Kontrol Kalemi

3. Nükleer Santral Beklemede

Bakan Taner Yıldız, Türkiye’de kurulacak 3. nükleer santralin yerinin henüz tespit edilmediğini belirtti. Yıldız, “2. nükleer santrali yapacak olan Japonya’ya bu görevi verdik, 4-5 alternatif yerde bunları çalışacaklar” dedi.

Moskova’da nükleer mühendislik eğitimi alacak öğrencileri Bakanlıkta kabul eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile yapılan nükleer güç santralleri anlaşması çerçevesinde bu yıl eğitime gidecek öğrencilerle Rusya’daki eğitim hakkında fikir alışverişi yapacaklarını ifade etti.

Türkiye’nin geliştiğine ve büyüdüğüne dikkati çeken Yıldız, her yıl enerji ihtiyacını karşılayabilmek için çabaladıklarını kaydetti. Yıldız, “Hem doğal gaz da hemde elektrik tüketiminde her yıl Türkiye üzerine tabiri caizse bir ülke daha koyuyor. Türkiye son 10 yıl içerisinde AK Parti Hükümetiyle beraber elektrik kurulu gücü ve tüketimi açısında tam 2 katına çıktı. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde de bir bu kadar hedefimiz var. Bir nükleer güç santrallerindeki üretim bizim 1 yıllık büyümemize karşılık geliyor” diye konuştu.

REKLAM ALANI

Yıldız, daha fazla üretim santrali kurulması gerektiğini işaret ederek, vatandaşların refah seviyesi arttıkça daha çok elektrik tükettiğini kaydetti.

Öğrencilerin Rusya’da 1 yıllık dil ve lisans eğitiminden sonra 2 yıl da staj olmak üzere toplam 7 yıllık bir eğitim alacağını belirten Yıldız, “Yeni bir modelle bu sistemi destekleyeceğiz, Şu anda üniversitelerimizle görüşmelerimiz devam ediyor. Bir yıllık dil eğitimi, 2 yıllık lisans eğitiminin bir parçası Türkiye’de olmak kaydıyla bundan sonra 3. sınıftan başlayacak tarzda Rusya’ya gidilecek. Şu anda Kayseri Erciyes Üniversitesi’nin bu konuyla alakalı hazırlıklarını tamamladığını belirledik. Yıldız Teknik, İstanbul Teknik ve Antalya (Akdeniz) Üniversitesi’nin bu konuda taleplerinin olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

Yıldız, Rusya’da eğitim gören öğrencilerin sayısını 600’e çıkaracaklarını belirterek, öğrencilerin eğitim ve stajlarını tamamladıktan sonra Akkuyu’daki nükleer santralde bir çok görevde Türk mühendisleri olarak yer alacaklarını bildirdi.

Öğrencilerle Rusya’dan sinevizyonla bire bir görüşeceklerini anlatan Yıldız, eğitim almaya giden öğrencilerin 7’sinin kız, 71’inin erkek olduğunu ve 17 faklı şehirden, 27 farklı üniversiteden geldiklerini ifade etti.

Eğitim almaya gidecek öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Yıldız, “3. ve 4. nükleer santraller yapılacak mı?” sorusu üzerine şunları kaydetti:

“Türkiye 3. nükleer santrali sizinle beraber, yetişmiş olan mühendislerle beraber gerçekleştirecek. Bu çok önemli bir şey. Rusya ile Mersin’de Japonya ile Sinop’ta inşallah bunu başlatmış oluyoruz. 3. nükleer santralin yeri henüz tespit edilmiş değil. 2. nükleer santrali yapacak olan Japonya’ya bu görevi verdik, 4-5 alternatif yer de bunları çalışacaklar. O santralin ana moderatörlüğünü Türk mühendisleriyle beraber yapmayı düşünüyoruz. 2 tane nükleer santralin inşası sırasında yaklaşık 18 milyar dolarlık işi yine buradaki hizmetlerle karşılamış olacağız. Bu yalnızca bir elektrik üretimi değil sanayide de bir lig atlama olacak. Bunu hep birlikte gerçekleştirmiş olacağız.”

Yıldız, öğrencilerin Rusya’da yemek ve güvenlik sıkıntısı çekmemesi için gereken özeni göstereceklerini ifade etti. Türkiye’nin 40 yıldır nükleer santral kurmaya çalıştığını hatırlatan Yıldız, “Halimiz şuna benziyordu; yüzme dersi veren ancak havuzu ve denizi olmayan bir yerde yaşıyor gibiydik. Nükleer santrali görmeyen hocalarımız vardı. Bu bir kültür aslında” ifadelerini kullandı.

Ayrıca toplantıda, proje şirketinden yetkililer öğrencilere karşılaşacakları yaşam koşulları hakkında bilgi verdi. Bakan Yıldız konuşmaların ardından öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Exit mobile version