Rc modelcilik te kullanılan uzaktan kumandaların frekans tipi

Katılım
7 Eyl 2014
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
28
Herkese merhaba iyi günler dilerim. :) Ben Gökhan Ince. bu yıl karabük ünv. elektrik elektronik mühendisliğini kazandım ve hazırlık okuyorum. Yurtta boş zamanım çok oluyor ve can sıkıntısı almış başını gidiyor. Bu sebeple bende hayalindeki uzaktan kumandalı aracı yapmak için kolları sıvadım. Aslında piyasada modelcilik için kullanılan kul hazır kitlerden kullanmak daha mantıklı fakat fiyatları benim gibi bir öğrenci için aşırı derecede yüksek . Bende bu yüzden kendim yapabileceğim birşeye neden para vereyim diyerek elimden geldiği kadar araştırıyorum ve şu an geldiğim noktada anlayamadığım konu yapmaya çalıştığım araç için kullanacağım uzaktan kontrol sistemindeki kumanda nın yani vericinin hangi dalga formunda olacağı. Dalga formu derken kastetmiş olduğum konu kare mi sinusdial mi yoksa benzeri dalga formlarının hangisini kullanmalıyım?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler!
 
Merhaba.RF ile kontrol demek zaten radyolarda kullanılan elektromanyetik dalga boyunu alıcı-verici arasında kullanarak bir kontrolü de sağlamak demektir.Kare,trapez,üçgen,sinüs dalga formundan vericideki pic entegresi veya pic yazılımı yardımıyla da bu kontrol sinyali ile modüle edilmiş (Bu kontrol sinyali ile bütünleşen ve modüle edilmiş olan) yüksek frekanslı elektromanyetik dalgaların modülasyona uğratılmış olan sinüs dalgalı şekli kullanılır.(AM;MW;SW veya FM gibi,yani ayni bir radyonun radyo vericisinden yayınlayıp da bunu radyonun alıp ayarlanan istasyonda da çalmasındaki gibi bir iletişimle de kullandığı elektromanyetik dalgalardır kullanılan bu dalgalar.)

Bir radyo alıcısında modülasyon-demodülasyon tekniği ile elektromanyetik dalgalarla iletilmek istenen bu bilgi (sinyal) bu dalgalara modüle edilip bindirilir.Daha sonrasında ise demodülasyon işlemiyle tekrar ayrıştırılıp karşı taraftan iletilen ses sinyali (Bu radyoda) işlenip de değerlendirilmiş olur.(Osilatör-karıştırıcı-demodülatör-ses frekansı ara kuvvetlendirici-asıl çıkış katı,kuvvetlendiricisi,vb. birimlerden ses amfisindeki entegre ve tranistörlerden sonra hop.lere verilip ses olarak da duyulur,vericiden yayınlanmış bu sinyal (Elektromanyeik dalgalara özel olarak da bindirilip modüle edilmiş olan bu sinyal)

Siz hazırlık sınıfından asıl derslere (Elektrik-elektronik giriş dersleri) geçtiğinizde size bu modülasyon tekniği ve RF ile kontrol konuları zaten mutlaka da verilecektir,bu güzel ve önemli olan bölümünüz dolayısiyle.Nette RF ile uzaktan kumandalı oyuncak araba kontrolü diye de yazarsanız zaten görsel veya diğer google kısmında pek çok yapılmış uygulamayı da kolaylıkla da görebilirsiniz.Bu uygulamalarda da çoğunlukla pic yazılımı ile bir kontrol hakimdir.Kolay gelsin.Başarılar.

https://www.google.com.tr/search?q=rf uzaktan kumandalı araba&biw=1088&bih=498&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=lKdMVNboCdjbapDWgIgI&ved=0CFAQsAQ
 
Son düzenleme:
Cevap için teşekkürler. Hazırlık Sınıfı derken bu sene sadece ingilizce eğitimi veriliyor. Ben okulu kazanmadan elektrikli ev aletleri servisinde çıraklık yapmış birisi olarak küçük çapta araştırma yapıyorum. Neyse dediklerinizden anladığım kadarı ile oyuncak araç kumandalarında sinüsodial Dalga üzerine bildirilmiş yada modüle edilmiş dalgalar kullanılıyor. Doğru anladım sanırım?
 
Merhaba.Evet,çok doğru anladınız.RF'lı verici kumandasında kaç kanaldan kumanda edilecekse bu kadar değişik sinyalle (Data) yapılacak olan uzaktan kumanda işlemi,yani kaç adet değişik moddaki sinyallerin alınacağı ve bu bir alıcı antene de bunlar iletilecekse,çok değişik modlarda,bunlar kendi aralarında birbirine hiç karışmadan,bu RF'lı sinüs dalgası üzerine tam olarak da modifiye edilirler.Sonrasında ise bu alıcı cihaz bu RF'lı modüle edilmiş sinüs dalgasını (Elektromanyetik dalgayı) anteni ile alır ve demodüle de ettikten sonra iç amfi devresinde kuvvetlendirip kumandadan gelen bu moddaki sinyaliayrıştırp,hangi modda gelmişşse eğer (Tv'nin IR'li alıcı kısmı da tam olarak böyle davranır) doğrultusunda mini röleleri ve ona bağlı çalışan elektrik motorlarına oyuncak veya modelin istenilen yöne de kumandasında (Oyuncak araba,model uçak,model gemi,vb.) edebilmek amaçlı da aktarmış olur.

Model uçak,model gemi kumandasında da RF kontrol genellikle tercih edilir.Ancak model uçaklarda bu sinyallerin değerlendirilmesinde çoğu zaman da servo-mekanizma prensipli devrelerden veya modüllerden,servo motorlardan da yararlanılabilir.(Özellikle de kumandasız, casus uçaklarda) Spoyler,kanatçık,yön dümeni,stabilizatör,vb. çeşitli konumlardaki,yani 3 boyutlu bir ortamdaki cayroskopik kumanda işlemlerinde.Bu hobi işlerinde ve derslerinizde ayrıca azami başarılar dilerim.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bu ayrıntılı açıklamalarınız için kafa karışıklığı ortadan kalkmış oldu. Çok teşekkürler :) iyi günler
 
Dostum kumandadan gonderecegin sinyal ppm olacak alicida ise bu ppmi cozerek kanallara ayiracaksin. Kanal cikislari 50 hz (20 ms) olacak. Tam merkez 1.5 ms high pulsu tam sag 2 ms ve tam solda 1 ms high pulsunden olusur. Eger modelcilik istiyorsan temel bu. Verici ve alici frekansi sana kalmis hangisini yapabiliyorsan yap. Fakat kumanda yerine sase ve esc ile ugrasirsan daha uyguna gelir zira kumanda malzemeleri sifir kumanda fiyatini gecer.

Internette ppm ve rc pwm decode diye ve pic based rc esc diye arattir kaynaklara ulasirsin.

Rastgele

GT-I9100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,521
Kullanıcılar
449,903
Son üye
furoz6868

Yeni konular

Geri
Üst