Ertelemeye Rağmen Akkuyu NGS reklam filmi gösterime devam edecek
Mersin’deki nükleer santral projesinde yaşanması muhtemel iki yıllık ertelemenin ‘yapımcı Rusya’da yaşanan kriz mi yoksa Türkiye’deki bürokratik engeller mi?’ olduğu tartışma konusu. Gözler yeni kurulacak Nükleer Düzenleme Kurumu’nda
Türkiye’nin Mersin’de yapılması planlanan ilk nükleer santraline bürokrasi darbesi geldi. Jet ÇED (çevre etki değerlendirme)süreciyle bir an önce kazma vurulması beklenen projenin, izin süreçlerindeki tıkanma nedeniyle ertelenebileceği ifade ediliyor. Televizyonlarda dönmeye başlayan nükleer santralin cami ve Türk bayrağı temalarına yer verilen Reklam filminin ise gösterimine devam edileceği öğrenildi.
Enerji sektörünün üst düzey temsilcilerinden edinilen bilgiye göre, Rusların Türkiye’de kurduğu şirket olan Akkuyu NGS A.Ş., ÇED raporu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyaretinden önce jet şekilde onaylanan santral için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na (TAEK) başvurdu. Ancak TAEK, başvuruda eksiklik buldu. Akkuyu’nun başvurusu için revizyon talebi yapılmadan, yeniden yapılması istendi. Bu sürpriz kararın ardından Mersin’e yapılacak nükleer santralin lisans süreci de durmuş oldu. Başvurunun değerlendirilmesi için TAEK yerine yeni oluşturulacak Nükleer Düzenleme Kurumu’nun inisiyatif almasının beklendiği öğrenildi. Bu kurumun ise Başbakanlık’a bağlı olması ve bu kapsamda lisans sürecinin tamamen değişebileceği ifade edildi.
Sahada işler yürüyor
Enerji kaynakları, finansman planlamasının önceden yapıldığını, bürokratik süreçlerin tamamlanması halinde santral inşaatının yarın başlayabileceğini ifade etti. Santralin tasarımla ilgili çalışmalarının sürdüğü ve sahadaki çalışmaların durdurulmadığı kaydedildi.
‘Aksama olabilir’
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, santralın tamamlanmasının takvime göre gerçekleştirilmeye çalışılacağını belirterek şunları söyledi: “22 milyar dolarlık bir projeden bahsediyoruz, tehdit ve fırsatları olur demiştim. 4.800 megavatlık nükleer güç santralinin devreye alınmasını takvim içerisinde gerçekleştirmeye çalışacağız, bir kısım aksamalar olabilir.”
Bu ilk erteleme değil…
Rosatom, dört üniteden oluşacak toplam 4.800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santrali’ni 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak. Santralin bin 200 megavatlık ilk ünitesinin temelinin 2015’in başında atılması bekleniyordu. Santralin ilk ünitesinin devreye alınması için öngörülen ilk tarih de 2019’du. Daha sonra 2020 olarak revize edilen tarihin iki yıl daha sarkabileceği ifade ediliyor.
Bayraklı, camili santral reklamı
Akkuyu NGS tarafından nükleer enerjinin önemini anlatmak için çekilen reklam filme TV’lerde dönmeye başladı. Nükleer santralin bisiklet dinamosuna benzetildiği filmde, enerjinin sanayideki önemi vurgulanıyor, temsili Türk sporcularına, Türk bayrağına ve cami silüetine yer veriliyor.
Reklamda santralin önemi şu ifadelerle anlatılıyor: “Birlikte hep daha ileri gitmeyi hedefledik. Daha güçlü olmak için. Türkiye, tarihinin en büyük yatırımını gerçekleştiriyor, enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtuluyor. Bu gurur Türkiye’nin, bu yatırım hepimizin. Güçlü Türkiye’nin yeni enerjisi.”