Güneş ve rüzgar enerjisi kullanılan yenilenebilir enerji sistemlerinin kararsız ve çevresel etkenlere bağlı olmasından dolayı şebekeye tam entegrasyonla ve verimli çalışması için depolama yöntemleri çok önemli.
Toronto yakınlarında bulunan Ontario Gölü’nde ilk tesisi kuran Kanadalı Hydrostor şirketi, su altında 55 metre derinlikte 10 metre genişlik ve 40 metre uzunluğunda bir alan kaplayan Sualtı balonları sayesinde 330 evin ihtiyacının harşılana bileceğini belirtiyor.
Şirket yetkilisi Curtis VanWalleghem “Basınçlı hava yaklaşık 40 yıldan bu yana var. Yaygın kullanılmamasının sebebi ise havanın depolanma sorunuydu” diyor.
[mom_video type=”youtube” id=”c7j2lwz4_Vs”]
Curtis VanWalleghem’de belittiği gibi sıkıştırılmış hava ile depolama yöntemi yeni bulunan bir yöntem değil sadece sıkıştırılmış havanın saklanacağı tankın,konulacak yerin maliyeti ve doğal oluşumların kullanılması durumunda kaçaklardan dolayı verimlerinin düşük olması sebebiyle çok uygulanan bir yöntem değil.
Sistem Nasıl Çalışıyor
[mom_video type=”youtube” id=”xT5420ENg7o”]
Üretimin tüketimden az olduğu zamanlarda fazla enerji kompresör yardımıyla su altında bulunan bolonları hava ile dolduruyor. Kompresörlerin çalışması sırasında açığa çıkan sıcak hava ise ısı değiştiriciler vasıtası ile ayrı bir tankta depolanıyor. Daha sonra enerji ihtiyacının oluştuğu durumda sistem tam tersi çalışmaya başlıyor. Su altında ki hava dolu balonlar suyun hidrostatik basıncı ile sıkışan hava bu sefer elektrik enerjisine dönüştürülüyor.
Sistemin Avantajları
- Düşük Maliyet
- Genişletilebilir Depolama Kapasitesi
- Güvenlik
- Verimlilik (%60 -%80)
- Uzun Ömürlü (30+ sene )
- Sınırsız Döngü