Ispanağın vitamini azaldı mı?

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
RJ59g1.jpg


Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer, 30 yıl önceki ıspanakla bugünkü ıspanakları karşılaştırdığımızda içerdiği vitamin ve minerallerin yüzde 70 oranında azaldığını söyledi.

Ispanaktaki vitamin son 30 yılda yüzde 70 azaldı. Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer, 30 yıl önceki ıspanakla bugünkü ıspanakları karşılaştırdığımızda içerdiği vitamin ve minerallerin yüzde 70 oranında azaldığına dikkat çekti. Tamer, modern dünyadaki teknolojik gelişmeler doğrultusunda daha hızlı ve daha fazla ürün elde edebilmek adına yapılan çalışmaların gıdaların besin değerlerinin düşmesinde önemli bir etken olduğunu söyledi. Doç. Dr. İsmet Tamer, hava, su ve diğer çevre kirliliğine neden olan etmenler sonucunda toprağın daha verimsiz hale dönüşmesi, ürünlerin uzun süre saklanabilmesi amacıyla kullanılan kimyasallar, katkı maddeleri ile saklama ve nakliye koşullarının da gıdaların besin değerlerinin giderek azalmasına yol açtığını ifade etti.

YİYECEKLER NE KADAR SAĞLIKLI?

Doç. Dr. Tamer, günümüzde insanların doğru ve sağlıklı beslenme konusunda bocalama yaşadıklarını ve ‘Yediğimiz yiyecekler ne kadar sağlıklı?’ sorusunu sorduklarını belirterek şu açıklamalarda bulundu: “Bilim insanları son 25- 30 yıldır gelişmiş teknolojik gübreleme ve sulama gibi verim artırma yöntemlerinin, gıdaların miktar ve büyüklüğünü artırırken besin değerlerini azalttığını bildirmektedir. Daha büyük ve hızlı büyüyen bir ürün çoğu durumda büyüklüğüyle orantılı besin elde edemez veya sentezleyemez, dolayısıyla mevcut besin değerleri seyrelerek azalır. Elde edilen mahsul artışına karşılık besin değerlerinden taviz verilmiş olur.”

Günümüzde manav raflarında sergilenen albenili sebze ve meyvelerin geçmişe kıyasla daha büyük oldukları halde daha az besin değeri içerdiklerine dikkat çeken Doç. Dr. Tamer, sıklıkla nişastalı karbonhidratlardan ibaret olan kuru maddelerin ürünlerdeki vitamin ve mineralleri seyrelttiğini vurguladı.

Daha fazla hasat elde edilmesi için yapılan ‘seçici ıslah’ nedeniyle ortaya çıkan bu durumun gıda ürünlerindeki protein, amino asit, vitamin ve minerallerde eksikliğe yol açtığının altını çizen Doç. Dr. Tamer, şu önemli tespitlerde bulundu: “Bugün bu durum o kadar vahim hale gelmiştir ki, pek çok sebze ve meyve magnezyum, demir, kalsiyum ve çinko mineralleri açısından 50 yıl öncesine göre yüzde 5-40 daha fakirdir. Örneğin 30 yıl önce 100 gr ıspanakta yaklaşık 62 mg magnezyum ve 51 mg C vitamini varken, bu değerler bugün organik olarak elde edilmeyen pek çok tarım ürününde olduğu gibi yüzde 65 – 70’lere varan oranlarda azalarak 15 mg magnezyum ve 18 mg C vitamini düzeyine düşmüştür.”

100 GRAM BROKOLİDE 30 GRAM KALSİYUM KALDI

Sağlıklı beslenme ve zayıflama diyetlerinde sıkça yer alan başka bir gıda olan brokolinin de besin değerlerinin azaldığına işaret eden Doç. Dr. Tamer, “100 gram brokolide bundan 30 yıl önce yaklaşık 100 gram kalsiyum ve 45 gram folik asit varken, bugün ancak 30 gr kalsiyum ve 20 gr civarında da folik asit bulunduğu tespit edilmiştir” dedi.

ELMANIN BESİN DEĞERİ EKMEKTEN FAZLA

Doç. Dr. Tamer, tüketilen yiyeceklerin kalorisinden çok besin değerlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, kalori-besin değeri ilişkisinin daha iyi anlaşılması için şu örneği verdi: “Makro besinlerden karbonhidrat kaynağı olan ve yaklaşık 70-140 kalori içeren bir dilim ekmek, vitamin ve mineraller bakımından fakirken; yine aynı miktarda kalori içeren ve karbonhidrat kaynağı olarak değerlendirilebilecek orta boy bir elma, vitamin ve mineraller bakımından çok zengindir. Besin değeri fazla, kalorisi az olan yiyecekler tüketilirse insülin duyarlılığı artar, bağışıklık sistemi güçlenir. İleri yaşlarda rastlanan pek çok hastalık geç ortaya çıkar, kansere karşı direnç oluşur, sonuçta vücut sağlıklı kalır.”

Alıntıdır.Kaynak: http://www.cnbce.com/yasam-ve-teknoloji/yasam/ispanagin-vitamini-azaldi-mi
 
Bu devirde imkanın varsa bütün ürünlerini kendin yetiştireceksin valla.İnsan birşey yemeğe korkar oldu.Ben yumurtadan başladım.Kümes yaptım tavuk besliyorum organik yumurta :p
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,246
Kullanıcılar
449,840
Son üye
111340

Yeni konular

Geri
Üst