Kontrol Kalemi

Avrupa 12.si Hidrojen Aracı “Hidrokale”

Kırıkkale Üniversitesi bünyesinde 2013 yılında kurulan Hidrokale, hem Kırıkkale iline hem de ülkeye katkı sağlamak amacıyla yerli otomotiv sektöründe ki eksiklikleri farkederek böyle bir girişimde bulunmak istemişdir. Ülke yöneticilerinin destek sözlerinin verdiği alanlardan olan otomotiv sektörü için çalışmaya başlamaya karar verdik ve kendimize yenilenebilir enerji kaynaklarının tükenmeyecek dalı Hidrojeni seçtik. Hidrokale takımı tasarım, mekanik, elektrik-elektronik, sponsorluk, lojistik, medya olmak üzere toplamda 6 ekipten ve 15 kişilik dinamik bir kadrodan oluşmaktadır. Ekip arkadaşlarım Makine, Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Endüstri Mühendisliği bölümlerinde eğitimlerini devam ettirmektedirler.

Takım ilk olarak 2014 yılının Mayıs ayında Hollanda Rotterdam’da düzenlenen Shell Eco-Marathon’ a ilk aracıyla ( V 1.0 ) katılarak oldukça yüksek bütçeli 33 Avrupa takımı arasından ilk 12’ ye kalan tek Türk takım olma özelliğiyle büyük bir başarı elde etmiştir.

[images cols=”three” lightbox=”true”]
[image link=”3680″ image=”3680″]
[image link=”3681″ image=”3681″]
[image link=”3682″ image=”3682″]
[image link=”3683″ image=”3683″]
[image link=”3684″ image=”3684″]
[image link=”3685″ image=”3685″]
[/images]

Bu başarının ardından Hidrokale çalışmalarına ara vermeden devam ederek 2014 yılının Ağustos ayında Kocaeli’ nde düzenlenen TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araçlar yarışına ise ikinci aracıyla ( V 2.0 ) katılmıştır. Bu yarışta da aldığı cezaya rağmen Türkiye 3. sü olmayı başarmıştır. Kurulduğu andan itibaren belirlediği hedefi   ‘’10 AY, İKİ KITA, İKİ ARAÇ, İKİ BAŞARI.’’ olan Hidrokale bu hedefine ulaştığına gönülden inanıyorum.

Yaptığımız bu iki Hidromobil hakkında biraz bilgi vermek gerekirse; araçların en önemli özelliği hidrojen gazıyla çalışması ve egzoz çıktısı olarak ta su çıkarmasıdır yani bu araçlar çevreyle tamamen uyum içerisindedirler. Egzoz gazının zararlı etkileri yani karbonmonoksit gibi zehirli gazlar yoktur. Tüketim değerleri düşük olan bu araçlar 1 lt benzine denk gelen enerjiyle 400 km yol alabiliyorlar, Hidrojen depolanabilirliği konusunda dünyada çok büyük yatırım yapan ülkeler Hidrojeni depoladıkları sürece, oldukça düşük olan tüketimi sayesinde ve çevrecil olmaları sebebinden 21. Yüzyılın devrim niteliğinde ki araçları olacaklardır. Ülke gençleri olarak bizde bu alanda ülkeye katma değer sağlamak amacıyla bu tür faaliyetleri her zaman yürüteceğiz. Aracın karoserini tamamen mekanik ekip üretmiştir karbonfiber şase olma özelliğini taşıyan ikinci aracımız da kullanılan aracın kontrol devresi, motor sürücüsü, aracın ön takımı yani elektronik ekipmanlar ve tüm mekanik sistem tamamen Hidrokale takımında bulunan 6 ekibin koordineli çalışması sürecinde başarıyla üretilmiştir.

Hidrokale’ nin 2015 yılı için ise hedefleri daha da büyük olacaktır. Tasarımı bitirelen ve imalat aşamasında olan 3. Aracın ( V 3.0 ) üretimine başlayan ekibimiz maddi imkanlar hususunda desteğini Kırıkkale’den ve tüm Türkiye’den beklemektedir.

Hidrokale’nin yeni hedefleri arasında 2015’in Mayıs ayındaki Shell Eco-Marathon Europe da ilk 5’ e girmek ve Türkiye’ de 2015 Ağustos’ta düzenlenecek TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışlarında da 1. olmaktır.

 

Exit mobile version