Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Örnek Sistem Tasarımı
Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Örnek Sistem Tasarımı
Güneş enerjisinden elektrik üretimi teknoloji ve çevre bilincinin artması ile yaygınlaşmaya başladı.
Şehirin havasından gürültüsünden sıkılan birçok kişi sehirden uzak kafa dinleye bilecekleri sakin yerlerde bağ evlerinde sıklıkla güneş enerjisinden elektrik üretmeye başladı. Aynı zamanda güneş enerjisinden elektrik üretimi, enerji bağlantı noktasının olmadığı veya uzakta olan sulama sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi İçin Gerekli Malzemeler Nedir
Güneş enerjisinden elektrik üretmek için Güneş Paneli, Akü Grubu , Akü Şarj Ünitesi ve İnverter bileşenleri kullanılır. Bu dört bileşenle kurulan sistemdeki akü güneşin olmadığı durumlarda ihtiyacınızı karşılamak için vardır.
Güneş Paneli
Güneş ışınlarını direk olarak elektrik enerjisine çeviren panellerdir. 1883 Charles Fritts isimli bilim adamının %1 verim ile başladığı serüven 2019 yılı itibari ile laboratuvar ortamında %36 seviyelerine gelebilmiş durumda. Piyasada satılan güneş paneli verimlilikleri %17-19 arasındadır.
Paneller tasarlanan sisteme göre seri-paralel olarak bağlana bilirler.
Akü Grubu
Güneşlenmenin olmadığı veyahut az olduğu durumlarda gerekli enerji aküden sağlanır. Akü grubunun olmadığı bir güneş enerjisi elektrik üretimi hiç bir ihtiyacınızı karşılayamaz. Akülerin adedi,gücü ve bağlantı şekli tamamen sistemin tasarımına bağlıdır.
Akü Şarj Ünitesi
Sistemdeki akünün güneş panelinden gelen elektrik ile şarj etmeye yarayan bileşenidir. Akü şarj devresi aynı zamanda akülerin tamamen boşalıp ömrünün azalmasınıda engeller.
İnverter
Güneş enerjisinden elektrik üretim aşaması yukarıda saydığımız bileşenlerde tamamen doğru akımla yapılmaktadır. Fakat doğru akımı ile evelerimizde kullanılan cihazları çalıştırmak mümkün değildir. Bunun için inverter akülerdeki doğru akımı evimizde kullandığımız alternatif akıma çevirir. İnverter seçimide diğer bileşenlerde olduğu gibi ihtiyaça göre seçilir.
Kaç kW Güce İhtiyacımız Var
Evet en önemli soru ne kadar güce ihtiyacımız var. Bu sorunun yanıtı sistemin hesaplanması için gerekli en önemli kriter. Ne kadar güce ihtiyacımız olduğu kullanmayı veyahut kullandığımız vihazların gücü ve çalışma süreleri belirler. Bunun için aşağıdaki siteden ihtiyaçlarınıza göre gerekli gücü hesaplaya bilirsiniz.
https://www.ckbogazici.com.tr/tr/tuketim-hesaplama
Günlük İhtiyaç Duyulan Enerji = Aylık İhtiyaç Duyulan Enerji / 30
Günlük İhtiyaç Duyulan Enerji = 71,62/30
Günlük İhtiyaç Duyulan Enerji = 2,38 kWh
Panel Sayısı= Günlük İhtiyaç Duyulan Enerji / Panel Gücü * Güneşlenme Süresi
Not : Güneşlenme süresi Türkiye genelinde aylık ortalama güneşlenme süresindeki en düşük değer alınmıştır.
Panel Sayısı= 2380 (W)/ 260 * 3,5
Panel Sayısı= 3 Adet
Maliyeti Yaklaşık: 260W Güneş Paneli 3 Adet =1719 TL
Gerekli Batarya Kapasitesi = (Günlük İhtiyaç / Deşarj Faktörü)* Havanın Kapalı Geçeceği Gün Sayısı
Gerekli Batarya Kapasitesi (Wh) = (2380/0,5) * 2 = 9520 Wh
Gerekli Batarya Kapasitesi (Ah) = 9520 (Wh)/ 24(V) = 397 Ah
12V 200Ah’lil 4 adet aküye ihtiyacımız vardır. İki akünün seri bağlı olduğu 2 paralel kola ihtiyaç vardır.
Maliyeti Yaklaşık: 12V 200Ah Akü 4 Adet = 7520 TL
İnverter seçimi konusuna gelince seçilecek inverter gücü cihazlarımızın toplam gücünün 0,8 ile çarpılması ile bulunabilir. Buradaki 0,8 sayısı eş zamanlılığı ifade eder. İsterseniz 0,8 yerine ben bütün cihazları aynı anda çalıştırma ihtimalim var derseniz 1 de alabilirsiniz.
Maliyeti Yaklaşık: 2Kva 1600w Akıllı İnvertör = 1750 TL