24vdcfan arızası

değerli arkadaşlar elektroniği pek bilmiyorum.sorunum şu yardınlarınız için şimdiden teşekkürler.24vdc le çalışan küçük bir fanımız var. bu fana 3adet kablo gidiyor.biri+ biri - diğeri ise fanın bağlı olduğu karta gidiyor. dışarda 24vdc verince fan çalışıyor. karta takınca çalışmıyor. bu üçüncü kablo sinyal kablosuymuş diyorlar. o kablodan karta küçük bir voltaş iletimi varmış. oda olmazsa sistem çalışmıyormuş. şimdi ben ne yaparımda ofanı çalıştırabilirim.

arkadaşlar bu fanın ismi karedalda 3telli fanmış.bu nasıl çalışır bir bilen yokmu ?değerli elektronikçi kardeşlerimi yardıma çağırıyorum.saygılarımla.

Kablolardan biri Siyah (-) Birisi Kırmızı (+) Biriside sarıdır (Rpm)

Burada sarı kablo fanın devir hızını dış sistemlere bildirir. Örneğin bilgisayarlarda da aynısı vardır. Fan kaç devirde dönüyorsa bunu CPU ya bildirir. buna göre dengeli bir soğutma sağlanır, besleme gerilimini keserek ya da yükselterek en uygun ve sessiz çalışma sağlanır. Yalnız, sarı kablonun bağlanıp bağlanmaması fanın dönüşünü engellemez. Yani sarı kabloyu bağlamasanızda fan çalışacaktır. Eğer çalışmıyorsa fanın besleme gerilimini ve polarizasyon yönünü (kırmızı + siyah -) kontrol etmelisiniz.

Son düzenleme:
değerli ustam fluke olaya hakimsiniz lakin bu üçüncü kabloyu takmayınca makina arıza konumuna geçiyor. zaten sorun bu. bu kabloyu takmadan makinayı nasıl çalıştırırız.orjinali100dolar.bizim elimizde 2telli var piyasada10tl.bu iki telli fanla makina nasıl çalışır onun peşindeyiz.saygı ve sevgiler

Fana dışarıdan harici besleme ile gerilim verdiğiniz zaman fan çalışıyor ama kart yine arızaya geçiyor mu? Bunun sebebi kart Fanın devir hızını ölçüyor demektir. Eğer arızaya geçiyorsa Fanı beslediğiniz güç kaynağının şasesi ve kartın şasesini birleştirerek yeniden deneyin. Hassas ve pahalı bir ekipmansa hiç dokunmayın derim. Kartınızın Fanı süren 24 V gerilim devresinde bir problem olabilir. Sigortalarına falan bakın. Ayrıca +24 hattını takip edip (Kırmızı kablonun bağlı olduğu Pin) onu süren transistör gibi elemanları ölçmeyi deneyebilirsiniz.

Son düzenleme:
değerli fluke hocam orjinal fan takınca sorun yok. birde fan zaten karttan besleniyor. benim amacım 2telli fanla sistemi çalıştırmak selam ve dua ile.

O zaman size tavsiyem şu olacak. Herhangi bir Elektronik parça satıcısına gidin ve onlardan 3 Telli hız sensörlü fan isteyin. Bunun ingilizce bir adı vardı ama şu an hatırlayamıyorum. Size maliyeti kaliteli bir fanın yaklaşık olarak 20 TL olacaktır. Yanınızda eski fanıda götürün aynı boyutlarda almanız için. Çoğu standart zaten mutlaka bulursunuz. Eğer 24V bulamazsanız bilgisayar fanlarından alın ve bir tane 7812 entegre alın. Aldıktan sonra Foruma yazın yine size adaptasyonu göstereyim. Saygılar.

İşte yapmanız gereken adaptasyon şekli aşağıdadır. Resmi tam boyda görmeniz için aşağıdaki adsız2.rar dosyasını indiriniz.

adsız.jpg

Ekli dosyalar

• adsız2.rar
    58.2 KB · Görüntüleme: 2
sevgili ustam söylediklerinizi yarın yapacam. çok memnun oldum inşaallah sisteme uyarda bizleride memnun edersiniz. sonucu size ileticem. ALLAH İLMİNİZİ ARTIRSIN.selam ve dua ile.

Forum istatistikleri

Konular
129,800
Kullanıcılar
452,602
Son üye
ONURGİLAN

Yeni konular

Geri