teknolojiler senin PLC hangi haberleşmeyi kullanıyor!Diyorsan ki ben sahada tek kabloya toplayıp normal input output olarak kullanacağım o zaman CONEC VE PHONEX de bu özellikte ürünler var!
 
BİRDEN FAZLA SENSÖRÜN SERİ BAĞLANMASI
Birden fazla sensör ile bir yükün anahtarlanması durumunda, sensör üzerinde düşen gerilim (Kalıntı Gerilimi) göz önünde bulundurulmalıdır.Sensöre uygulanılan gerilimden kalıntı gerilimlerinin toplamı çıkartılınca kalan gerilim yükü anahtarlamaya yetmiyorsa ya gerilimi arttırmak yada yükün çalışma gerilimini düşürmek gerekmektedir (düşük gerilimde çalışan yük seçilmelidir).

teknik_8.jpg

teknik_9.jpg


Seri bağlamada sensörlerin hepsinin uyarılması sonucunda yük (çıkış)devreye girer veya çıkar. Burada sensörlerin her biri üzerinde maksimum 2.5 Vdc voltaj düşümü olacağından belirli sayıda sensörü seri bağlanabileceğine dikkat edilmelidir. ŞEKİL 8-9

AC iki telli sensörlerde 9 Vac, DC iki telli sensör 6.5 Vdc gerilim düşümü olacağı dikkate alınmalıdır.
ŞEKİL 10
teknik_10.jpg


BİRDEN FAZLA DC SENSÖRÜN PARALEL BAĞLANMASI
teknik_11.jpg

Birden fazla DC 3 uçlu sensörü paralel bağlandığı zaman, sensör içinde bulunan sönümlendirme direç leride bir yük oluşturabileceğinden dolayı sensör çıkışlarınaŞEKİL 11-12’ de görüldüğü gibi kesici diyot (1N4001) konulması gereklidir.
AC 2 UÇLU SENSÖRLERİN PARALEL BAĞLANMASI
Sensörlerden birisi iletime geçtiği zaman üzerindeki kalıntı gerilimi kadar bir voltajla (9 Vac), diğer sensörler bu voltaj ile beslenmek zorunda kaldığından böyle bir bağlantı sistem ve sensörler için sakıncalıdır.
teknik_12.jpg

ÖNEMLİ UYARILAR
1. Makinanızda kullanmış olduğunuz sensörlerin kablolarını güç aktarım kablolarından uzak tutunuz
2. Güç kaynağını bir transformatör ile kendiniz yapıyorsanız, mutlaka köprü diyottan sonra minimum 1000 uF'lık bir elektrolitik kondansatör kullanınız.
3. Sensörleriniz hareketli bir ortamda ise, mutlaka kablolarının kırılmaması için önlem alınız.
4. Sensörleriniz sıcak bir ortamın yakınında çalışıyorsa, sensörün üzerine gelebilecek şok ısı darbelerinden koruyunuz.
Kaynak:http://www.mefa.com.tr/teknik.htm
 
elektronikmuh teşekkür ederim sensör bağlantılarını biliyorum ben hepsini bi modülde toplatıp tek bir çıkış olarak yapabilirmiyiz onu sormak istedim
 
elektronikmuh teşekkür ederim sensör bağlantılarını biliyorum ben hepsini bi modülde toplatıp tek bir çıkış olarak yapabilirmiyiz onu sormak istedim
kardeşim sen o zaman AS-İ modülü kullanacaksın ancak dediğim gibi PLC AS-İ modülü haberleşmesine uygun olacak!AS-İ modüllerin özelliği devreye pararlel bağlanırlar ve enerji kablosundan PLC ile haberleşir!Modüllerden herhangi biri arıza yaptığında arızalı modüle kadar olan devre çalışmaya devam eder!
 
illa haberleşme olacak diye bişey yok benim dediğim basit bişey atıyorum 10 adet dijital input tamamlandığında 1 adet çıkış verecek bi sistem bundan amacım plc nin giriş uçlarından tasarruf etmek
 
Haberleşme olmadan nasıl olacak bu dediğin?Mecburen haberleşme modülü olmalı yada bütün sensör leri buatta bir birine bağlayıp bir iki kabloyla plc taşıyacaksın ama hangi sensör görürse görsün sistem hep aynı input alacak ve aynı output gönderecek ama haberleşmede istediğim input a göre output göndereceksin
 
Ben bu işi 1n4007 diyotlarla yaptım. Bu şekilde yapabilirsiniz basitçe.
 
diyotlarla and leme yöntemi yada sensör çıkışlarında kuru kontak varsa hepsi seri bağlanabilir.
bir yöntemde her çıkışa farklı direnç koyulur hepsinin ortak ucundanda high hattına tekbir direnç koyulur.
aktif olan çıkın direnci diğerlerinden farklı olduğundan gerilim değişimi plc nin adc si ile okunur. bir gnd hattı birde analog çıkış olur. başka bir yöntem mcu ile 10 digital okunur ve modbus rtu ya çevirilip seri olarak plc ye girer.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst