Trafolar hakkında basit soru?

berk_kaan

Üye
Katılım
24 Mar 2015
Mesajlar
51
Puanları
1
Yaş
28
Selam abiler. Trafo boşta çalışıyor yada trafo yüklü çalışıyor gibi terimler duyuyorum.. Trafo'nun boşta çalışması nedir neden öyle çalışır? amaç nedir? Yada tam tersi yüklü çalışması ?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Boşta Çalışması Demek, Trafo Girişinin Enerjili ve Trafo Çıkışının Yüke Bağlı Olmaması Durumu
Yükte Çalışması Demek, Trafo Girişinin Enerjili ve Trafo Çıkışının Yüke Bağlı Olması Durumu
 
Kırmızı ışıkta çalışır halde bekleyen araç boşta çalışan trafo gibidir, sadece demir kayıpları vardır bunlar histeresiz ve fukolt kayıpları olarak adlandırılır.
Yeşil ışıkta gazlar gidersin yakıt tüketimi artar buda yükte çalışmadır, demir kayıpları yanında yükten dolayı bakır sargıların ısınması ile oluşan kayıplar eklenir.
 
yaşlıuzman abim ne de güzel anlatmış :)
 
Merhaba.Evet,sn.Yaşlı Uzman çok güzel de ifade etmiş bu konuyu,daha iyisi anlatılamazdı doğrusu,tebrik ederim kendisini yapılan bu benzetim için.Gerçekten de trafolar hareketli parçası olmayan statik elektrik makineleridir,ansiklopedik tanımına göre.Asenkron veya fırçalı elektrik motorlarındaki gibi hareketli bir parçası yoktur,herşey çok sessiz (sadece nüvesi aralıklı dizilmişse,boşluk kalmışsa "vınnnn" şeklinde 50 hz. lik Şebeke frekansında istenmeyen vınıltılar oluşur,ama mükemmel nüve dizilimi yapılmış çok kaliteli bir trafoda ses duyulmaz.) ortamda ve bu nüvedeki mağnetik bağlantıyı tam kuplajlayan iki farklı sarımla herşey mağnetik etkileşimle (değişen mağnetik alan>İndüksiyonla) olur ,voltajın düşmesi,yükseltilmesi,amperin azalması veya yükseltilmesi ters işlem mantığıyla trafo formüllerine göre bu işlem tamamlanır,sonuç olarak.Trafoların boşta ve yükteki özel durumunu aşağıdaki derlenmiş özel yazıda incelemiştim.Kolay gelsin.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/transformatÖrlerİn-yÜklenme-durumllarina-gÖre-Şebekeye-verdİĞİ-tepkİ.82151/
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,167
Mesajlar
915,614
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst