Katılım
27 Eki 2007
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
39
merhaba arkadaşlar;
bir caminin yerden ısıtma projesi var.
sorun şu;
namaz vaktinden 15-20 dakika önce ısıtma sistemi devreye girip,15-20 dakika sonra devreden çıkacak.
kullanacağım plc de gerçek zaman saati var. yıllık bazda schedule yapabilirim. ancak gercek zaman saatinin registerini kullanarak daha kısa bir uygulama bileniniz varmı? sıkıntı ezan saatinin hergün değişiyor olması...

yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Arkadaşım aklıma bir senaryo geliyor ama uygulayabilirsen.
ezan saatine göre ezan okuyon saatler var.
1-saatin zaman ayarının 10 dk veya istediğin zaman geri al
2-ezan okunmaya başladığında hoparlörden ses çıkacak ve dolayısıyla saatın içinde bir rölede veya transistörde çıkış aktif olacaktır.(veya hoparlörün aktif olmasıyla ilgili sana cıkış verecek bir sensör veya devre tasarlaman lazım)
3-bu aldığın çıkışı plc ye okutarak işini çözebilirsin.

fikir olması için yazdım.

kolay gelsin
 
hani şu telefonla arayarak pompa çalıştırabilen bir sistem varya ondan bağla çıkışına bu ısıtma sistemini bağlarsın cami görevlisi telefonla sizin belirttiğiniz sistemi istediği saatte açıp kapayabilir uzaktan benimki bir fikir saatler sürekli değişiyor biliyorsunuz


Telefonla Kumanda burdan bakabilirsin plcden kat kat daha ucuz sistem



TELEFONLA KUMANDA CİHAZLARI GENEL ÖZELLİKLERİ

Dünyanın dört bir yanından ; elektrik hattına bağlı cihazlarınızı açıp kapatmak istediğinizde, size telefon aracılığı ile bu cihazları kontrol edebilme imkanı sağlar.

- Siz tatilde iken evdeki ışıkları zaman zaman açıp, kapayabilir, müzik setini açıp, evde bir kişi varmış izlenimini yaratarak hırsızları yanıltabilirsiniz.
- İşten eve gelmeden yazın klimanızı, kışın kombinizi çalıştırıp, daha uygun bir ortama kavuşabilirsiniz,
- Fırındaki yemeğinizin siz gelene kadar sıcak olmasını sağlayabilirsiniz
- Güvenlik amacıyla evinize veya işyerinize girmeden önce çevre/bahçe aydınlatmasını açabilirsiniz.
- Endüstriyel Isıtma, soğutma, pompalama vb
- Hayal gücünüze göre daha birçok uygulama bulabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
PLC gerek varmı bilmiyorum. yalnız piyasada sizin işinizi görecek bol miktarda mekanik ve dijital saatlar var. fiyatları 7.5 TL ile 40 TL arasında değişmektedir. bunları namaz vaktinden 15-20 dakika öncesinde start namadan sonra 15-20 dakika sonra stop şeklinde ayarlıyabiliyorsun.
bu cihaz bir kontak çıkısı veriyor. İmam olan arkadaşada ayarlamasını söylüyorsun Oda canının istediği şekilde haftada veya Ayda bir veya ayar aralıklarını geniş tutarsan hiç ayarlamadan kışı cıkarıyor
 

Ekli dosyalar

  • zaman2007.jpg
    zaman2007.jpg
    28.9 KB · Görüntüleme: 113
Son düzenleme:
arkadaşım bence plc de yapmış oldugun programa diyanetin sitesinden aldığın her gün 1 ve ya 2 dakika gibi bi ilerleme yada gerileme oluyor yıllık bazda takvim yapacağına günlük bazda yap master saaat degerine diyanetten aldığın + veya eksi degerleri her gün yazdırsın boylelikle plc nin memory sinide fazla doldurmamış olursun
 
arkadaşım hazır elindeki ezan saatini istediğin kadar geri al.örneğin 20 dk. bu ezandan 20 dk. önce devreye girince ısıtıcıları devreye sok.daha sonra bu kontak ile beraber birtane devreye girecek zaman saati .bu saat ısıtıcı devreye girdiği zaman sayacak ve ezan saatinde kontak verip ezan okutucak.zaman rölesi kontak verince ikinci bir zaman devreye girecek bu zaman da 20 dk. sonra ısıtıcıyı devreden çıkaracak.
tabi gerisi sana kalmış.
buda benim fikrim sana kolay gelsin.
 
yılda 365 gun var 365 gerçek zaman saatı işini görür :D 10 yıllık yap işte 10 yıl calışsaa yeter zaten bu işin şakasıda
ezan saaatlerı peryodık artıp duser arkadasım ona gore bı program düşün ezandan 15 dakka önce çalıscaksa ezanda bırden 15 dakkalık bı degısım olmas 1 dakkadan hesaplasan 5 gunde bır 5 dakka once veya sonra çalışsa olmassmı
 
Yillik bazda kaymalar yerine aylik bazda kaymalari referans alirsaniz sisteminizde olusacak sapmalar cok daha cuzi olacaktir. Burada dikkat etmeniz gereken en onemli nokta sabah namazi ile ogle namazi icin kayma miktarlari ayni degildir.
-12 alt menusu olan bir ana menu dusunun(her ay icin bir alt menu).
-Bu alt menulerin her birisi icinde 5 alt menu dusunun(vakitler icin).
- Alt menulerden 1. menu sabah icin olsun ocak ayinda kayma diyelim ki -8 dk; bu 1 Ocak 5:33 ise 31 Ocakta 5:25 olacak demektir. Siz bu bolumde -8 girdiginiz takdirde Controller tarafindan 31 gun icin standart kayma hesaplanir ve gunluk bazda 8/31 olacak kadar duzeltme yapilir. Akabinde sisteminiz isi kontrolu de yapar ve siz max ve min degerler icin bir band verirseniz, saat 5:15 de isitici devreye girer ve ornegin ortam 25 derece oluncaya kadar calisir. 22 dereceye duserse tekrar devreye girer vb... Saat 5:50 de de devreden cikar. Ogle vakti keza ayni mantikla sistem devri daimini yapar. Burada gunluk bazda 1 veya 2 dk lik sapmalari onemsemeyin. Asil olan islevini yapmasidir. Sistemin 14 dk veya 17 dk once devreye girmesi degil kalan sure icerisinde ortami isitmasi ve isiyi kontrol etmesidir.
 
Selamlar
Firmamız cami ısıtması konusunda yoğunlaştığı için bu soruna çözüm bulmak zorunda kaldık. Özel bir cihaz yaptırmış bulunuyoruz.
Cihaz,
1- İl veya koordinatlar seçildiğinde yıllık takibi kendisi yapmaktadır
2- Zemin sıcaklık sensörü vardır, sıcaklık ayarı yapılabilir
3- Namazdan önce/sonra açma/kapama ayarları (her vakit için ayrı) yapılabilir
4- Vakit modundan çıkarılıp sadece sıcaklık ayarında çalışabilir
5- Elektrik tesisatı yetmiyorsa, iki bölgeli kullanılıp bunları sırayla çalıştırabilir (çok sıcak olmaz tabii ki)

Cihazın ikinci versiyonu geliştirme halindedir. Şu andaki sadece ısıtma sistemi için yapılmıştır.
1- Hava sıcaklık sensörü ve ısıtmaya benzer klima ayarları ile ayrı kontak çıkışı eklenecektir
2- Aydınlatma için ayrı ayarlı bir kontak çıkışı eklenecek, ve
3- İstenirse vakit geldiğinde hoparlöre çıkış verip ezan okuyacaktır.

İlgililere daha detaylı bilgi verebilirim, selamlar
Cengiz Keleş
[email protected]
 

Forum istatistikleri

Konular
127,955
Mesajlar
913,894
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst