Kontrol Kalemi

Dünya Bankasından Türkiye’ye Yenilenebilir Enerji Kredisi

Dünya Bankasından Türkiye’ye Yenilenebilir Enerji Kredisi

Dünya Bankası Grubu İcra Direktörleri Kurulu bugün Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Entegrasyon Projesine yönelik 300 milyon ABD$ tutarındaki Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) ve 50 milyon ABD$ tutarındaki Temiz Teknoloji Fonu (CTF) finansmanını onayladı. Proje, Hazine garantörlüğü altında Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından uygulanacaktır.Projenin ana kalkınma amacı, iletim sisteminin güçlendirilmesi ve  büyük ölçekli yenilenebilir enerji üretiminin kolaylaştırılması yoluyla ülkenin artan elektrik talebini karşılamasına yardımcı olmaktır.

Küresel çevre bakımından, proje  Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretimin daha fazla  entegrasyonu yoluyla fosil yakıtlara dayalı elektrik üretiminden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını önlemeyi amaçlamaktadır.

Proje bileşenlerinin, Türkiye’de rüzgar enerjisinin daha hızlı gelişimini kısıtlayan kilit  engellerin azaltılmasına yardımcı olması beklenmektedir:

  • Bileşen 1 İzmir, Çanakkale ve Kırklareli illerinde rüzgar santrallerinin daha hızlı gelişimini sağlamak için iletim altyapısının genişletilmesini desteklemektedir.  Bu üç il,Türkiye’deki kurulu rüzgar enerjisi kapasitesinin neredeyse yüzde 70’ini oluşturmaktadır ve yüksek rüzgar potansiyelleri sebebiyle daha fazla rüzgar enerjisi yatırımı çekmeye devam edecektir.
  • Bileşen 2 şebeke işletimini ve yönetimini güçlendirmeye yönelik olarak akıllı şebeke yatırımlarını destekleyecek ve TEİAŞ’ın artan rüzgar enerji miktarlarını daha kolay yönetmesini sağlayacaktır.
  • Bileşen 3 Anadolu yakası ile Trakya yakasını birbirine bağlayacak olan 2 GW kapasiteli ikinci Lapseki-Sütlüce deniz altı kablo hattını destekleyecektir. Bu alt bileşen sayesinde, Bu alt bileşen sonucunda, İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinden İstanbul’a uzanan 380kV’luk iletim şebekesi Marmara Denizi etrafında güvenli ve güçlü bir döngü şebekesi oluşturacaktır.
  • Bileşen 4 Türkiye’deki artan elektrik talebi ve arzı karşısında iletim şebekelerinin güçlendirilmesini desteklemektedir. Bileşen kapsamında, diğer yatırımların yanında, Yeni Ambarlı-Yenibosna tek devre yeraltı kablo hattı bulunmaktadır.

50 milyon ABD$ tutarındaki CTF finansmanı projenin 1. ve 2. bileşenleri için kullanılacak ve Türkiye’de rüzgar enerjisinin daha hızlı bir şekilde yaygınlaşmasına doğrudan katkıda bulunacaktır.

Yenilenebilir Enerji Entegrasyon Projesi, Dünya Bankası Grubu’nun Türkiye’de hidrolik, rüzgar, güneş, biyokütle ve jeotermal gibi  önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmaya yönelik daha önce desteklediği yatırımları tamamlayıcı niteliktedir.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser, proje ile ilgili olarak şunları kaydetti: “Türkiye önemli bir yenilenebilir enerji potansiyeline sahiptir. Ancak, bu kaynaklardan tam olarak yararlanabilmek için ciddi miktarda kamu ve özel sektör yatırımına ihtiyaç duyulmaktadır. Biz Dünya Bankası olarak, Türkiye’nin enerji sektörünü daha temiz, daha güvenli ve ithalata daha az bağımlı hale getirmek amacıyla on yıldan uzun bir süredir Türkiye’nin enerji sektörü reformlarını desteklemekteyiz. Bu proje, bu yönde atılan bir başka önemli adımdır.” 

Yenilenebilir Enerji Entegrasyon Projesi için sağlanan finansman şunlardan oluşmaktadır: 

  • IBRD kredisi (217,6 milyon Avro veya 300 milyon ABD$ eşdeğeri): değişken marjlı, 5 yılı geri ödemesiz olmak üzere 18 yıl vadeli, taahhütlere bağlı geri ödemeli, eşit taksitler halinde anapara geri ödemeli.  Yönetim komisyonu Borçlunun kendi kaynaklarından karşılanacak olup tüm dönüştürme seçenekleri mevcut olacaktır.
  • CTF kredisi (50 milyon ABD$): ilk 10 yılı geri ödemesiz olmak üzere 20 yıl vadelidir, yönetim ücreti Borçlunun kendi kaynaklarından karşılanacaktır.

Kaynak:Dünya Bankası Türkiye

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ