Bilgisayar Bilimleri ve IT Sektöründeki Kariyer Fırsatları
Hem bilgisayar bilimleri hem de IT teknolojileri, modern dünyadaki hemen her sektörde kullanılıyor ve aynı nedenle pek çok kariyer fırsatı içeriyor. Bu iş kollarını çok farklı sektörlerde görebilirsiniz: 7Slots gibi iGaming odaklı siteler dahi her ikisinden de faydalanıyor. Eğer siz de bilgisayar bilimleri ve IT sektöründe çalışmayı planlıyorsanız, bulabileceğiniz kariyer seçeneklerini aşağıda listeliyoruz.
Bilgisayar Programcılığı
Bilgisayar programcıları, kod yazmak ve test etmek için programlama dillerini kullanır. Kabaca, her gün milyonlarca insanın kullandığı programlar ve yazılımlar oluştururlar. Bilgisayar programcıları, genellikle büyük yazılım ekiplerinin bir parçası olarak bağımsız çalışır. Yazılım geliştiricileri ve mühendislerle birlikte, bilgisayarların görevleri yürütmek için kullandığı talimatları yaratırlar. Bir programcının işi ayrıca hataları bulmayı, onları ortadan kaldırmayı ve sorunları gidermeyi de içerir. Bu çalışanların, çeşitli programlama dillerinde uzmanlığın yanı sıra ayrıntı odaklı ve yaratıcı bir bakış açısına ihtiyaçları vardır. Farklı sektörlerde iş bulabilirler.
Bilgisayar Programcıları Ne İş Yapar?
- Bilgisayar programcıları, kod yazmak, kodu gözden geçirmek, test etmek ve güncellemek için programlama dillerini kullanır. Bu kodlar, bilgisayarların, yazılımların ve uygulamaların görevlerini yerine getirmesini sağlar.
- Bilgisayar programcıları farklı sektörlerde çalışır. Teknoloji endüstrisi en yaygın seçenektir, ancak finans, sigorta ve üretim sektörleri de bilgisayar programcılarını işe alır.
- Bilgisayar programcıları genellikle monitörlerinin önünde uzun saatler geçirerek yalnız çalışırlar. Kod yazmak, test etmek ve hata ayıklamak uzun çalışma süreleri gerektirebilir.
Donanım Mühendisliği
Donanım mühendisleri, bilgisayar sistemlerinin ve onlarla bağlantılı ürünlerin imalatını ve kurulumu ile ilgilenir. Bu bağlamda, her ikisini de tasarlar ve denetlerler. Donanım mühendisleri, sorunları çözmek, kurulum sürecini yönetmek ve ürünleri test etmek için önemli ölçüde zaman harcarlar. Bu çalışanlar, basitçe bilgisayarların çalışmasını sağlayan fiziksel bileşenleri oluştururlar. Bu amaçla yeni donanım sistemleri tasarlar, bu tasarımları test eder, test sonuçlarını analiz eder ve tamamlanmış projeler için üretim sürecini yönetirler. Kullanıcıların ihtiyaçları değiştiğinde, bu uzmanlar ilgili donanımı yeni programlarla çalışacak şekilde yeniden tasarlama görevini de üstlenirler. Bu işkolunda çalışacak kişilerin hemen hemen daima üniversite mezunu olması gerekecektir.
Çoğu donanım mühendisi bilgisayar şirketleri ve donanım üreticileri için çalışır. Araştırma kuruluşları ve devlet kurumlarında çalışan mühendisler de vardır. Genellikle tam zamanlı bir iştir ve fazla mesai yapılmasına çok sık rastlanmaz. Çoğu analist, bu iş kolunun 2028’e kadar %6 büyüyeceğini öngörmektedir. Ancak bu işkolu son derece rekabetçidir, bu nedenle üniversite derecesine ek olarak çeşitli sertifikalara sahip olmayı da gerektirir.
IT Mühendisliği
Bilgi teknolojisi (IT) mühendisleri, her türden kuruluşun teknolojik altyapısını yöneten kişilerdir. Güvenlik sistemleri ve ağ iletişimi mimarisi oluşturur, bunların güncel teknolojilere uygun olmasını sağlar ve gerekli risk değerlendirmelerini yaparlar. Yurtdışında yıllık geliri 100.000 – 150.000 dolar arasında değişebilen bir işkoludur ve üstlenilen sorumluluklar büyüdükçe gelir de artar.
Bir IT mühendisinin bilgisayar bilimleri, IT veya ilgili bir alanda en az üniversite mezunu olması gerekir. Bazı işverenler, yüksek lisans derecesine sahip adaylara öncelik verirler.
IT Mühendisleri Ne İş Yapar?
- Bir IT mühendisinin işi, dijital güvenliğe odaklanarak kurum çapında çeşitli teknolojik bileşenleri yönetmek, planlamak ve yürütmektir. Bu uzmanlar, bir şirketin bilgi teknolojisi güvenliğini ve uyumluluğunu sağlarlar: Çok fazla sorumluluk üstlendikleri için bu iş bazen oldukça stresli olabilir.
- IT mühendisleri, teknik ve teknik olmayan personelin yanı sıra üst düzey yöneticilerle iş birliği yapar. Hemen her şirket bilgisayar sistemlerini günlük operasyonlarının bir parçası olarak kullandığından, IT mühendisleri sektörlerde iş bulabilir.
- IT mühendislerinin problem çözme, iletişim ve IT yönetimi dahil olmak üzere çeşitli teknik becerilere ihtiyacı vardır. Hemen her durumda, akademik bir unvana sahip olmak büyük bir avantaj elde etmenizi sağlayacaktır.
Yazılım Geliştiricileri
Yazılım geliştiricileri, bilgisayar programlarını tasarlar ve onları yaratır. Bazıları mobil veya masaüstü cihazlar için yeni uygulamalar geliştirir, diğerleri işletim sistemleri üzerinde çalışır. Her iki durumda da, yazılım geliştiriciler kullanıcı ihtiyaçlarını belirleyen, yeni programlar oluşturan, yeni yazılımları test eden ve onları düzelten kişilerdir. Bilgisayar programcılarıyla yakın iş birliği içinde çalışırlar ve imalat, finans ve yazılım sektörlerinde önemli roller üstlenirler.
Birçok şirket, yazılım geliştiricilerin bu alanda uzun bir deneyime sahip olmasını veya bilgisayar programlama, bilgi teknolojisi veya bilgisayar bilimi dallarında lisans derecesine sahip olmasını ister. Yazılım geliştiriciler tipik olarak ofislerde çalışır ve birçoğu IT uzmanlığı görevini de üstlenir. Yaptıkları iş bilgisayar programcılığını andırsa da, daha çok son kullanıcıya yönelik çalışırlar. Bilgisayar programcılarının temel çerçeveyi çizdiğini ve onu doldurmayı yazılım geliştiricilerine bıraktıkları söylenebilir.
Veritabanı Yöneticiliği
Veritabanı yöneticileri, şirketlerin gereksinimlerine uygun veritabanları oluşturur ve onların sorunsuz çalıştığından emin olur. Bu uzmanlar, veritabanı güncellemeleri, veri depolama, veri güvenliği ve olası sorunları giderme üzerine çalışırlar. Veritabanı yöneticileri hassas bilgileri koruyan kişilerdir ve aynı nedenle hem şirketler hem de devlet kurumları için önemlidirler. Analistler, bu iş koluna olan ihtiyacın 2028 yılına kadar %9 oranında artacağını tahmin etmektedir. Veritabanı mühendisleri, finansal kayıtlar, satın alma geçmişleri ve müşteri bilgileri gibi hassas verileri düzenleyerek diğer çalışanların kullanımına sunarlar.
Veritabanı yöneticileri ayrıca en son teknolojiyi uygulamak için eski programları günceller ve bu bağlamda doğabilecek entegrasyon sorunlarını giderirler. Aynı şekilde, verileri yedekleme ve geri yükleme de sorumlulukları arasındadır. Veritabanı yöneticilerinin bilgisayar bilimi dalında en az bir lisans derecesine sahip olması gerekir. Şirketlerinin büyüklüğüne veya işin karmaşıklığına bağlı olarak, bu çalışanların veri tabanı yönetimi veya bilgi teknolojisi dallarında yüksek lisans derecesine de ihtiyaçları olabilir. Tüm veritabanı yöneticilerinin SQL hakkında bir uzmanlığa sahip olması şarttır.