Döner manyetik alan

redknight

Üye
Katılım
5 Mar 2007
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar döner manyetik alan oluşturma ile ilgili yardımlarınızı bekliyorum.
 
arkadaşım manyetik alan mıknatıslanma etkisinden oluşur döner manyetik alan yaratmak için mıknatısı çevirmen lazım
:)
 
Elektro34 bu o kadar basit değil.Hangi mıknatısı ceviriyon anlamadım.Mıknatısla manyetik alanın ne alakası var arkadaş.Arkadaşlar bir manyetik alanın oluşması için belli kurallar vardır.
Manyetik alanın oluşması için elektro34 arkadasın bahsettiği mıknatıslanmayı sizin makina üzerinde oluşturmanız gerekli.Bu nasıl olur örnek olarak bir genaratör diyelim.Bundan siz gerilim alabilmeniz için önce bunu uyartmanız yani ikaz gerilim ve akımı vermeniz lazımki cıkışından gerilim alabilesiniz.Dışardan vereceğiniz işte bu gerilim ve akım sizin rotor üzerindeki kutuplarda kutup sayısına göre N-S-N-S .....OLUŞTURARAK manyetik alan oluşturacak,dolayısıyla stator üzerindeki sargılarınızda gerilim
 
Elektro haklısın manyetik alan mıknatısın kutuplarında mevcuttur.
Unutmamak lazım ki manyetik alan sadece mıknatıs ile yaratılmıyor.
Motor teknolojisinde stator üzerinde manyetik alan Elektrik yardımıyla yaratıyor.
Benim yardımcı olmanızı beklediğim konu, döner manyetik alan oluşturma ve bunların formulleri idi.
Yinede ilgine teşekkürler
 
arkadasım manyetik alanın dondurulmesi demek doner manyetik alan olusturmak degildir. bu alternatif alan olusumudur senkron makinalarda oldugu gibi. senin dogru manyetik alanı dondurerek stator sargı duzlemindengecen akıların zamana gore farklı acılarda gecmesini saglayarak alternatif gerilim enduklemektir o.
doner manyetik alan ise sadece 3 fazlı gerilimlerin yardımı ile olur. yani asenkron makina uygulamalırnda daha cok motor işletmesinde olur. 3 fazlı sargıların statorda olusturdukları manyetik alanlar arasında da 120 ser derecelik acıalr mevcuttur. doner alanı olusturan amper sarımlardır. bu acılardan dolayı maksimum ampersarım(yani mmk) her 120 derecede bir kayar ve vektor diyagramı cizildiginde doner gibi gorunur.arkdasım formulleri ve daah genis bilgi vermek siterdim fakat kitaplarım yanımda deil. oldugunda yardımcı olmaya calısırım elimden geldigince..
 
Döner manyetik alan motorlarda uygulanan bir uygulama olup,1 faz veya 3 fazlı olarak kullanılır.Genelde ankuş adıyla bilinen dairesel motorlarda sarım yapılırken döner alanın meydana delmesi sağlanır.Bobin sayısı bu modellerde l8 adede kadar çıkar.Başka tip motorlarda ise iki veya tek bobinle döner alan elde edilir.Bu modellere gölge kutuplu motor denir.Prensip bakır kısadevre halkaları ile manyetik alanı kaydırarak döner alan elde etmektir.Detaylı bilgi için meslek liseleri elektroteknik kitapları yararlı olabilir,bilginize.
 
arkadasım doner alan tek faz oalrak kullanılmaz doner alan olusması icin 3 faz gereklidir cunku sukunette 3 fazlı motorlar doner alan etkisiyle ahreket edebilirler .tek faz motorlar yardımcı bir kuvvet olmadan hareket edemezler cunku alternatif alandır ve mil uzerine etkiyen net kuvvet sıfırdır.
 
arkadaşlar döner manyetik alan tek bir iletkende dahi oluşur.içerisinden akım geçirilen iletken etrafında oluşan manyetik alanın yönünü sağ el kuralı ile buluruz teorik olarak bu böyle baş parmağımız akımın yönünü görterecek iletkeni tuttuğumuzda diğer parmaklar o iletkende oluşan döner manyetik alanın yönünü gösterir.(o.g. iletkenini tutarsanız neyi görürsünüz bilemem :D :D
 
Manyetin alani siniflandirmak gerekirse

Sabit manyetik alan (ornegin miknatislarin yada DC akimla beslenen elektromikntislarin olusturdugu magnetik alan)

Titresimli magnetik alan (AC akimla beslenen elektromiknatisin olusturdugu magnetik alan)

Doner magnetik alan (Bir motorla donderilen miknatisin alani yada ......)

Yada .... kismini acalim.

Doner magnetik alan asenkron motorlarin temelini olusturur.

Doner magnetik alan olusturmak icin en az iki faza (90 derece faz farkli voltajlara) ihtiyac duyulur. Uygulamada 3 faz oldugu icin sargilar 120 derece aciyla yerlestirilir ve sargilara aralarinda 120 derece faz farki olan voltajlar uygulanir.

2 fazdaki duruma bakarsak,

Sargilar 90 derece mekanik aciyla yerlestirilirse ve her bir sargiya 90 derece faz farkli voltaj uygulanirsa her bir sargi kendi ekseninde titresimli bir magnetik alan olusturur. Ancak iki sarginin olusturdugu titresimli alanlarin bileskesi donen bir magnetik alandir.

Donen magnetik alani sozle ifade etmek gercekten cok guc. Bunu ancak matematiksel olarak gorebiliriz.

Asagidaki cizim ve animasyonlar doner magnetik alan icin fikir verebilir.

3fmotor1.gif


3faz.gif


Animasyonda yukari asagiya inen goruntu her bir bobinin alanini gostermektedir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,903
Mesajlar
931,173
Kullanıcılar
452,788
Son üye
erisik
Geri
Üst