Enerji dönüşümü için akıllı trafo
ETH Zürih’te geliştirilen yeni, akıllı bir orta gerilim transformatörü, son derece kompakt ve enerji verimli hale getiren son teknoloji yarı iletken teknolojiye sahip. Akıllı transformatörler gelecekte çok geniş kullanım alanlarına sahip olabilir. Elektikli araçlar, elektrikli lokomotifler, hızlı şarj istasyonları veri merkezleri gibi.
ETH Zürih elektrik mühendisleri orta gerilimi, düşük gerilime dönüştüren akıllı elektronik transformatör geliştirdiler. Bu transformatörün en büyük özelliği boyutunun küçük olması bu sayede özellikle elektrikli lokomotifler gibi kullanım alanının kısıtlı olduğu uygulamalar için büyük bir avantal sağlıyor.
“Teknik nedenlerden ötürü, alternatif akımın frekansı ne kadar düşükse, gerilimi düşürmek için gerekli olan transformatör de o kadar büyüktür. Ve 16.7 Hertz’de, İsviçre ve diğer birçok Avrupa ülkesinde demiryolu taşımacılığında kullanılan frekans nispeten düşüktür.” Rothmund, ETH Profesörü Johann Kolar’ın yeni transformatörünü kurduğu gruptaki iki doktora öğrencisinden biri.
Bu boyut problemini ortadan kaldırmak için : Birincisi, bir ön uç dönüştürücü alternatif akımın frekansını büyük ölçüde artırır, bu da transformatörün kendisinin çok daha küçük olabileceği anlamına gelir. Ardından, sonraki bir dönüştürücü istenen frekansta alternatif akım üretir.
Elektrikli lokomotifler, bu yeni transformatörler için birçok uygulamadan sadece bir tanesidir. Rothmund, “Geleneksel transformatörlerden farklı olarak, akıllı transformatörler kontrol edilebilir.” Akıllı şebekeler olarak bilinen gelecekteki güç şebekelerinde, elektrik dağıtımını aktif olarak yönetmek ve elektrik üretimi ve talebindeki dalgalanmaları dengelemek için kullanılabilirler.
Ayrıca, ulaşılması zor olan fosil yakıt rezervlerini kullanmasını daha kolay hale getirebilir. Petrol ve gaz endüstrisi şu anda sondaj platformları yerine denizaltı fabrikaları kullanarak derin okyanuslarda yer alan açık deniz yataklarına erişim yolları üzerinde çalışıyor. Bunlar okyanus tabanında bulunan pompaları, kompresörleri ve robotları içerecek ve birkaç kilometre uzayan kablolardan elektrik çekecek. Yeni teknoloji, kabloların uzun mesafelerde AC’den daha verimli olarak iletilebilen DC’yi taşıyabileceği anlamına gelirken, okyanus tabanındaki nispeten küçük bir dönüştürücü DC’yi makinelerin gerektirdiği AC’ye dönüştürebilir.
Kaynak:http://www.imsb.ethz.ch/content/main/en/news-und-veranstaltungen/eth-news/news/2018/09/smarter-transformator.html