Isıtma Sistemi Kontrolörü Tasarımı

uykusuz123

Üye
Katılım
2 Haz 2011
Mesajlar
61
Puanları
1
Konum
İstanbul
Merhaba değerli paylaşımcılar,

Çalıştığım yerde mekanik sistem üzerine yoğunlaşılmış durumdaydı. Lakin yurtdışında sistemi kontrolör üzerinden yaparsanız istiyoruz diye sipariş alınmış ve bunun için geliştirme yapılması isteniyor. Honeywell kendi kontrolörünü tavsiye etti ama tam anlamıyla istediğimiz gibi çalışmıyor. İki adet kullanmışlar. Radyatör ve kullanım sıcak suyu için ayrı kontrolör birbirine bağlantılı çalışıyor ve bizim işimizi tam görmüyor. Çok dalgalanma var ve ekstra özellik istiyoruz. Yöneticiler de siz yapın o zaman dediler.
Olayı anlatayım hemen; kullanım sıcak suyu geldiğinde akış sensörü devreye giriyor, sıcaklık sensörü istenen sıcaklık değerine sahip değilse kontrolöre kazandan girişi aç diyor ve step motordu vana açılıyor.
Diğer taraftan radyatör tarafında bir pompa var ve kış modunda sürekli çalışacak. Bu pompa çalışırken oda termostatıyla ölçtüğümüz oda sıcaklığı istenen değerin altına indiğinde kazandan gelen suyun vanasını açıp istenen sıcaklığa ulaştığında duracak. Pompa sürekli sirkülasyonu sağlayacak.
Ayrıca bir durum daha söz konusu, kış modunda radyatör çalışırken kullanım suyunu açtığımızda kullanım suyuna öncelik verilmeli. Açıldığı gibi sıcak gelmeli gerekirse radyatör kesilmeli. Duş alırken biri suyun soğumasını istemeyiz. Dalgalanma olmamalı. Bu konuda nerden başlamalıyız bilemiyorum.

PID ile kontrol etmemiz gerekecek diye düşünüyoruz. Mikroişlemci olarak Atmega'nın kare tip mikroişlemcilerinden pin sayısından dolayı tercih edip Ardunio ile programlamayı planlıyoruz. C altyapım var ama tecrübem yok. Çok zorlanır mıyım bilemiyorum. Dışardan destek alabilirim belki ama kendim çalışıp öğrenmeliyim inceliklerini. Bunların dışında kontrol için bir arayüz gerekecek. Bununla sensör, step motorlu vana ve pompa seçimlerinde neye dikkat etmeliyim.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
PID control kolay bir iş değildir özellikle sıcaklık gibi response time ın yavaş olduğu noktalarda çok zorlar. derivative katsayı ayarları burada çok önemli ani yüksek değişimlere hızlı cevap verilebilmeli.honeywell yaptıysa iyi yapmıştır bence PID katsayılarını doğru ayarlayamadığınız için osilasyon yaptığını düşünüyorum. ayarları tekrar gözden geçirip uzun bir süre çalıştırma yapın osilasyon ilk etapta çok olur fakat mutlaka set çizgisine oturacaktır. bu şekilde deneme yanılma ile devam edin katsayı ayarlarına olmaz ise auto tune özelliğini araştırın elinizdeki cihaz ile. moralinizi bozmak istemem ama honeywell sensing ve control işlerinde oldukça iyidir. katsayılar vs.. herşey yolunda iken bile olmuyorsa sistem mekaniğini kontrol edin.

rezistanslı iki kapılı bir ısıtma dolabı yapmıştım sadece PI control ile bile 4 ayımı aldı +5 + 85 arası bir kontrolde +-0.5 derece ile ancak tutturdum katsayıların optimum ayarını. mcu=PIC18F8722 kullanmıştım. sıcaklık sensörü PT100 idi. c kütüphanelerini araştırın. pic ile yapacaksanız LES diye bir admin var forumuna üye olup bakabilirsiniz. çok sağlam kod yazıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,467
Kullanıcılar
449,888
Son üye
kalemx

Yeni konular

Geri
Üst