Kontrol Kalemi

Basınçlı Kaplar ve Kazanlarda Emniyet Ventilinin Önemi

Basınçlı Kaplar ve Kazanlarda Emniyet Ventilinin Önemi

Basınçlı kaplar ve kazanlar iş güvenliğinin oldukça önemli olduğu alanlardır. Bu yazımızda basınçlı kaplarla ilgili dikkat etmeniz gerekenleri işleyeceğiz.

 

Basınçlı Kap: İç basıncı 0,5 bardan büyük olan kap ve ekipmanlara basınçlı kap denir.

 

Başlıca kullanılan basınçlı kaplar: Basınçlı Hava Tankı, Hidrofor ve Genleşme Tankı, Boyler-Akümülasyon Tankı olarak tanımlanabilir.

 

Kazan: Yakıtın kimyasal enerjisini yanma yoluyla ısı enerjisine dönüştüren ve bu ısı enerjisini taşıyıcı akışkana aktaran ekipmanlara kazan denir.

Başlıca kullanılan kazanlar: Kalorifer Kazanı, Buhar Kazanı, Kızgın Su Kazanı, Kızgın Yağ Kazanı  olarak tanımlanabilir.

 

Basınçlı ekipman; her türlü basınçlı kap ile bağlantılı boru donanımı, emniyet donanımları ve basınçlı aksesuarlar anlamına gelmektedir. Eğer varsa basınçlı ekipman üzerindeki flanş, nozul, kaplin vb. ekipmanlarda bu kapsam içersindedir.

 

Emniyet Aksesuarları: Basınçlı kabın emniyetle işletilmesini sağlamak için gerekli olan cihazlardır.

 

Basınç Düşürme Cihazları: İzin verilen limit aşıldığında devreye girerek basıncı tamamen veya limit içinde kalacak şekilde düşüren cihazlardır. Bu cihazların en çok tercih edilen ve bizim de bu yazıda öneminden bahsedeceğimiz ekipmanı emniyet ventili, bir diğer adıyla emniyet valfidir.

 

Basınçlı kaplarda ve kazanlarda standart ve tasarımda aksi belirtilmedikçe basınç testi yani statik veya hidrostatik test, tasarım veya çalışma basıncının 1,5 katında test edilir. İlgili yönetmelik ve standartlarda emniyet valfi tasarım ya da çalışma basıncının maksimum 1,1 katında devreye girip basınç tahliyesini gerçekleştirmelidir. Yani 10 barda çalışan bir basınçlı hava tankının hidrostatik testi 15 barda gerçekleşirken, emniyet ventilinin maksimum 11 barda açması istenir. Emniyet valfleri kontrol altına alınamasın ve herhangi bir yanlış işlem yapılmasın diye ilgili yönetmelikte ventilin bağlantısında vana ya da başka bir valf istenmemektedir. Tanka veya kazana bağlantısı direkt yapılmalı, öncesinde herhangi bir vana ya da valf bulunmamalıdır.

 

Basınçla kullanılan her ekipmanda periyodik kontroller ve işletme bakımları çok önemlidir. Bu kontrollerin en önemli kısımlarından bir tanesi de emniyet ventilinin uygun olmasıdır. Emniyet ventilinin ilgili yönetmelik ve standartlara göre uygun çalışması oluşabilecek iş kazalarının engellenmesi için önemli bir unsurdur.

 

Link:

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ