Rezistans bu hale nasıl gelir?

scarlet77

Üye
Katılım
2 Şub 2015
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
43
Arkadaşlar resimdeki rezistans çalışıyor fakat kaçak akım rölesini attırıyor. topraklamasını çıkardığımda K.A.R atmıyor. makinenin su pompasında saç tokası buldum. çatlayıp içine su alsa hiç çalışmaması gerekmez mi? topraklamayı söktüğümde suyu ısıtıyor ve gövdede elektrik yok. değiştireceğim ama merakımdan bu siyah bölgelerin neden oluştuğunu öğrenmek istiyorum.Saygılar. makine Bosch marka.
IMG_20150201_012952.jpg
 
1- kar neden atıyor cihazda 30 ma civarında veya zerinde kaçak var. Bu nedenle atıyor. Ancak bu kaçak demek oluyorki öyle bir noktadaki cihazın çalışmasına etken değil. bazen rezistansin nötr kısmına yakın noktadan patlıyor kısa devre olmadan akım sızdırıyor.

Siyahlık tesimden anlaşılmıyor ancak sol taraf parlak duruyor. Sanki tambur içinde bişey rezistansa dokunmuş gibi ?
 
Merhaba.Bu çamaşır makinenizi toprak hattını tam iptal ederek sürekli kullanmanız,sizin kendi güvenliğiniz ve makinenin diğer parçalarının 220 vac altında güvenle de çalışması açısından çok doğru değildir.Resimdeki su ısıtıcı rezistansın her iki ucundan kendi dış metal gövdesine (Metalik parlaklığın tam da çıktığı,kireçsiz nokta ile örneğin) değişik omaj kademelerinde,bu kademeleri hassaslaştırıp (Ayrıca su dolu kap içinde tümüyle de batmış haldeyken,yani tam ıslak olarak) bir avometre ile omaj ölçümü yapın.Her iki durumda küçük de olsa omaj değeri görürseniz orijinaliniyle de değiştirin.Bu şekilde toprak hatsız K.A.K.R.' sini attırmasa dahi (30 mA'den daha küçük değerler olup K.A.K.R' si hiç atmıyor da olsa) çalıştırmanız pek de doğru olmaz,rezistansın gövdesi ile terminal uçları ölçümünde bir kaçak varsa eğer en kısa sürede yenisiyle bu rezistansı değiştirmeniz gerekiyor.Kolay gelsin.
 
Merhaba.Bir de üzerinde kuvvetle durduğunuz rezistansınız eğer çok sağlam çıkarsa (Islak ve kuru iken,tam olarak sonsuz omaj değerini ölçüp gözlemlediğinizde) makinanın tambur motorunun (Directdraw veya kayış-kasnaklı çalışan) hareket halindeyken kablolarından,makine titreşim (makine ayaklarından balansı veya sıfır terazisi de tam alınmadan çalıştığında) yaparken diğer kablo tesisatından (Bir şekilde sıyrılan,ezilen kablolar yoluyla,vb.) makine metal gövdesine elektrik kaçakları yine oluşup K.A.K.R. sini de düşürebilir.Bu yönüyle de makine içini araştırmanız lazımdır.Kolay gelsin.
 
Abim hele boylede rezistantlar oluyor.bu karalan hisselere elbise ipleri kucuk parcalar dolasiyor ve sonunda boyle oluyor
 

Ekli dosyalar

  • rezistan.jpg
    rezistan.jpg
    697.6 KB · Görüntüleme: 51
Cevaplar için teşekkür ederim.
Elnur arkadaşın gösterdiği rezistansı görünce bizimki yine iyi göründü gözüme. Makinedeki bu arıza sanırım 1-2 aydır var bizde. yani evde K.A.R sebepsiz yere atıyor,yağmurlu havada büyük gök gürlemelerinde atıyor ,makine çalışırken bazen atıyor bazen atmıyor.Bir türlü kaçağı bulamayınca ne yalan söyleyeyim röleyi iptal etmeyi bile düşündüm. Meğer 15Tl lik bir rezistanstan kaynaklanıyormuş.
Rölenin beni 2 aydır uyarmasını biraz geç çözdüm. Benim tahminim Su pompasında bulduğum metal saç tokası kazanın içine girdi ve dönerken rezistansı çatlattı. Neyse ki arıza ilerleyip kimse çarpılmadan buldum. Aslında ibretlik bir olay K.A.R ı iptal etmeyi düşünen ben bu olaydan sonra acaba K.A.R ın daha kalitelisi var mı diye araştırıyorum.(bizdeki siemens marka) Bu rölenin evlerde zorunlu tutulması gerekir bence. Evdeki çoğu makine su ve elektrikle çalışıyor sonuçta.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst