Daha fazla kapasite, daha verimli veri iletimi ve daha iyi ağ güvenliği talepleri akıllı üretimi destekleyen otomasyon sistemlerini gerektirir.
Dan DeYoung, Rockwell Automation Integrated Architectur Pazar Geliştirme Direktörü
Akıllı üretimden fayda sağlamaya hevesli olan şirketler Connected Enterprise’a geçiyor. Fakat sanayi bölgelerine akıllı aygıtların akın etmesi programlama, bağlanabilirlik ve güvenlik ihtiyaçları konusunda işleri hayli karmaşıklaştırıyor.
Bu artan karmaşıklık iyi yönetilmez ise akıllı üretimin potansiyelini baskılayabilir ve risk oluşturabilir. Örneğin tamamen akıllı aygıtlardan veya yeni teknolojilerden fayda sağlayabilmek için daha fazla kapasite ve bant genişliği gerekir. Makine ve süreç verileri de işçilere daha iyi karar alabilecekleri şekilde iletiliyor olmalıdır. Bunun yanında fikri mülkiyet haklarını, fiziksel varlıkları ve işçileri korumak için daha iyi bir endüstriyel güvenlik de gereklidir.
Akıllı üretim uygulamasına geçme yaklaşımı bu talepleri karşılayacak otomasyon sistemleri gerektirir – tüm akıllı aygıtları tek bir ağ üzerinde tek bir kontrol platformuna bağlı şekilde entegre eden bir sistem. En yeni otomasyon ve kontrol teknolojileri tek bir yazılım ortamında tasarlanıp konfigüre edildiğinde üreticilerin daha yüksek performanslı bir sistem tasarlamasına, işletmesine ve muhafaza etmesine yardımcı olur. Entegre ve akıllı bir otomasyon sisteminin üretime getirdiği en önemli yetkinlik ve faydaları değerlendirelim:
Artırılmış Kapasite ve Bant Genişliği
Akıllı bir operasyonda daha fazla aygıt, daha fazla bağlantı noktası ve daha fazla bilgi paylaşımı vardır. Otomasyon sisteminiz bu ihtiyaçları karşılayabilmek için gerekli uygulama kapasitesi ve iletişim bant genişliğine sahip olmalıdır. Örneğin en son çıkan kontrolörler daha hızlı sistem performansı sağlar ve gittikçe artan akıllı aygıt adaptasyonu ihtiyacını destekler. %45 daha fazla uygulama kapasitesi ve 1 gigabit Ethernet bant genişliğiyle daha hızlı iletişim, Bilişim/Operasyon (I/O) uygulamalarını destekliyorlar. Ayrıca yeni dual 1 gigabit Ethernet portlu dağınık I/O sistemleri mevcut I/O sistemlerine göre on kat daha hızlı tarama yapabiliyor. Bu artırılmış kapasite ve bant genişliği aygıt ve veri ihtiyacı artsa bile daha fazla donanım ekleme ihtiyacını sınırlar.
Daha İyi Karar Alman Süreçleri
Veri çok fazla olduğunda ve iyi yönetilemediğinde destek olacağına köstek olabilir. En son çıkan insan-makine arayüzü (HMI) yazılımı bu düşünülerek tasarlanmıştır. Operatörlere anlaşılması kolay grafik görüntüler aktarabilir ve alarma hızlı erişim sağlayabilir. Aynı zamanda faaliyet verilerini raporlayabilir, yönlendirebilir ve kaydedebilir, sistem geneli sorun çözme için teşhiş sağlayabilir ve temel nedenleri saptayabilir. HMI da verinin daha fazla kullanılıyor olmasını desteklemek için fiziksel olarak gelişmekte. Artık hiç olmadığı kadar büyük grafik terminal ekranları var, her zamankinden daha yüksek çözünürlükte ve geniş ekran formatlarında operatörlerin daha karmaşık ve bilgi-zengin tabloları görebilme ve tepki verebilmelerine yardımcı oluyorlar. Fabrika müdürleri ve yöneticiler de mobil HMI yazılımını ofiste, evde veya yolda olsalar dahi operasyonları görüntülemek ve yönetmek için kullanabiliyor.
Verim Artışı
Geleneksel makine ve sistem tasarımı yaklaşımı çoklu tasarım aracı kullanmayı gerektiriyor. Bu da tasarımcıların araçlar arasında gidip gelmesini, her bir tasarım aracı için farklı programlama dilleri, menüler ve komutlar öğrenmelerini gerektiriyor. Araçların yeteri kadar karşılıklı çalışabilirliğe sahip olmaması gereksiz programlamaya neden olabilir, ki bu da verimsizdir ve kodlama ve veri giriş hatası olasılığını artırabilir. Bu sorunlar ancak daha kompleks ve çoklu ekiplerin desteğine ihtiyaç duyan akıllı sistemler tasarlandığında çözülür. Özellikle daha geniş ölçekli projeler genelde farklı ülke ve zaman dilimine yayılmış birden fazla tasarım mühendisinin ve sistem entegratörünün desteğine ihtiyaç duyar. Entegre geliştirme yazılımı farklı tasarım işlevlerini tek bir ortamda birleştirerek farklı araçlara olan ihtiyacı ortadan kaldırabilir. Bu da tasarım verimini iyileştirmeye yardımcı olabilecek daha basit ve sorunsuz bir geliştirme deneyimi yaratır. Entegre ortam aynı zamanda akıllı bir sistem operasyonel hale geldikten sonra verimi artırmaya da yardımcı olur. Operatör ve bakım teknisyenlerinin aygıtları tekrar kalibre edebileceği, sorunları çözebileceği ve sistem verilerine erişebileceği merkezi bir lokasyon oluşturur.
Karmaşıklığın azalması
Daha fazla aygıt ve veri doğal olarak daha fazla karmaşa yaratır. Bu talepleri destekleyen donanımlar karmaşıklığı sınırlamaya veya azaltmaya yardımcı olabilir. Örneğin yüzde 45 daha fazla uygulama kapasitesi sağlayan kontrolörler bir sistem için gerekli kontorl ve iletişim donanımlarının miktarını azaltabilir. Bu da genel sistem karmaşıklığını ve panel-yer ihtiyacını azaltabilir. Yeni servo sürücüler servo ve vektör motor kontrolünü karmaşıklığı azaltmak için tek bir platformda birleştiriyor, ayrıca kabin alan ihtiyacını yüzde 70’e kadar azaltabiliyor. Ayrıca motor gücü, fren ve feedback kablolarının tek bir kabloda kaplanmasına olanak tanıyarak hareket kablolama ihtiyacını da yüzde 60’a kadar azaltmaya yardımcı oluyor.
Geliştirilmiş Sorun Çözme ve Bakım
Kendini ve sistemi bilen aygıtların ortaya çıkması muazzam bakım faydaları sunuyor. Kendini bilen servo sürücüler kendi kendine teşhisle rezonans frekansını tespit edebiliyor ve kendi başına otomatik olarak frekansa göre ayarlama yapabiliyor. Bu zamanla makine performansını optimize etmeye ve düzenli ayar bakım ihtiyacını azaltmaya yardımcı oluyor. Mobil HMI yazılımı da bakım faliyetlerini basitleştirmeye yardımcı olabiliyor. Yazılım teknisyenlere bir sorun ortaya çıktığında gerçek zamanlı ve geçmiş verilere erişim imkanı sağlıyor.
Sağlam Güvenlik
Akıllı üretim operasyonunun riskleri de vardır. Daha fazla bağlantı noktası güvenlik tehditlerine karşı hem kötü niyetli hem de istemsiz kırılganlıklar yaratır. Ağ altyapısı tüm endüstriyel güvenlik programları için çok önemli bir rol oynar. Örneğin endüstriyel güvenlik duvarı ve yönetilebilen anahtar kullanan bir altyapı IT ve OT’nin daha güvenli bir şekilde birleşmesini sağlar. Fakat kontrol sistemi de çok önemlidir. Akıllı bir operasyonda kullanılan kontrolörlerin, sürücülerin ve diğer aygıtların tasarımlarında kendi güvenlikleri de olmalıdır. Son çıkan kontrolörlerde dijital imzalı ve şifrelenmiş aygıt yazılımı, değişiklik tespiti veya denetim kaydı gibi gelişmiş güvenlik teknolojileri ve yazılım özellikleri bulunuyor. Geliştirme yazılımları da artık kimlik doğrulama ve erişim kontrol gibi dahili güvenlik özellikleri taşıyor.
Gelecek Geçirmez / Gelecekte Olabilecek Değişikliklerden Etkilenmez
Modern ve zeki bir otomasyon sistemi hem bugünün akıllı üretim hedeflerine ulaşmanıza yardımcı olur hem de sizi gelecek yıllarda ortaya çıkacak bağlanabilirlikten faydalanmaya hazırlar. Daha fazla bağlı aygıt daha fazla fırsat yaratmaya devam edecek fakat operasyonunuza yeni talepler de getirecektir. Ayrıca endüstriyel kontrol sistemlerini hedef alan güvenlik tehditleri bağlantı noktalarının artmasına paralel olarak artacak. Doğru otomasyon sistemi operasyonlarınızın gelecekte olabilecek değişikliklerden etkilenmemesine yardımcı olur ve daha kolay genişlemeye, piyasaya çıkan yeni kontrol, bilişim ve güvenlik teknolojilerinden fayda sağlamanıza imkan vererek sizi bu değişikliklere karşı hazırlar.