Dalgıç Pompa Su Debisini Artırma?

makevelist

Üye
Katılım
11 Eyl 2011
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
43
Merhaba arkadaşlar ilk mesajıma böylesine kapsamlı ve faydalı bir siteyi hazırlayanlara ve üyelerine teşekkür ederek başlamak istiyorum...Soruma gelince benim 60 mt derinliğinde bir kuyum var ve saatte 10-15 ton su alıyorum.Fakat bu miktarı olabildiğince artırmak istiyorum kuyuda 3 fazlı bir dalgıç pompa var ve kuyu borusu 50 lik kuyu hakkında bildiklerim bunlar.Su kapasitesini artırmak için neler yapabilirim.Teşekkürler.
 
Sondajcı ya gidip kuyunuzdaki su miktarını ölçtürün eğer saatte 20 tondan fazla su var ise dalgıcınızı büyütün
 
Gelelim esas soruya , Debi birim zamanda geçen akışkandır , değişkenleri ise hacimsel debi için V=A.C dir. yani Hacimsel debi=Alan X akışkanın hızıdır. Burada Debiyi yani V yi artırmak için yapılabilecek iki şey vardır. Birincisi alanı artırmak, ki bunun bir kuyu olduğunu düşünürsek maliyeti yüksek olacaktır. Diğeri ise hızı artırmak bunun için ise dalgıç pompa motorunun hızını artırmanız gerekir , bildiğim kadarıyla dalgıç motorların üzerinde 50khz lik Ac asenkron motorlar bulunmakta , ya direk motorun devir sayısı daha yüksek bir motorla , ki eğer dalgıç pompa tümleşik bir yapıda ise bu mümkün değildir , motor devrini yükseltmeniz gerekir. Kuyunuzun yapısı ile oynamadan motoru ve / veya pompayı değiştirmeden yapılacak işlem ise motora bir sürücü takmanızdır. Sürücü ve potansiyometre kullanarak kuyudan değişik mevsimlere ve kuyu içerisinde bulunan suyun hacmine göre çok veya az yani ayarlanabilir debi imkanı işinizi daha iyi görecektir. Bu işlemler için endustriyel elektrik işi yapan işletmelerden daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Faydalı olmaı dileğiyle.
 
Kullandığınız dalgıç pompanın çıkış borularının direncini düşürür iseniz debinizi bir miktar arttırabilirsiniz. Bunun yollarını şöyle sayayım.
1-Boru çapını büyütürsünüz. Ne kadar büyütürsünüz? Boru içerisindeki suyun hızı 1,5 m/s olana kadar büyütebilirsiniz.
2-Dirsek vs var ise, kayıp yaratacak dönüşler var ise, bunları daha büyük çaplı dirsekler kullanarak kayıpları azaltabilirsiniz. Bahsettiğim şey DN100 lük boruya DN 150 dirsek koymak değil. Bahsettiğim şey, dönme çapı R olan DN100 lük dirsek yerine, dönme çapı Rden büyük olan DN100 lük dirsek kullanmaktır. Keskin dönüşler vs var ise, bunları mümkün olduğunca yuvarlak, yumuşak geçişler haline getirmek işinize biraz yarayacaktır.

Pompa performans eğrisine bakar iseniz, basma hattındaki dirençleri azaltmak, basma hattındaki basıncı azaltmak, debide artış sağlar. Ama Büyük artışlardan bahsetmiyoruz. Aslında birkaç fotoğraf koysanız daha iyi fikir sahibi olup bilgi verilebilir.

Ekleme: Tabi bunlar bir mekanikçi olarak görüşlerim. Elektrikçi arkadaşlar belki frekans arttırmak gibi yöntemlerden bahsedebilirler, dikkate almak lazım.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,237
Mesajlar
916,066
Kullanıcılar
450,036
Son üye
murki

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst