Kontrol Kalemi

Bakır iletkenlik Özellikleri

Bakır iletkenlik Özellikleri

    Bakır, kırmızı renkte ağır bir metaldir. Bakır kolay bükülür çok ince tek ve levha haline getirilebilir, eğelenir, sıcak ve soğuk olarak işlenebilir. Bakır, dövme, sıvama ve pres işlerinde kullanılır. Bakır, döküme elverişli değildir. Dökülen bakır parçalarının yüzeylerinde hava kabarcıkları oluştuğu için dokusu çok gözenekli olur. Bu nedenle, diğer metallerle birleşerek alaşım halinde kullanılır. Bakır, [[Gümüş iletkenlik Özellikleri|gümüş]]ten sonra elektrik ve ısıyı en iyi ileten metaldir. Kuru hava bakıra etki yapmadığı halde, nemli havada üzeri yavaş yavaş yeşil renkte bakır karbon hidratla örtülür. Buna “[[bakır çalığı]]” adı verilir. Bu nedenle, kalaysız kaplarda oluşan yeşil renk zehirli olduğundan içerisinde yemek pişirilmez. Bakır, asitlerle birleşerek tuzlarını meydana getirir ve tuzların hepside zehirlidir.

     

    bakir

    Bakırın elektrik ve iletkenliği yüksek olduğundan elektrik ve ısıtma endüstrisinde çok kullanılır. Elektroteknikte tel, kablo, şalter, anahtar, şerit, çubuk, bara, soğutma serpantinleri, havya yapımında, özellikle tel kablolar telefon, telgraf telleri, yeraltı ve deniz kabloları, elektrik cihazları yapımında kullanılır.

     

     

     

     

     

     

    Bakırın Özellikleri:

    Özdirenci1/56 0,0178 OHM mm2 /m
    Özgül Ağırlığı8,93 kg/dm3
    Isı İletkenlik Katsayısı3,73 W/cm Ct
    Ergime Derecesi1083o C’tır

    Günümüzde, endüstride kullanılan bakırın son derece arı olması istenir. Bunun için ham bakır, [[elektroliz]] yoluyla arıtılır. Katoda toplanan bakıra “katod bakırı” denir.Bu bakır, potalarda ikinci kez egritildikten sonra külçe kalıplarına dökülür.  Bu şekilde elde edilen bakıra “elektroliz bakırı” denir. Bu bakırın içinde %1 den az yabancı madde bulunur. Piyasada satılan bakır 4 cinstir.

    a- Elektrolitik bakır
    b- Dövülmeye karşı dayanıklı bakır
    c- Rough bakır
    d- Katod bakırı

     

    İlgili Maddeler: Elektrikte Kullanılan İletken Metaller, Elektrikte Kullanılan İletken Gereçler

    İlgili Ana Madde: Elektrikte Kullanılan İletken ve Yalıtkan Gereçler

    ZİYARETÇİ YORUMLARI

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    BİR YORUM YAZ