Exproof Nedir ?
Explosion Prof kelimesinin kısaltılmış şekli olarak söylenmekte olan Exproof patlamaya karşı korunmuş olma anlamını taşır. Özellikle yanıcı gazların, akaryakıtın veya madenler gibi kıvılcım halinde yanıcılık ve patlama oluşabilecek ortamlarda kullanılması gereken elektrik malzemelerinin sınıflandırıldığı isimdir.
Bu şartlarda kullanılan elektrik malzemelerine Exproof elektrikli aletler veya malzemeler denmektedir. Bu aletleri üreten firmalar, Ex standartlarında lisanslı ve kontrollü üretim yaparlar.
Exproof ürünlerin kullanım alanları
Explosion Prof cihzların zorunlu olarak kullanıldığı yerler şunlardır;
- Rafineriler, petrol ürünlerinin depolama ve yükleme sahaları
- Gaz ve ham petrol pompalama tesislerinde, sıvılaştırılmış gaz ve petrol nakliyesi yapılan gemiler, LPG ve doğalgaz ısıtması yapılan kapalı alanlarda, uçak bakım ve tamir hangarlarında
- Kömür madeni ocakları, hububat siloları, dolum ve boşaltım sahaları
- Un, çimento, şeker, sunta, kereste fabrikaları gibi aşırı tozlu ortamlarda
- Doğalgaz kazan dairelerindeki kontrol panolarında
- Kimyasal ürün ve alkollü içeceklerin üretim ve depolama sahalarında
- Boya, mühimmat imalathanesi ve otomotiv boya kısımlarında
- Yanıcı ve patlayıcı imalat ve depolama yapan tesislerde
Kullanılmaktadır.
Uluslararası standartlar
Explosion Prof ürünler için üretim aşamasında dünyada kabul görmüş belirli normlar ve standartlar bulunmaktadır.
Bu standartlar IEC, IECEx, ATEX ve EN 94/9 standartlarıdır.
Bu standartlara göre üretilen cihazlar tehlike sınıflandırmasına göre tespit edilen sahalarda patlama ve parlamaya karşı korumalı olmalıdır. Gaz ortamında çalışan bu ürünlerin en önemli özelliği gaz sızdırmazlığıdır. Bunun yanında cihazın çalışması esnasında oluşacak ark asla dışarıdaki ortamı alevlendirici şekilde dışarıya etki etmemelidir. Bu malzemelerin iç özellikleri de Ex normlarına uygundur.
Kullanım alanlarında Exproof cihazların çalışma şartları ne olmalı
İşletme tesislerinde meydana gelecek bir patlamada Explosion Prof cihazlar etkilenmemelidir ve çalışmaya devam etmelidirler.
Bu ürünler tehlike sınıflarına göre seçilerek kullanılırlar. Sınıflandırmada gaz, basınç ve sıcaklıklara göre ayrım yapılarak cihaz seçimi yapılır.
Explosion Prof cihazların kullanılmasındaki temel amaç tehlike sınıfı yüksek olan çalışma alanlarında öncelikli olan personelin korunmasını sağlamaktır. İnsan hayatını korumak öncelikli hedef olmakla birlikte işletmenin korunması da yine Explosion Prof cihazların ve aletlerin görevleri arasındadır.