power supply tamiratı

bbs2006

Üye
Katılım
13 Kas 2006
Mesajlar
244
Puanları
1
Yaş
47
merhaba
bilgisayarın pro2000 marka lpk9-350w power supply güç kaynagı var. buna ait devre şeması varmı. bu power suplly nın şemaları hep aynı mı . yardımcı olursanız sevinirim.
 
Şemaların bir cogu benzerdir. Ana mantik smps.
 
sayın serkan hocam bu smps güç kaynaklarını genel olarak bir transistörün trafoyu sürmesi olarak özetleyebilir miyiz bu konuyu ben bilmiyorumda kısaca bahsedebilir misiniz acaba
 
Kısaca

--220 volt Şebeke voltajı diyotlar vasıtası ile doğrultulur.
--kondansatörlerde biriktirilir. ( yaklaşık doğrultulan ve filtrelenen voltaj 310 - 320 volt dc dir)
--Biriktirilen bu voltaj bir mosfet ile yüksek frekanslı olarak ( khz mertebelerinde ) anahtarlanarak smps trafosu sürülür. Not : smps trafoları özel trafolardır. Yüksek frekanslarda çalışacak şekilde düzenlenmiştir. Bu trafolar şebeke frekanslarında çalışmazlar. Sarım sayıları normal 50 hz de çalışan trafolardan daha azdır.
--Trafonun çıkışında birden fazla sarımlarla yüksek frekanslı düşük voltaj elde edilir.
-- Yüksek frekansları doğrultacak uygun güçteki diyotlarla doğrultularak ve uygun kapasitedeki kondansatörlerle filtrelenerek 5 volt 12 volt v.s. üretilir.

Birde bu devrelerde smps entegresini bekleme ( pc kapalı iken ) besleyen düşük güç devreleri vardır.

Ayrıca yine bu smps kontrol entegrelerinin çıkış voltajını sabit tutabilmeleri için geri besleme ( feedback ) devreleri vardır. Çıkıştan aldıkları voltajı sabit tutmaya çalışırlar.

Bu noktada anahtarlama için kullanılan mosfeti sürmek için bir çok çeşit smps entegreleri üretilmiştir.

TL494 ve SG3524 / SG3525 Pc güç kaynaklarında en çok kullanılan kontrol entegreleridir.

Size örnek bir pc power supply şeması ekte vereceğim. Vaktiniz olur incelerseniz sizin güç kaynağınızla aynı olmasa bile büyük ölçüde benzerlikleri göreceksiniz.

Aşağıdaki şemalara ve daha fazlasına şu adresten ulaşabilirsiniz.

http://320volt.com/en/guc-kaynagi-semalari/

tro-iks-pm-230-atx-tl494-lm393-fjpf13007-sbl2040ct.gif


300w-atx-sg6105-ei33-ee16-ee19-2nc60-mje13009.png


pfc-300w-guc-kaynagi-semasi-atx-schema-atx-circuit.png
 
sayın hocam öncelikle gerçekten teşekkür ederim çok güzel anlatmışsınız.bu devrelerin ana mantığı yüksek frekans ozaman.hocam peki tv besleme devrelerindede aynı dimi.ondada beslemede bi entegre mutlaka oluyo gerçi bu entegreler biraz daha farklı sanırım ama bu entegrelerdende smps transistörüne kare dalga gidiyo sanırım doğrumu
 
bu trafoların bu kadar özel yapıda olduklarını ve yüksek frekansta çalıştıklarını bilmiyordum.mosfetten yüksek frekans elde edildiğinide bilmiyordum.ben sadece trafo bi transistörle sürülüyo diye okadar basitce biliyordum hocam.çok teşekkür ederim.ayrıca şemalar içnde çok teşekkür ederim bunları elektronik arşivime geçiyorum hemen.
 
Tv beslemeleride buna benzer fakat farklı control entegreleri ile anahtarlanırlar. Kare dalga evet. Ancak bu anahtarlama sırasında çıkış gücünü anahtarlama sırasındaki Ton ve Toff süreleri etkiler.

Bu süreler entegrelerin ve yan osilatör devrelerin sayesinde ayarlanır. Bunların çok ince hesapları vardır.
 
peki hocam cok teşekkür ederim.iyi çalışmalar :)
 
merhaba bugün power supply nin içerisini açtım ve kontrol entegrsi olarak hs8108b kullanılmıştır.40 pinli. besleme gerişinde bir adet msr13d008 koduyla ntc termirtörr kullanılmıştır. size sorum acaba bunu niçi kullanılmış olabilir. modeli lpk9-350w
 
40 pin değildir... problem nedir elektrik mi çıkmıyor smps çıkışı diyotlarda elektrik var mı bak, var ise sorunu burdan sonra aramaya devam, yok ise primer tarafına yoğunlaş, kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,841
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst