yıldız üçgen problemi

oknbrk

Üye
Katılım
6 Ağu 2010
Mesajlar
31
Puanları
1
merhaba arkadaşlar sulama için kulanılan 15 kw motor yıldız dan üçgene geçer geçmez kontaktör bırakıyor
daha önce çalışıyordu motor yandı sarıma gitti geldiğinde problem bu şekilde de başladı kumanda ve güç devresin bir hata olduğunu zannetmiyorum voltaj 400 v motor yük altında çalışıyor yıldızda 37 amp akım çekiyor. banayardımcı olursanız sevinirim
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Kumanda devrenizi tekrar gözden geçirmenizde yarar var.
 
2 gun önce çalışıyordu sıkıntı yoktu
 
motor uçlarını devre dışı bırakarak kumandayı test et
kontaktörde toz olabilir temizle özellikle yıldız kontaktörü arızalıda olabilir
zaman ayarını uzat yada kısalt
motor bağlantıları ters olabilir takip et
zaman rolesi veya varsa faz koruma rolesi bozuktur (sağlam gibi görünür belli bir saniye sonra devre dışı kalabilir)
gevşeme olabilir tüm kablo uçlarını sık
 
motor yandıktan sonra karşılaştıysanız önce bu motor neden yandı sorusunu sanırım sormadınız.

Ben sorayım bu motor neden yandı ? Sorun kontaktör yada kumanda hatası olabilirmi ? Motoru takmadan önce kontaktörleri açıp kontrol ettinizmi ? Yardımcı kontakları ve bobin ohmajlarını kontrol ettinizmi?

Arkadaşlarında önerisini dikkate alıp önce motor kablolarını ayırıp yıldız üçgeni simüle ediniz. Söylenen önerileri kontrol ediniz.

kolay gelsin.
 
arkadaşların dediklerini hepsini yapmıştım fakat yıldızda çalışırken voltaj 330-340-350 ye kadar düşüyor bazen 365-370 olunca üçgene geçiyor
 
zaman rölesi simens 7pr10 kullanın . yada üçgen kontaktörün na kontakları bozuk olabilir. zaman rölesinin zamanını en az 7sn yapın
 
Bazı Yıldız/üçgen devrelerinde önce ana sonra yıldız kontaktör çektirtiliyor böyle bir durum olmamasına dikkat edin, yükte kalkan sulama motorunun yıldız akımını ana kontaktör karşılamalı, önce ana sonra yıldız kontaktörü çekerse yıldızda demeraj akımına yıldız kontaktörü maruz kalır. Yıldız kontaktörü ana kontaktör amperajından küçük olduğu için basit gibi görünen bu olay çok önemlidir.
Böyle bir olay yok ise motorun sarımdan geldiğini bahsetmişsiniz problem buradan kaynaklanabilir. Zaman rölesi ayarı düşürülmüş olabilir.
 
Son düzenleme:
KOntaktör bırakıyor demişsiniz ama, bırakan, üçgen kontaktörü olmalı. Motor calısmadıgı için,
kontaktör bırakıyor gibi yanıldınızsa,
bu konuda daha mnce anlatılmıs konularımız var.
Zaten, sarımdan sonra dıyorsunuz, bobinajda veya sız kabloları yenıden baglarken karısıklık oldu, Eger, bobinajda olduysa,
capraz ucların (bobin uclarını herbirini yer değiştirerek bakın. En iyisi daha öncekı konularımız bulun. Bazı arkadaşlarımız, benım anlatma yçntemimi karısık görmüşlerdi. Okuyun, takıldıgınız yer olursa, tekrar görüşelim. En iyisi bobınajcınızla görüşün.
 
motor çalışıyor ama üçgene geçmiyor arada bir geçiyor ama yıldızda çalışırkrn voltaj çok düşüyor yukarıda yazmıştım
 

Forum istatistikleri

Konular
127,957
Mesajlar
913,907
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst