KAPASİTİF CEZA

Katılım
22 Tem 2014
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
49
30 KW Lık sözleşme gücü olan bir işletmede kompanzasyon panosu yok. Bu işletme 10 kw lık bir güç kullanıyor.Kapasitif Ceza ödüyor. Reaktif ceza yok. Nasıl bir çözüm bulunabilir.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
30 KW Lık sözleşme gücü olan bir işletmede kompanzasyon panosu yok. Bu işletme 10 kw lık bir güç kullanıyor.Kapasitif Ceza ödüyor. Reaktif ceza yok. Nasıl bir çözüm bulunabilir.


endüktif reaktif ceza yok demek istediniz herhalde endüktif reaktife sitede birçok yeni arkadaş bu tabiri kullanıyor reaktif ikiye ayrılı kapasitif reaktif- endüktif reaktif endüktif reaktif artı ( +) ile gösterilir kapasitif reaktif ise eksi (-) ile gösterilir.

Sayaç değerlerinden kaç kvar tüketim varsa gözlemleyiniz ihtiyacınız olan şey şönt reaktörKaç kvar olduğunu bulmaya gelince son fatura ile bir öncekini karşılaştırın arasındaki farkı bulun (reaktifin) bunuda önce güne sonra saate bölün kabataslak çıkar kaç kvar şönt kullanacağınız.ör: 2 fatura arasındaki fark 12500 kvarh reaktif tükettiğini varsayalım bir aylık

12500/30: 416 kvar günlük 416/24: 17,36 kvar/saat olur. yani kabataslak 20 kvarlık şönte ihtiyacımız var diyebiliriz.
 
lokal olarak şönt reaktörle kompanzasyon sağlayamazsanız eğer. (örneğin capasitif yazan yükler değişken ve ayrı ayrı guruplardan oluşuyorlarsa) sisteme bu seferde şönt reaktörlü bir kompanzasyon panosu gerekecektir. tavsiyem sistemi iyice ölçüp öyle biçin. iyi çalışmalar...
 
Öncelıkle, raektıf ölçüm yapan sayacınız (kombı sayaç varmı)
Buradan başlıyalım, yoksa eger, elektrık satan müessese (tedaş, bedaş, vs.) aktıf tuketımın %90 ı kada rreaktıf ceza uygular. Sayac var kompansazyon yoksa, bu kadar kapasıtıf olması hayra alamet değil, UPS yükünüz (kesıntısız güş kaynagaı) elektronık balastlı floresant aydınlatma fazlamı.
En son soru, sayaç uerınde, faz sırasını gösteren ledler normal yanıyormu.

Yükünüz devamlı 10 kW, ise arkadaşların dediği gibi 9 kW lık penı prohe çizdirerek kompanzasyondan muaf olabılırsınız.

Yanı sor bır tane, karsı sroular bin tane..
 
50 kw altı değil mi hocam.
zaten 30 kw da ceza yiyorlarsa 2008 değişikliği öncesi kompanzasyon değerleri geçerli demek
http://www.elektrikrehberi.net/teknik_yazilar/kompanzasyon.pdf
Elektrik Tarifeleri Yönetmeliği gereği, EPDK’ca Perakende Satış Tarifesi Usül ve Esasları konusunda 08/01/2004 günü alınan 284/2 nolu karara göre; – Meskenler,tek fazla beslenen aboneler, resmi yurt-resmi okul-resmi spor tesisleri vb. grubu ile ibadethane-genel aydınlatma abone grubu hariç 9 kW bağlantı (talep) gücünün üzerindeki tüm aboneler reaktif güç kompanzasyonu yapmak zorundadır. – Kompansazyon sisteminin uygun bir şekilde çalıştırıldığının; aktif enerjinin yanında, şebekeye verilen ve şebekeden alınan reaktif enerjiyi saptayan sayaçlarla ölçülmesi zorunludur. Bu sayaçları bulundurmayanların aktif enerjinin %90’ı kadar reaktif enerji çektikleri kabul edilerek, bu reaktif enerji bedeli her fatura döneminde tahakkuk ettirilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,255
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst