iç yildirimlik hakkinda

haruns

Üye
Katılım
26 Ağu 2008
Mesajlar
119
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar. topraklama ölcumu yapan bir firmaya gerekli topraklama ve paratoner ölçümü yaptırdık. bize verdikleri raporda " iç yıldırımlik yaptırılması gerekmektedir " seklinde keskin bir ifade kullanmalarına karşın. kacak akım olmayan panolar için" kaçak akım koruma salteri konulması tavsiye edilir" şeklinde ifade kullanılmış. iç yıldırımlik kullanılmasına dair herhangi bir yönetmelikte veya kanunda bir ibare bulamadım. bu konuda bir zorunluluk var midir? teşekkürler...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Yıldırıma karşı parafudur kullanılır.
1- yüksek gerilim parafuduru.
2- alcak gerilim parafuduru (iç yıldırımlık.)

Parafudurlarla ilgili çeşitli uluslararası standartlar vardır:

  • IEC 62305- 1/2/3/4 : Uluslararası yıldırıma karşı koruma standardı: Yıldırımın sebep olduğu riskler ve bu riskler karşısındaki gereksinimleri vurgular , her türlü elektrik uygulamasındaki çözümlerden bahseder.
  • IEC 61643-11 : Uluslararası aşırı gerilim koruma cihazları standardı: Aşırı gerilim koruma cihazlarının transient aşırı akım dayanımlarını tanımlar ve cihazlardan önce koruma kesicisi kullanımını ve koordinasyonunu belirler.
  • IEC 60364 : Binaların elektrik tesisatlarındaki yüksek riskli noktaları tanımlar ve parafudurun zorunlu kullanımı belirler.
  • VDE 0675-6 : Alman standardı: 100V-1000V arası AC sistemlerde parafudur kullanımı
  • UL 1449 : Kuzey Amerika aşırı gerilim koruma cihazları standardı

Türkiye’de ise TS EN 62305-1/2/3/4 standardı yıldırıma karşı koruma oluşturmanın genel kurallarını açıklar, yıldırım karşısındaki riskleri ve yapılarda muhtemel oluşabilecek fiziksel hasardan ve hayati tehlikelerden bahseder ve yapılardaki elektrik/elektronik sistemlerin zarar görmemesi için parafudur kullanımını önerir.
 
Elektrik Tesisleri Proje Çizim Yönetmeliğini inceleyiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,854
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst