Güneş Panelllerinden Üretilen Elektriği Hesaplama

kurusaray

Üye
Katılım
14 Tem 2008
Mesajlar
198
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar herkese merhaba. Güneş pillerinin akım ve voltajını anlık olarak ölçüyorum. Buradan hareketle

bir günde ne kadar elektrik ürettiğini bulabilir miyim?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Akım belli gerilim belli ise her ikisi de anlık ölçülebiliyorsa bu iki değeri çarp VoltAmper VA olarak üretim gücün oluversin :)
 
Iyi ama anlik derken plc ile 200msn okuyorum. Buna gore hesaplanan gucleri toplasam olacakmi
 
Arkadaslar entesin enerji analizorleri var. Acaba iclerinde dc olcenleri varmi.
 
Piyasada bulunan analizörlerin birçoğu AC de çalışır. Entes vb. analizör firmalarından DC güç ölçeri sormak lazım. Madem akım ve gerilimi 200ms lik aralıklarda ölçebiliyorsun o halde gücü de hesaplaman mümkün. söylendiği gibi akım ve gerilimi çarpman yeterli. Ama watt saat olarak bir veri elde etmek istersen 1 saat boyunca ölçtüğün değerleri kaydedersin, herbir akım gerilim değerinin kümilatif toplamı sana üretilen enerjiyi verecektir.
 
200milisaniye ise bunu saate çevirebilirsin.
 
1 saatte olcutugum degerkeri topla diyorsunuz fakat 200ms olcunce bi deger cikar 100ms olcsem iki kati bi deger cikar. Bu isin bi mantigi olmali.
 
Bu kadar kısa süreli ölçmenize gerek yok. süreyi daha uzun sürelerde ölçün 1 dakikada bir gibi 1 saat için 60 adet veriniz olur. Bunu matematiksel işlemle güce çevirebilirsiniz. Çok büyük bir güç farkı oluşturmayacaktır düşüncesindeyim.
 
Sanırım Her bir dakikada ölçtüğüm değeri bir önceki değerden çıkartıp farkları toplamalıyım.
 
Birkaç yöntem ile ilerlenebilir. Şu şekilde de hesaplayabilirsiniz.

ölçümlerinizi Güç = Volt x Amper formülü ile ilerlerseniz 1 saatlik değeri bulacağız.
Bu konumda her dakikalık ölçümünüzü yine aynı formülle çarpıp 60 a bölerseniz o volta ve akımla 1 dakikadaki gücü hesaplamış olursunuz. Daha sonra 1 saatte 60 veriyi her dakika toplarsanız ekranda dakika dakika panelden elde ettiğiniz gücü toplanarak görebilirsiniz. mesela;

1. dakikada 18 volt x 10 amper = 180 watt / 60 = 3 watt
2. dakikada 18 volt x 5 amper = 90 watt / 60 = 1.5 watt
.
.
.
.
.
diyelimki tam aydınlık güneşte sabit 3 watt 60 değer aldınız toplam gücünüz 6 adet 3 watt toplamı 180 watt yapacaktır. arada bu esnada bulut geçişi oldu 5 dakika güç düşüşü oldu aynı oranda toplam güçteki düşüşü 1 er dakikalık çözünürlükte görebilirsiniz. Dilerseniz 1 dakika çözünürlüğünü istediğiniz hassaslıkla aralıkta alabilir daha hassas ölçüm ve raporlama yapabilirsiniz.

Ayrıca ekranınızda bir toplama yaptırıp her dakika güncellerseniz bu çıkan sonuçları toplayarak gösterirseniz penellerden 1 dakika aralıkla elde edilen gücü güzel bir şekilde göstermiş olabilirsiniz düşüncesindeyim. Umarım doğru yönde fikir verebilmişimdir.

kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,889
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst