Alçak Gerilim Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Ülkemizde üretim gösteren tüm santraller birbirlerine paralel bağlanarak enterkonnekte şebeke sistemini oluştururlar.
Ev ve işyerlerinde kullanılan elektriğe evlerdeki prizler yardımıyla kolayca erişilebiliyor olsa da elektriğin kullanım noktasına ulaşması için çok uzun mesafeler kat etmesi gerekir.
Elektrik enerjisini üreten enerji üretim santralleri genellikle yerleşim birimlerine uzak bölgelerde kurulur. Bazı bölgelerde ise kurulu bir enerji santrali bulunmaz. Bu sebeple üretilen elektriğin ülkenin her noktasına ulaştırılabilmesi için bir iletim ağı kurulur. Bu ağa elektrik şebekesi adı verilir.
Ülkemizde üretim gösteren tüm santraller birbirlerine paralel bağlanarak enterkonnekte şebeke sistemini oluştururlar. Bu sayede üretilen enerji, üretim yerinden bağımsız olarak tüm ülkeye kesintisiz olarak ulaştırılır. Elektriğin iletiminde kullanılan şebekelere iletim şebekeleri, dağıtımda kullanılan şebekelere ise dağıtım şebekeleri adı verilir. Elektriğin kesintisiz olarak üretilip dağıtılması için, bu şebekelerin çok iyi şekilde planlanmış olması gerekmektedir. Bu sebeple hem kayıpların önüne geçmek, hem güvenli bir şekilde elektriği uzak mesafelere taşımak için elektrik iletiminde ve dağıtımında farklı gerilim seviyeleri kullanılır. Elektrik şebekelerinde kullanılan gerilim seviyeler şu şekilde sıralanır:
Alçak gerilim şebekeleri (0 – 1 kV arası)
Orta gerilim şebekeleri (1kV – 35kV arası)
Yüksek gerilim şebekeleri (35kV – 154kV arası)
Çok yüksek gerilim şebekeleri (154kV ve üzeri)
Alçak Gerilim
Gerilim ya da diğer adıyla voltaj bir iletkenin iki ucu arasındaki potansiyel farktır. 1 ve 1000V arası gerilim ise alçak gerilim olarak adlandırılır. Elektrik enerjisini iletmek ve daha uzun mesafelere taşımak için ise alçak gerilim yetersiz kalır. Alçak gerilimde güç düşümü ve kayıplar fazla olduğundan gerilim seviyesi yükseltilerek elektriğin uzun mesafelere kayıpsız iletilmesi sağlanır. Gerilimi yükselen elektrik, dağıtım bölgesindeki trafolarla gerilimi düşürülerek konut ve işyerlerine alçak gerilim seviyesinde ulaştırılır.
Alçak Gerilim Nerelerde Kullanılır?
Ülkemizde konutlarda günlük hayatta kullandığımız enerjinin gerilimi 220V, sanayide kullanılan üç fazlı alternatif akımın gerilimi ise 380V’tur. Gerilim artınca izolasyon ve güvenlik tedbirleri zorlaştığından, aynı zamanda yüksek gerilimde çalışacak elektrikli cihazların üretimi zor ve maliyetli olduğundan, elektrikli cihazları çalıştırmak için 110V – 380V arası alçak gerilim kullanılır. Elektrikli cihazlar da bu gerilim seviyesinde kullanılacak şekilde üretilirler. Elektronik cihazlar ise genellikle doğru akımla ve daha düşük gerilim seviyesinde çalışırlar. Bu yüzden bu cihazlarda şebeke voltajını doğru akıma çeviren ve gerilimini azaltan adaptörler kullanılır.
Alçak Gerilim Ürünleri Nelerdir?
Alçak gerilim sistemlerinde ve tesisatlarında güvenlik, kontrol, anahtarlama gibi pek çok faaliyet için elektrikli, mekanik ve elektromekanik birçok ekipman kullanmak gerekir. Konutlarda elektrik anahtarları, otomatik sigortalar, devre kesiciler, kaçak akım röleleri, parafodur gibi alçak gerilim ürünleri kullanılır. Şebekelerde, sanayi ve endüstriyel tesislerde ise reaktif güç kontrol röleleri ve yardımcı ekipmanları, enerji sayaçları, enerji analizörleri, ölçüm cihazları, yük ayırıcılar, devre kesiciler, kontaktörler, motor koruma şalterleri, röleler, yol vericiler gibi alçak gerilim ürünleriyle üst seviyede güvenlik ve üretim kalitesi sağlanır.
ENTES Alçak Gerilim Akım Trafoları hakkında detaylı bilgi için tıklayın.