Potansiyel Fark

Katılım
6 May 2010
Mesajlar
201
Puanları
1
Yaş
40
Slm arkadaşlar; mesala 10 kw bir enerji santralimiz var çıkışımızdan 400 vac alıp bir step-up trafo ile 34,5 kv a yükseltip Şebeke bastık diyelim. Şimdi bu küçücük kaynak devasa şebekeye nasıl ters yönde akım akıtıyor ordan enerji gelirken senkrondan sonra nasıl oluyorda birden işler tersine dönüyor burdan o güçlü kaynağa bir akım akmaya başlıyor sistemin voltajı şebekeninkinden bariz yüksek de değilki bir fark oluşuyor desem .yani bu potansiyel fark nasıl oluşuyor aslında anlıyorumda kelimelere dökemiyorum buradaki empedans olaylarını vs anlatacak bir yiğit aranıyor :) saygılarımla.
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Basit trafo mantığı yükseltici trafo neticede Güç korunuyor giriş akımıxGerilimi=Çıkış akımıxGerilimi
Gerilim büyüyor ama çekilen akım dolayısıyla yüklenebilme gücü azalıyor.
Metro projelerinde bahsettiğiniz sistem vardır 30-40-50km ve üzeri mesafeler olduğu için sadece acil yükler havalandırma,aydınlatma v.b. yüklerin beslemesi sağlanır. Jeneratör çıkışı trafo ile gerilim yükseltilip her istasyondaki trafolarla tekrar düşürülüp kullanılır.
Metro hattının güç talebi yüksek olduğu için hattın anlattığım sistemle beslenmesi çok büyük maaliyettir. Dünyada şuan metro hattının jeneratörden beslendiği tek yer Arabistan metrosudur.
 
Burada da bu işi anlatacak adam bulamaz isek hapı yuttuk:(
 
Burada da bu işi anlatacak adam bulamaz isek hapı yuttuk:(

Merhaba.Santrallerin kendi aralarında senkronizasyonuyla çok uzaktan paralel (interkonnekte olan) bağlantısından sonra,daha küçük kapasiteli bu santrallerin internet ağı gibi genel elektrik şebekesine olan bir desteğinin nasıl olduğunu tam olarak merak edip soruyorsunuz sanırım. Ac akım üreten jeneratörlerin (Alternatörlerin) senkronizasyonu işlemini tam kavradığınızda bu konu daha iyi anlaşılacaktır.

Elektrik santralleri, şebekelerin guc ihtiyacını karşılamak amacıyla başka santrallerle çok uzaktan paralel bağlanır. Santrallerde artan guc ihtiyacını karşılamak icin gerektiğinde birkac alternator paralel bağlanabilir. Paralel bağlanacak alternatorlerde, gerilimlerin eşit olması, frekansların eşit olması, faz sıralarının aynı olması ve birbirine bağlanacak uclarda faz farkının bulunmaması gerekir.

Alıntı: https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/unite7-pdf.33434/

Bakın yukarıdaki paralel bağlantı şartında gerilim farkı olmadan da paralel bağlantı şartı tam sağlandığında,bakıma alınan veya arızalanan alternatörlerin yerini bu yeni bağlanıp da devreye girenlerin alabileceği görülüyor.Bunun için mutlaka birinin diğerine göre daha yüksek gerilimde bulunması da gerekmiyor.Dökümanın senkronizasyon ve alternatörlerin (senkron jeneratörlerin) paralel bağlantısı kısımlarını tam olarak okuyarak iyice incelerseniz bu konu daha iyi anlaşılabilecektir.Kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • unite7.pdf
    3.7 MB · Görüntüleme: 1
Son düzenleme:
Teşekkürler ama benzeri kaynakları çok okudum,burada da paralel bağlanma,senkranizasyon şartlarına değinilmiş bunun 3-4 maddesi var gerlim,frekans,fazyönü ve açısında eşitlik felan ama benim kafamda ki soruya bir cevap yok 1 kw ın bile bir step up trafo ile yükseltilip bir şehirin şebekesine enerji basmasını senkrona girmeden önce bizim tarafımıza akmaya hazır olan akımın senkrondan sonra bu küçücük gücün ana şebekenin gelişine ters yönde bir akım akıtabilmesini anlamıyorum.üzerimize doğru gelen elektronlar ile bizim verdiğimiz elektronların durumunu merak ediyorum nasıl galip geliyoruz.Örneği şöyle genişleteyim step up trafonun girişinde elektrik şirketinde satış için bekleyen 10 tane jeneratör var ilk etapta şebekeden aldığımız 33 kv u trafodan 400 volta düşürerek jeneratöre gönderiyoruz (burada step up trafo ilk anda step down gibi davranıyor çünkü senkron gerilimini jeneratöre göstermeliyiz) ve şartları olgunlaşan jeneratör devreye giriyor karışık bir sıra ile çünkü birinin şalterini diğerinden sonra açabilirim nihayetinde.Atıyorum 4 nolu jeneratör senkrona girdi 400 volt üretti şimdi az önce 33 kv şebekeden gelirken artık 400 voltu yükseltip 33kv u biz şebekeye basmaya başladık burada diğer jeneratörlerin çıkışındaki bekleyen senkrona hazır gerilim 4 nolu jeneratörden çıkan gerilmmidir yoksa halen step up trafo 2 yönlü mü çalışıyor diğer jeneratörler artık kime bakıyor vs kafam biraz karışıyor işte.:(
 
12 volt akün var. Diyorsun ki bi akü daha takayım buna paralel. Tutup 6 volt takıyorsun ve gümm.

12 volt aküye 12 Volt akü paralel yapıyorsun dert yok. Yani o aküye birşey basmıyorsun ikisi aynı potansiyelde bekliyor. Enerjiyi bastığın yer yük. Ne zaman ki bir ampüle bağlıyorsun aküleri o zaman senin paralel bağladığın akü yüke enerji basıyor. Olayı böyle düşün.
 
Evet daha önce bende akü ile düşünmeye çalıştım iç direnci yüksek olan aküden düşük olana doğru bir akım akarak dengelenmesi lazım burada şebeke tarafının empedansını daha yüksek varsayar isek düşük olan bizden oraya nasıl akım akıyor yani şebekenin gücü barajlara kadar gidiyor 200 ah 12 voltluk bir akü ile çok minik 12 volt bir akü paralel bağlandığında ( küçük akü o anda 11.8 volt ise) yani daha kendi aç iken büyük aküye bağlanan yani ortak çıkışa bağlanan bir ampüle akımı bizim minik akümüzde akıtır mı ? cevabınız için de çok teşekkürler
 
Bütün şartları yerine getirip (bütün büyüklükleri şebekeyle aynı hale getirdiniz açı frekans gerilim gibi pratik olarak bu mümkün değildir ama oldu diyelim) şebekeye bağlandınız. Bu durumda alternatörünüz şebekeyle aynı frekansla döner aynı gerilimi indükler. Şebekeden ne akım çeker nede akım verir. alternatörün tahrikini biraz arttırırsanız daha hızlı dönmek isteyecektir. Buda alternatörünüzün gücüne göre şebeke frekansını biraz arttırıp şebekeye akım basmaya başlayacaktır. Eğer tahriki düşürürseniz bu defa şebekenin gerisinde kalacak şebekeden akım çekerek motor olarak çalışmaya başlayacaktır. Bu durumda da yük oluşturduğu için şebekenin frekansını bir miktar düşürecektir.

Buradan anlaşılacağı gibi senkron şartları oluştuğunda 1VA lik bir kaynak bile şebekeye akım verebilir.

Kolay gelsin...
 
bütün büyüklükleri şebekeyle aynı hale getirdiniz açı frekans gerilim gibi pratik olarak bu mümkün değildir ama oldu diyelim)

Frekans, açı ve gerilim pratik olarak birbirine yaklaştırılıp(yani aynı hale getirilip), senkronlama gerçekleştirilmiyor mu? Pratik olarak mümkün olmayan kısım derken neyi demek istediniz?

Birde senktron bir makinanın çalışma prensibi öğrenilmeye çalışıldığında, yani uyartım akımının artırılması/azaltılması durumu neye karşılık gelir, devir sayısının artırılması azaltılması neye karşılık gelir. Paralellemeden sonra hangi değerler sabittir? hangileri nasıl değiştirilir konuları biraz okunursa, sorunun cevabını vermiş olsan sayın @testcimurat'ın açıklamaları, daha fazla anlaşılmış olacaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,172
Mesajlar
915,635
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst