döşeme üzerinden çekilen priz sortileri(beton borusu atılmamış)

kral23

Üye
Katılım
9 Nis 2007
Mesajlar
229
Puanları
1
Yaş
39
merhaba arkadaşlar beton borusu atılmadan döşeme üzerinden çekilen priz sortilerinin uygun olmadığı hakkında iç tesisler yönetmeliğinde bir husus bulamadım. (beton borusu atılmasını zorlamak amacıyla)bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
döşeme üzerinden çekiliyorsa parapet kanal konulabilir.
 
yok biz bunu kullandırmak istemiyoruz ama mevzuatta bununla ilgili bir şey yok
 
işin teknik şartnamesi var mı? genel olarak döşeme altı tesisat için döşeme altı kablo kanallar döşeme üstü için ise parapet kanallar kullanılır.
 
Elektrik iç tesisler yönetmeliği;
Madde58:

a11/b.l -Yalıtılmış iletkenler: NV gibi termoplastik yalıtkan kılıflı bir damarlı iletkenler, tahta çıtaların üzerinde ve içerisinde yada doğrudan doğruya sıva içerisinde, sıva altında ve sıva üzerinde kullanılamaz.
Bu iletkenler tesislerde ancak kuru yerlerde boru içinde sıva altında ve üstünde kullanılabilir.
c.2- (Değişik fıkra: RG 30.11.1995-22479) Bergman ve ştalpanzer borular sıva üstünde ve sıva altında; plastik ve peşel borular ise ancak sıva altında kullanılabilir.Yalıtılmış iletkenler yapı içerisinde açık olarak çekileceklerse, izolatörler üzerine yerleştirilmeli ve duvardan en az 1 cm uzaklıkta bulunmalıdırlar.

Maddelerde çıkarılacak sonuçlar ve yorum;
1- Sıva üstü tesisat etanj ıslak hacimlerde kullanılır. Kuru yerlerde kullanılıyorsa nya iletken boru içerisinden geçirilerek sıva üstü tesisat yapılabilir.
2- İkinci madde de belirtilen olayda nya iletkenle duvardan 1cm izole ederek bahsedilen tesisat yapılamayacağına göre(a11/b.1'de yapılamayacağı belirtiliyor.) tesisat antigron kablo ve altta resmini verdiğim uygun çapta kroşe ve benzeri ile yapılabilir. Bodrum kat sığınak kısımlarında uygulanan bir yöntemdir.

1NO_Vidal___Anti_5159625a0ff07.png
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst