invertör hk bilgi

Katılım
4 Haz 2014
Mesajlar
290
Puanları
6
Yaş
47
İnvertör boşta çalışırken yüksüz aküden akım çekermi tüketim yokken invertörü kapamak gerekirmi bilgi lütfen
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Evet malesef boştada olsa bir miktar akım çeker. Kapatıp kapatmamak size kalmış. Uzun süre boşta bekleyecekse kapatmak daha mantıklı düşüncesindeyim.
 
Tvleri stand-by de bırakmayın diye boşa demiyorlar mantık aynı şu an tüketim büyük görünmez ama damlaya damlaya göl olur dedikleri işte bu, kendi tüketim değerinin %5-10 kadar yakıyormuş.
 
Tvleri stand-by de bırakmayın diye boşa demiyorlar mantık aynı şu an tüketim büyük görünmez ama damlaya damlaya göl olur dedikleri işte bu, kendi tüketim değerinin %5-10 kadar yakıyormuş.
Bunlar çerez sayılır üstad :)
 
kim demis tv leri stb de birakmayin diye ki? sadece cok hizli acip kapamyij. acip kapama araliklari kisalirsa ptc calisir durur. yoksa bir tv stb de iken 5 wattan fazla cekmz.
inverterlerin yuke gore calisan versiyonlari var, onlar az cekse de sonuca inverter inverterdir, sinyal ureteci ve transistor kayiplari vardir, yuke gore calisanlari tavsiye etmiyorum. cunku bazen devrelerde kararsizlik gosteriyorlar. ustune bu degisimi sinyal urtecinin frekansini degistirerek sagliyorlar ki hic hos olmayabilior.
 
Peki bu invertörün boştaki tüketimi invertörün watı yükseldikçe aküden çektiği akım arıyormu invertörde verimlilik oranı yüzde 85-90 diyor yani 300watlık invertör boşta saatte yaklaşık ne harcar bideverimlilik dedik 8w ledi 9w olarak hesaplasak daha doğrumu olur
 
Merhaba.Elbette devre elemanları büyüdükçe buna karşılık gelen watt değerleri ve boşta (standby'da çekilen) akım miktarı da mantıken artmış olur,düz mantıkla düşünülürse eğer.Bir de inverterlerde normal saç nüveli yerine ferrit nüveli kullanılıp,önce yüksek frekansta çalışıp sonrasında bu değeri 50 hz. ve 220 vac'ye indirgeyen tipteyse,verimlilik oranı dediğiniz gibi %100'e daha yakın değerlerde ve çok daha yüksektir.(Piyasada solar enerji için satılan ve son çıkan güncel invertörlerde yüke göre watt'ı içinden otomatik olarak artıran özelliktedirler.)

Boşta çalışırken aküden gelen + uca klamp (pensampermetreyi yani direk dc'yi de ölçen) kapatarak geçen amperi o anki akü kutup başı voltajıyla tam çarpıp boştaki çekilen gücü ampirik olarak hesaplayabilirsiniz.( LED watt'ını led kayıplarını da gözetip 9 watt civarında hesaplamak daha akılcı da olur.Çünkü 8 watt.net güç aküden tam çıktıktan sonra led regülesi,kablo kayıpları,vb. toplam dış ve iç kayıplarla zaten 9 watt. olarak da bu kayıtlara geçebilir.Bunu deneyip bizzat görebilmek lazımdır.)

Not: Standby konusunda az önce tesadüfi bir yazıyı da okudum,ama geri dönüp bu kaynağı tam bulamadım.Aklımda kalanıyla da bunu paylaşayım sizlerle.

Amerika'da Play Station 'ların standby'da (Uyku modunda tam bırakılıp kendini netten otomatik olarak güncelleyebilmesi amaçlı) bir güç araştırması da yapılmış.Görülmüş ki boşta bırakılan bu Play Station'ların tüm Amerika'da tam şebekede boştayken bağlı durumdayken çektikleri bu akım miktarı neredeyse NewYork şehrinin bir günlük enerji tüketimine tam olarak da karşılık gelen büyük değerlere karşılık gelebiliyor.Yani stanby'daki bu tüketimleri genel toplamda düşündüğünüzde pek de küçümsemeyin.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
1000 va lik ups boşta 12 volt aküden 250 miliamper çekiyor (benimki).
Kapasitesi azalmış akümü geri vermeyip ups için kullanmıştım O zamanlar ölçmüştüm aklımda da kalmış.
 
Bir de şu durum olabilir,örneğin 650 ve 850 VA'lık güçleri oldukça da yakın iki ups inverteri ayni inverter devresini bu yükseltici trafoya kadar tam kullanıyorsa (devre tasarımının tıpatıp aynisi uygulanıp da bu yol düşünülmüşse) eğer,trafo gücü ups çıkışında 650 ve 850 VA'yı tam verecek şekliyle değişse bile,standby'da referans beslemesi amaçlı ayni amper değerinde,örneğin 200 mA gibi bu trafoların primerlerine ayni oranda gidip trafonun sekonderi tam boşta (Yüksüz olarak) kalırsa inverterin çekeceği amper değeri her ikisinde bu koşulda belki ayni kalabilir,kendi görüşüme göre.Kolay gelsin.
 
Ups gücü arttıkça demir nüve kayıpları artacağından boştaki harcama daha yüksek olacaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,241
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst