Kontrol Kalemi

Çay’dan Elektriğe

Çay dan Elektrik üretme

1 Aralık 2012 tarihin’de başlayan Tarımsal atıkların alternatif enerji kaynaklarına dönüştürme projesi meyvelerini vermeye başlayacak.
Enerji Tarımı Araştırma Merkezi bünyesinde yürütülen preje kapsamında üreticiler ve fabrikalar için sorun teşkil eden bazı tarımsal atıkların alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilmesi hedeflenmektedir.  Bu kapsamda Mustafa Acar ” 8 farklı materyel fındık zurufu, çay tozu, ayçiçeği sapı, kolza sapı, çeltik sapı, buğday sapı, mısır sapı ve çeltik kavuzu araştırılarak ısıl değeri aralarında en çok çay tozundan elde ettiklerini belirtti.”

Çay tozunu ısıl değerini yerli linyik kömürle karşılaştırdıklarında  çay tozunun yerli linyit kömürün yaklaşık olarak 1,5 katı olduğunu söyleyen Mustafa Acar  “ÇAYKUR’dan bize atıklarla ilgili problem yaşadıklarını belirtmişlerdi. Biz de onlara çay yapraklarının işlenmesinin ardından arta kalan atıkların katı yakıt haline dönüştürülebileceğini belirttik. Onlar da elektrik enerjisine dönüştürülmesinin mümkün olup olmadığını sordular. Biz de piroliz yöntemi (atıkların yüksek sıcaklıkta ısıtılıp metan gazı elde edilmesi) ile atıklardan metan gazı elde edilebileceğini bu gazında yakılmasıyla elektrik üretiminin yapılabileceğini söyledik. ÇAYKUR piroliz tercihine sıcak baktı ve çay atıklarının piroliz yöntemiyle değerlendirilmesiyle ilgili çalışma başlattıklarını biliyoruz.
Yıllık çay tozu Çaykur’un 20-25bin ton ve özel çay fabrikalarının 20-25bin ton toplanda yıllık atık miktarı yaklaşık 45-50 bin tona ulaşıyor. Bu atıkların aslında tamamı biyoyakıta dönüştürülebilir. Çay atıkları piroliz yöntemi ile de işlenebilir, katı yakıta da dönüştürülebilir. Çok ciddi bir potansiyel olduğu ortadadır. Bu atıkların biyoyakıta dönüştürülmesi hem ciddi bir geri kazanım sağlayacak hem de çevreye olumsuz etki oluşturmasını ortadan kaldırılacak dedi.

1 Ton Çöpten Piroliz Yöntemi ile Yaklaşık Olarak 500kwh/ton Elektrik Enerjisi Üretilebilir.

 

Exit mobile version