Dünya’nın En Yüksek 3’üncü Barajı
Artvin’de yapımı tamamlandığında kemer baraj sınıfında 270 metre yüksekliği ile Türkiye’nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES inşaatında yüzde 19 fiziki gerçekleşme sağlandı.Orman ve Su İşleri DSİ Genel Müdürlüğünce yaptırılan ve temeli 26 Şubat 2013’te, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle bağlandığı törende atılan Yusufeli Barajı, tamamlandığında ülke ekonomisine yılda yaklaşık 330 milyon liralık katkı sağlayacak.
Artvin Valisi Kemal Cirit, yaptığı açıklamada, Deriner Barajı gibi çift eğrilikli ince kemer tipinde inşa edilecek Yusufeli Barajı ve HES inşaatı tamamlandığında Türkiye’nin en yüksek barajı olarak ciddi bir payla enerji üretimine entegre olacağını söyledi.
Yusufeli Barajı ve HES inşaatında 2013 yılı sonuna kadar 98 milyon lira harcanarak yüzde 19 fiziki gerçekleşme sağlandığını ifade eden Vali Cirit, “Geçtiğimiz günlerde 901 metre uzunluğundaki derivasyon tünelinin üst yan ve alt yan kazı imalatları tamamlandı. Kasım ayı ortalarında kemer betonu imalatına başlanmış olup imalatlar memba ve mansap yönlerinde olmak üzere iki kısımda ilerlemektedir.
Toplam kemer betonu imalatı 674,648 metre olup tamamlanma oranı yüzde 74,83’tür” dedi.Vali Cirit, Yusufeli Barajı geçici bağlantı yollarından uzunluğu 5 bin 900 metre olan kara yolunun yapım çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü ifade etti.
Vali Cirit, 29 Mayıs 2018’de hizmete açılması planlanan Yusufeli Barajı’nın, Türkiye’de üretilen hidroelektrik enerjisinin yüzde 2,4’ünü karşılayacağına dikkati çekerek, şunlan söyledi: “Toplam gövde hacmi 2 milyon 350 bin metreküp olacak barajda, 2,2 milyar metreküp su depolanacak. Çoruh Nehri ana kolu üzerindeki kilit barajlardan birisi olacak Yusufeli Barajı ve HES, 540 megavat kurulu güce sahip olacak ve yıllık 1 milyar 827 milyon kilovatsaat enerji üretilecek. Baraj, gerek üreteceği enerji, gerek sağlayacağı istihdam açısından bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak.”
Dünyanın en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajları şöyle:
1-Xiaowan Barajı (Çin) : 292 metre
2-Inguri Barajı (Gürcistan) : 271,5 metre
3-Vajont Barajı (İtalya) : 261,6 metre
4-Mauvoisin Barajı (İsviçre): 250 metre
5-Laxiwa Barajı (Çin) : 250 metre
6-Deriner Barajı (Türkiye) : 249 metre
Kaynak:http://www.limak.com.tr/