Dijital Orta Gerilim Panoları ile projelerde daha fazla verimlilik ve daha az risk
Petro-kimya ve doğalgaz endüstrilerinde, elektrik altyapı projelerinin planlama ve yürütülmesinde karşılaşılan kısıtlı zaman çizelgeleri, kısıtlı bütçeler, elektrik tesisi alanı veya E-House’un içindeki alan sınırlamaları gibi zorluklar sebebiyle optimizasyon bir gerekliliktir. Bir E-House içerisinde yer alan transformatörlerin gerilim seviyeleri ve sayısı, panoların sayısı ve düzeni optimize edilir. Sonrasında, tasarım tamamlandığında ve bazı ekipmanların siparişleri verildiğinde dahi proje gereksinimleri değişebilir : örneğin motor boyutları artabilir ya da daha fazla yere ihtiyaç duyulabilir. Bütün bunlar optimizasyon çalışmasının başa dönmesine ve dizaynın yeniden yapılmasına; bu da artan maliyete ve daha uzun tamamlama sürelerine neden olur.
Orta gerilim panosu, elektrik altyapı projelerinde anahtar elemandır. ABB’nin uzmanları, daha fazla verimlilik ve yenilik sağlamak için projelerin kritik noktalarını ve müşteri gereksinimlerini gözden geçirerek değerlendirdi ve en gelişmiş teknolojilere dayalı bir çözüme ulaştılar. Uzmanlar, son dakika değişikliklerini kolaylıkla karşılayabilmek amacıyla değişen yük akımlarının (“hepsine uygun tek bir boyut” anlayışıyla) elektrik tesislerine esnekliği en iyi şekilde nasıl katabilecekleri üzerinde düşündüler. Ayrıca, orta gerilim panolarının nasıl daha kısa bir teslimat süresine sahip olabileceğini, tesisteki mühendislik, kurulum ve testler sırasında zaman ve maliyetlerin nasıl daha da azaltılabileceğini (zaman baskısı ve işçilik ücretlerinin en yüksek olduğu zamanlarda), orta gerilim tesislerinde alandan daha fazla nasıl tasarruf sağlanabileceğini ve endüstri normlarından daha güvenli ortamları nasıl sağlanabileceğini düşündüler.
… ve Dijital Orta Gerilim Panosu çözümünü geliştirdiler!
Dijital Orta Gerilim Panoları, dünyanın her yerinden son kullanıcıların ve EPC’lerin (mühendislik, satın alma, inşaat şirketleri) yaşadığı zorluklara odaklanmıştır. Dijital Orta Gerilim Panoları; ABB’nin güvenilir ve kanıtlanmış orta gerilim şalt donanımlarının bir parçası olarak modern dijital koruma rölelerine entegre edilen akım ve gerilim sensörleri ve IEC 61850 haberleşmesi gibi akıllı teknolojilerin birleşimini temel alır.
Anahtar öğe 1: Kablo bağlantılarını basitleştirmek, esnekliği arttırmak ve sağlamlığı geliştirmek için IEC 61850 ve modern dijital koruma röleleri
ABB’nin Relion® koruma rölelerinde IEC 61850 standardının temel değerleri uygulanmıştır. Önemli ölçüde zaman ve maliyet tasarrufuyla projenin yürütülmesini ve operasyonu sadeleştiren, hızlı ve güvenilir yatay iletişim (örneğin, ara-açma, ara-kilitleme ve ara-engelleme) için GOOSE (Genel Nesneye Dayalı Merkez/İstasyon Olayları) kullanılmıştır:
-
Genel menü yönlendirmesi ve yazılım aracı kullanım kolaylığı, mühendislik ve sezgisel kullanıma ile genel bir bakış ve öngörü sağlar.
-
Özgün IEC 61850 teknolojisi, fabrikada önceden tamamen test edilmiş lojikler ve yerinde kurulabilen “tak-çalıştır” ile mühendislik, testler, kurulum ve devreye alma sırasında zaman ve maliyet tasarrufunun yanı sıra, hızlı ve kolay yeniden programlama ile herhangi bir pahalı ve zaman alıcı fiziksel yeniden kablolama gerektirmeden son dakika değişikliklerinin yapılabilmesini sağlar. Böylece masraflı sipariş revizyonları ve proje yürütmede gecikmelerin başlıca risklerinden ve nedenlerinden biri dengelenmiş olur.
-
En güvenilir ve hızlı performansı sağlar. Sinyaller, klasik kablaj bağlantıların iki katından daha hızlı iletilir. Dahası, tüm rölelerin ve bağlantıların kesintisiz olarak kendi kendine ve çapraz denetimi, herhangi bir bileşende bağlantı ya da haberleşme arızası durumunda arızanın derhal bildirilmesini sağlar. İşletmeci arıza için tam olarak nereye gideceğini ve ne arayacağını bilecektir. Bununla karşılaştırılacak olursa geleneksel olarak kopuk bir kablo, sadece işleyişine ihtiyaç duyulduğunda fark edilir ve bu halihazırda geç kalınmış demektir. IEC 61850 GOOSE ile ABB Relion, operasyon sırasında daha az risk ve daha az “baş ağrısı” anlamına gelir.
Anahtar öğe 2: Akım ve gerilim sensörleri arıza riskini azaltmak için netleştirme amacıyla yapılan sonsuz döngüleri önler
ABB’nin sensörleri, donanım transformatörlerine göre önemli avantajlar sağlayan gelişmiş ölçüm prensiplerini temel alır:
-
Akım sensörleri Rogowski-bobin ilkesini temel alır (ölçüm için doğruluk sınıfı 0,5 ve koruma için sınıf 5P)
-
Gerilim sensörleri dirençli bölücü ilkesini temel alır (ölçüm için doğruluk sınıfı 0,5 ve koruma için sınıf 3P)
Bunlar, örneğin transformatör diferansiyel koruması veya faturamalamaya esas ölçüm için ek AT’lerin gerekli olması durumunda Orta Gerilim Panosuna uygun olacak şekilde optimum tasarlanmıştır.
Klasik akım-gerilim transformatörlerine karşı akım-gerilim sensörlerinin doğrusal karakteristiği, geniş bir primer akım aralığında güvenilir bir şekilde çalışma ve dolayısıyla “hepsine uygun tek bir boyut” anlayışıyla değişen yük akışlarına yönelik esneklik sağlar. Sensörlerin kullanımı fazladan alan kazandırır ve bu nedenle rekabette avantaj sağlar (örneğin E-House içinde bara ölçü hücresi kaldırılarak orta gerilim panolarının zemin alanı azaltılır.).
İlave olarak, geleneksel akım transformatörleri (AT) ve gerilim transformatörleri (GT), test veya bakım sırasında yanlış kullanıma karşı hassastır. Sensörler bu hata riskini ve buna bağlı yüksek maliyetli kesintileri ortadan kaldırır, güvenliği artırır ve sistem çalışma süresini en üst düzeye çıkarır.
Sensörler ABB Relion koruma rölelerine IEC61850 ile bağlanarak ABB Dijital Orta Gerilim Tesisi kavramını tamamlar.
Dijital Orta Gerilim Panoları proje yürütmeyi iyileştirmek ve orta gerilim panolarının operasyonlarını geliştirmek için önemli unsurlara odaklanır; güvenilirlik ve güvenliği artırırken son dakika değişiklikleri ve daha hızlı teslimat süresi için esneklik sağlar.
Bilgi için:
Ülke Kurumsal İletişim Departmanı:
ABB Türkiye
Contact center: 0850 333 111 222