Sensör ve analog giriş hız uyumu

Katılım
3 Mar 2009
Mesajlar
21
Puanları
1
Merhaba değerli forum üyeleri,
Hazırlamakta olduğum bir projede analog çıkışa sahip banner marka optik sensörler kullanmak istiyorum, sensörün çok hızlı bir şekilde ölçüm yapması ve çıkış değeri vermesi gerekmekte.Çünkü Sistem çok hızlı çalışıyor.
Sensör datasheetinde 'response time' 50 mikro saniye ibaresi yazmakta, bu sensörün her 50 mikro saniyede bir bana değer gönderebileceği anlamına mı gelir ?
İkinci bir sorum da sensör 50 mikro saniyede bir bana 4...20 mA değer gönderdi diyelim , sececeğim analog giriş ünitesinin datasheetinde yazan 'conversion time ' ibaresi dışarıdan gelen analog sinyalin çevrim süresi midir?
Değeri yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
PLC ile MCU arasındaki farklar nelerdir ?
O sensörün hız değerlerine asla ulaşamazsınız !
Çünkü PLC kullanacaksanız ve hesap yaptıracaksanız tarama zamanınız uzayacak (loop time) ve belki de yetersiz olacaktır.
Burada dikkat etmen gereken husus sensörün hızı değil sizin işlem döngünüzün toleranslarıdır. Yani siz ne kadar hata yaparsanız sistem yinede sağlıklı çalışmaya devam edebilir ?
Şayet mekanik hızınız çok yüksek ise zaten bu işi PLC ile yapmak biraz karın ağrısı yapar.
Toleransınız 50 ms ise o aldığınız sensör tofaşa porche motoru gibi olacaktır.
Veya gerçekten o sensörün hızında bir çalışmanız var ise o değeri okuyup hesaplıyacak birimin durumunu da göz önünde bulundurun.
Şayet hızınız aşırı derecede yüksek ise <1ms o zamanda elektronik yerine mekanik bir sistem düşünmeniz daha sağlıklı olur. Bazı arkadaşlar fikirlerime katılmayabilir ama "how now !" maliyetini duyduklarında eminim atılan taşın ürkütülen kurbağaya değmiceğini göreceklerdir.
 
Değerli seagate hocam, değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Sistemde PLC kullanmak istiyorum ,Siemensin s7-300 cpu319 modelinin en hızlı çevrim süresine sahip PLC olduğunu öğrendim, yanlış hatırlamıyorsam bit çevrim sürei 0.01 mikro saniye idi. Maliyet, hız ve performansa göre bir hayli artıyor haklısınız , dediğiniz gibi mekaniksel bir sistemde düşündüm fakat ölçüm yapacağım sistemdeki ürün sürekli değiştiği için mekanik bir aksam cevap vermeyebilir.
Biraz araştırma yaptım ve benim tasarlayacağım sistemi Almanya' da bir firma yaptırmış , ilk etapta PLC kullanılmış , ölçüm saniyede 1000 civarındayken sistem çalışıyormuş ,2000 lere çıkınca afallamış bir süre sonra bir şahıs plc yi sökmüş ve endüstriyel PC ile sistemi tekrar kurmuş. 2008 den beri sistem sorunsuz çalışıyormuş.
Bende ilk başta böyle bir hataya düşmemek için tecrübeli üstad ların yorumlarına başvurmanın iyi olacağını düşündüm.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,304
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst