Elektrik Panosu
Elektrik panoları, elektrik enerjisinin üretilen noktadan tüketilen noktaya kolay ve güvenli bir şekilde ulaşması için gerekli malzemelerin toplandığı yerdir.
Kullanım amacına göre değişik şekillerde isimlendirilirler. Dağıtım panosu, sayaç panosu, kompanzasyon panosu, şantiye panosu, kumanda panosu gibi adlandırılır.
Farklı boyutlarda ve şekillerde panolar görebilirsiniz hepsinin amacı, aynıdır. Kullanılacak malzemenin bir arada toplanması işini üstlenirler buda güvenliği sağlamaktadır.
Elektrik Panoları Çeşitleri
Elektrik panoları imal edildikleri malzemelere ve kullanım amacına göre çeşitleri vardır.
Yapım Tiplerine Göre
Harici Tipi Pano
Duvar Tipi Pano
Dolap Tipi Pano
Kullanılan Malzemeye Göre
Saç Panolar : DKP diye adlandırılan 1-2 mm kalınlığında saçlardan yapılır. Harici, dahili, duvar tipi, dolap tipi, sıva altı ve sıva üstü gibi birçok çeşit ve boyutlarda yapılmaktadır.
Yalıtkan Malzemeden Yapılmış Panolar: Sert plastik ,abs, fiber gibi yalıtkan malzeme kullanlarak yapılan panolardır. Genelde sıva altı ve sıva üstü duvar tipi olarak kullanılırlar. Boyutları saç panolardaki gibi büyük değildir.
Kullanım Amacına Göre
Dağıtım Panoları: Dağıtım panoları bina, işyeri, fabrika gibi tüketicilerin elektrik enerjisini dengeli ve güvenli bir şekilde dağıtıması için kullanılır. Bu panolarda genelde şalter,sigorta, ölçü aleti, bara ve sinyal lambası bulunur.
Aydınlatma Panoları: Fabrika, atölye gibi yerlerde aydınlatmanın kumandası için kullanılan dağıtım panolarına aydınlatma panosu denir. Genel kullanım yapısı itibari ile dışında aydınlatmayı kumanda edebilmek için pako şalterler kullanılır. Aydınlatma panolarında kaçak akım rölesi, sigorta, zaman saati , fotosel röle gibi malzemeler kullanılır.
Şantiye Panoları: Yeni yapılmakta olan tesisin enerji dağıtımında kullanılan geçici dağıtım panosuna şantiye panosu denir. Şantiye panosunda sayaç, şalter, sigorta, tek ve üç fazlı prizler, sinyal lambaları gibi malzemeler kullanılır.
Kumanda Panoları: Sanayide kullanılan makinelerin kumandalarını sağlamak için kullanılan panolara kumanda panoları denir. Kumanda panolarında kullanılan malzemeler çok geniş bir yelpazededir.