Elbise Dolabına Led Döşeme (Otomatik) _ Bugün Ne Yapalım? -15-

elektrofizikci

Usta Üye
Katılım
30 Haz 2007
Mesajlar
1,185
Puanları
181
Yaş
39
Elbise Dolabına Led Döşeme (Otomatik) _ Bugün Ne Yapalım? -15-

Bu bölümde elbise dolabına şerit led döşeme işlemini ayrıntılı olarak anlattım. Ledin yanmasını, dolap kapağı açılınca otomatik yanacak şekilde bir anahtar yardımı ile sağladım. Basit , eğlenceli ve faydalı bir uygulama oldu. İyi Seyirler...

Fotoğraflar: https://www.facebook.com/media/set/...1073741904.291475934373995&type=3&uploaded=14

VİDEO:
 
Hayırlı olsun Ümit, yalnız vida yerleri açıkta ihmale gelmez ki 220v var, kim dokunacak deme üzerine plastik olmadı kağıt katla bantla tuttur, kabloları uzat, rahat ulaşılamayacak kutu yap ama böyle bırakma.
 
Evet.Ayni düşünce (sistemi) ile çamaşır makinesinin üzerinde yer alan 2 gözlü kapalı dolaba (İçinde bakliyat gibi yiyecek kavanozları vardı ve ara koridorun mevcut ışığı burada karanlık bölgeler oluşturuyordu) 2 göze ayrı ayrı 6 watt. osram led armatürü (Önünde yarım karpuzlu buzlu difüzör camı olan) koyup tek kapaktan limit switch (eski bir vitrinden sökerek) ile tam kontak alacak şekliyle 1 sene önce ben de yapmıştım.

Karanlıkta kalan çok derin yerlerde gerçekten de çok işe yarıyor doğrusu.Eline sağlık sn.elektrofizikçi güzel olmuş.Ama sn.by lent'in de değindiği üzere açıkta kalan ve elin her an uzanabileceği yerlerin çok iyi (elektrik bandıyla) izolasyonu şarttır gerçekten de.Hayati önem taşıyor bu konu,dalgınlıkla ıslak elle bu noktalara kazara da dokunulabilir ve çok vahim sonuçlar doğurabilir.Elektrik bu,hiç şakaya da gelmez doğrusu..Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Merhaba. Görüntü ve kullanış açısından güzel bir çalışma oldu. El altı bir yerde değil sistem. Tam yerleştirmeden çektim fotoları. Uyarılar için teşekkürler. Ayrıca tedbir olsun diye 220 girişini değil 12V çıkışını swiche girdim... Ne olur ne olmaz diye... Mutlaka bu haldeyken küçükte olsa bir sızma akım olur ama ne yapalım candan önemli değil :) Herkese Kolay gelsin...
 
Merhaba.Evet,güvenlik açısından çok haklı olabilirsiniz sn.elektrofizikçi,ama söylediğiniz gibi adaptörün sürekli yükte kalarak sızıntı diye tabir ettiğiniz sürekli şebekede kalması yüzündenn çok küçük bir güç kaybı da olacaktır,hiç şüphesiz.Siviç bağlantı çıkışlarını çok iyi izole ederseniz bu 220 vac’yi de direk de anahtarlamış olsanız bir problem olmazdı.Burada dikkat edilecek konu kablo uçlarını açarken tam sviç yuvasına girip de içinde tam kaybolacak,dışarıdan üzerindeki elektrik bandı,izolasyonu ayrılsa bile taşan iletken uca (faza) temas durumunda herhangi bir risk oluşturmayacak,yani çok titizlikle bu montajın yapılmasında hiçbir problem olmayacaktır,çok doğal olarak,eğer çok emniyetli yanı düşünülerek bu işlem yapılmak istenirse eğer.

Aşağıdaki 1. resimde evdeki kiler dolabındaki siviç uygulaması sözünü ettiğim güvenli bir bağlantıdan sonra siyah elektrik bandı çekilmş haliyle de görülüyor.2. resimde çamaşır makinesinin gömme yeri (Ankastre) dolasıyle topraklı prizin faz yerinden (Fiş topraklı prize faz sabit gelecek şekliyle gömme duvardaki yerinden çıkmadan da takılıdır.) sigorta kutusu yardımıyla (Sigorta kutusu fırın içindi,otomatı çıkarıp anahtar (10 amper/250 vac) ve faz çıkışına gösterge amaçlı neon lamba kondu tadilat yapılıp) yardımıyla fişten çekmeden şebekeden sıvaüstü topraksız priz yardımı ile (Toprak hattı direk by pass edilip fişin topraklı yerinden verildi) bağlantısı kesiliyor.3. resimde de yine ankastre gömme yerli bir bulaşık makinesinin fişten çıkarılmadan hem faz,hem de nötr ucunun çift anahtar (10 A/250 VAC) yardımıyla fişe takılıp çıkarılmadan bir kullanılma uygulamasını görmektesiniz.Her ikisi de 1 sene öncesinde uygulanmıştı.

Bulaşık makinesinin su girişi vanasının sürekli açık ve fişin topraklı prizde tutulması güvenlik açısından mahsurludur,çok risklidir.yeni evli bir çift su kaçağı ve elektrik kaçağının birleşmesiyle ayni anda,yerdeki sızan sudan ayn anda çarpılarak hayatlarını ne yazık ki kaybetmişlerdi,medyadan da duyulduğu gibi.Su vanasını ve elektrik fişini çekmek (Su olmasa bile elektrik mutlaka da çekilmeli,elektrik ve su kaçağının şansızlık (bir talihsizlik) sonucu ayni anda oluşabileceği de düşünülerek.

Her şeyden önce insan hayatının,en başta can güvenliği gözetilerek yapılan,en risksiz olabilecek şekliyle ev,ofis veya işletmelerde en güvenli kullanımlarının da gerçekleşebilmesi dileğimle.Kolay gelsin.Saygılarımla.

qYdABB.jpg
GYmZ3N.jpg
l7qQ3B.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,875
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst