En Büyük Güneş Enerji Santrali Tunçmatik-Powergie tarafından kuruldu
Teknolojisi ve boyutu ile Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük Güneş Enerjisi Santrali, Tunçmatik-Powergie güvencesiyle hizmete girdi. Sistem yılda yaklaşık olarak 100,000 Euro karlılık getirecek.
Dünya üzerinde yaşanan küresel ısınma ve iklim değişiklikleri, temiz enerji kaynaklarına duyulan gereksinimi günden güne artırırken, yaşanan enerji krizleri de alternatif enerji kaynaklarına yönelime sebep oluyor. Coğrafi konumu itibariyle güneşlenme alanı ve süresi oldukça yüksek olan Türkiye ise gün geçtikçe Güneş Enerjisi Teknolojileri konusunda daha duyarlı hale geliyor.
Türkiye’de bir ilk
1969 yılından beri Türkiye’nin enerji çözümleri markası olarak hizmet eden Tunçmatik’ in yan kuruluşu olan Powergie’nin, Gaziantep’teki Tad Piliç tesisine, 10,000 m2’lik bir arazi üzerine kurduğu Güneş Enerji Santralinin yılda 800,000 kWh enerji üretimi yapması hedefleniyor. 2000’in üzerinde sanayi tesisine sahip olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin model ve lokomotif kenti Gaziantep, 2 milyon TL yatırım ile kurulan, 500 kWp gücündeki santral ile daha da değerleniyor. Yüksek verimi, basit yapısı ve kolay bakım özellikleri ile öne çıkan santral, sistemin tasarımı bakımından da mini merkezi inverter kullanılarak inşa edildiği için Türkiye’de bir ilk.
Sistemde 2000 adet 250Wp gücünde solar panel, 10 adet 60 kW gücünde inverter, Almanya’dan ithal edilmiş olan özel mekanik konstrüksiyon, orta gerilim, alçak gerilim koruma ve şalt malzemeleri, açık hava şartlarına uygun özel solar kablolar, ilgili kontrol ve uzaktan izleme sistemleri bulunuyor.
7 seneden daha kısa bir sürede kendini amorti edecek.
Havalimanına 18 km, şehir merkezine 10 km uzaklıkta kurulan güneş enerji santralinin endüstriyel ömrü 30 yıl. 7 seneden daha kısa bir sürede kendini amorti edecek olan sistem, kalan 23 sene boyunca yalnızca bakım maliyetleri karşılığında neredeyse bedavaya enerji üretecek.
3 ay gibi bir sürede sistemin mühendisliği ve projelendirmesi yapıldı.
Tad Piliç Güneş Enerjisi Santrali’ni kuran Powergie Genel Müdürü Mehmet Özer, “Türkiye güneş enerjisi konusunda önemli bir potansiyele sahip. Bu anlamda güneş enerjisi konusunda başarılı olmak ve bu alanda yatırım yapmak önemli. Tad Piliç ile uzun bir süre çalıştık. Önce ihtiyacı ve projeyi belirledik. Kurulacak olan güneş enerjisi santralinin beklentiyi karşılayabilmesi için doğru analizlerin yapılması çok önemliydi. Kurulacak tesisin 30 yıl endüstriyel ömrü olan ve açık havada çalışacak bir sistem olduğunu düşünürsek, projelendirme ve mühendisliğin önemini daha iyi anlayabiliriz. 3 ay gibi bir sürede sistemin mühendisliği ve projelendirmesi yapıldı ve yurtdışında eğitim almış uzman mühendislerimizin denetiminde 45 gün içerisinde sistem fiilen inşa edilerek devreye alındı. Gaziantep’in ilk Güneş Enerji Santralini kuran Tad Piliç’i vizyonundan dolayı tebrik ediyoruz” şeklinde konuştu.
Özer, kullanıcılarına kalitesi ve teknolojisi bütün dünyaca onaylanmış çözümler sunmayı istediklerini ifade ederken, Powergie’nin Türkiye’de yurtdışı eğitimli kadrosu, Tunçmatik grubunun 44 yıllık tecrübesi ve güçlü yerel yapılanması ile profesyonel çözümler sunduğunu belirtti.
Gaziantep, batıdaki sanayi şehirleri ile güneyin irtibatını sağlayan bir köprü niteliğinde
Powergie Yönetim Kurulu Üyesi ve Gaziantep Bölge Koordinatörü Murat Şerbetçi, “Gaziantep sahip olduğu sanayi ve ticaret yapısıyla ülke ve bölge ekonomisi içerisinde önemli bir yere sahip olup, coğrafi konumu itibariyle de batıdaki sanayi şehirleri ile güneyin irtibatını sağlayan bir köprü şehirdir. Şu an Gaziantep ekonomisi Türkiye ekonomisinin önünde bir büyüme hızına sahip. Her yıl Türkiye’nin büyüme hızının ortalama iki katı kadar büyüyen ve 170’in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiren Gaziantep’in 2023 yılı ihracat hedefi 30 milyar dolar. Sadece organize sanayi bölgesinde tüketilen enerji, Türkiye’de 43 ilin toplam tükettiği enerjiye eşit.
Türkiye’nin sanayide tükettiği enerjinin de % 5.5’i Gaziantep’te kullanılıyor. Bölgenin lokomotif şehri olan Gaziantep, bu kadar dinamik bir yapı içerisinde yenilenebilir enerji kaynakları konusunda önümüzdeki günlerde ciddi yatırımlar yapmak zorundadır. Coğrafi konum olarak Güneş Enerjisi Santralleri yatırımları için çok uygun bir noktadadır. Gaziantep’te yer alan yerel yönetimlerin ve STK’ların da bu konuya çok ciddi bir şekilde eğilmesi gerekmektedir.
Powergie olarak Gaziantep’te yer almamız yatırımcılar için tercih sebebi olmaktadır. 30 -40 yıl çalışacak bir sistemde yerel bir partner ile birlikte olmak onlara güven vermektedir. Bölgede her ilde teknik servisimiz bulunmakta olup her hangi bir gereklilik durumunda bölgemizde bulundurduğumuz yedek ekipmanlarımız ve uzman teknik ekibimizle çok kısa sürede müdahale edebilmekteyiz.” Diye belirtti.
Anahtar teslim projelerde tecrübe ve güven önemli
Tad Piliç Genel Müdürü Ali Bozhüyük ise “Powergie ile çalışmış olmaktan ötürü çok mutluyuz. İşimize başladığımız son 10 seneyi değerlendirdiğimizde üretim giderlerimiz içerisinde ana kalemlerden olan enerjinin, en fazla artışı gösterdiğini gördük ve güneş enerjisi ile ilgili araştırmalar yapmaya başladık. Bu projenin her ayağının eksiksiz bir bütün olduğunu, bu gibi uzun soluklu (40-50 yıl) yatırımlarda hiçbir şeyi şansa bırakamayacağımızın bilincindeydik. Dolayısıyla anahtar teslimi projelerde tecrübe ve güvenirlik sahibi Tunçmatik ile yol almaya karar verdik. Tunçmatik’i seçmemizdeki önemli kriterlerden biri de teknik servisinin Gaziantep dahil her ilde bulunması ve olası durumlarda sisteme hemen müdahale edebilmeleri oldu. Projeden oldukça memnunuz.” Şeklinde konuştu.
Türkiye’de güneş enerjisinin önemini ve özellikle güneş enerjisi üretim tesislerinin açılmasında özenli bir görev bilinciyle hareket eden Powergie, güneşten elektrik enerjisi üretiminde Japonya’dan, Almanya’dan ve bu konuda öncü bir çok ülkeden önde gelen firma ile iş ortaklıkları yaparak ülkemizde profesyonel tesisler kurmaya devam edecek.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZ