Bize bu dosyaları ulaştıran Fahri YETİŞ abime öncelikle teşekkür ederim.
Paylaşımın iyisi kötüsü olmaz çünkü her paylaşımdan çıkarılacak bir ders mutlaka vardır.Paylaşmalı,araştırmalı ve tartışmalıyız...
Desteknik sitesinden alıntı olan motor kesit hesabı programı ile ilgili değerlendirmelerim;
1)Motor start akımı motor nominal akımın 6,5 katı alınmış(Literatürde direk yol vermede kalkış(start) akımı Inx6~7 dır). Motorun boşta mı yükte mi kalkındığı direk mi yol verme metotlarından biriyle mi kalktığı bilinmeden ya da bu sorular sorulmadan 6,5 katı gibi bir değer almak ne derece mantıklı.
2)Kalkış(start) akımı (Inx6,5) referans alınarak kalkış(start)gerilim düşümü değeri verilmiş. Kalkış akımı referans alınarak kesit hesabı yapılmaz geçici rejim olup bu akım değeri uygun hesaplanmış kablonun Ith termik dayanım akımına kesinlikle ulaşmaz. Zaten çıkan bu değerle ilgili bir değerlendirmede yok.
3)Akım kontrolü hesabı ve değerlendirmesinde redüksiyon faktörü (redüction: azaltma,küçültme) 0,85 gibi sabit bir değer alınmış aslında bu doğru bir işlem değil çünkü redüksiyon faktörü kablonun bulunduğu yer ve döşeme şekilleri ile belirlenir.EMO ajandası arkasında k düzeltme faktörlerinin çarpımları ile hesaplanır. Kaldı ki seçilen kablonun akım taşıma kapasitesi kısmında nominal akımın önce %85’i kesit uygundur için gerek şartta da çıkan bu değerin %90’ı alınmıştır ! Hani en olumsuz redüksiyon faktörü en kötü şartlar için %70 civarı tek bir değer alınsa bir derece kabul edilebilir(yüksek akım ve uzun metrajda kesitin yüksek belirlenmesine neden olur). Benim kısadevre+gerilim düşümü hesabı paylaşımımda da redüksiyon faktörünü tek sabit değer vermiştim.
4)Gerilim düşümü değerine göre kesit uygunluğu değerlendirmesi yapılmamış ama benim 2. hazırlamış olduğum kesit hesabı xls dosyasında bu şekilde çünkü bunun değerlendirmesini kullanıcı rahatlıkla yapabilir. Ancak program motor devrelerine mahsus olduğu için %3’den küçük durumu ve akım taşıma kapasitesi uygunluğu durumunda kesit uygundur uyarısı verilebilirdi.
5) Motorun gücü kısmına genelde kullanıcı etiket gücünü girer oysaki etikette belirtilen güç mil gücüdür. Bu değerin yanlış girilmemesi için kullanıcıdan motor etiket değeri ve motorun verim değeri girilmesi istenerek elektriksel güç hesaplamalara katılabilir.Böylelikle önemli bir yanlış önlenmiş olur.
6) Giriş değerleri ve neticeler net bir şekilde ve büyük karakterlerle belirtilebilirdi.Yukarıda belirttiğim uyarılar doğrultusunda program düzeltilip çok daha güzel hale getirilebilir.
7) Kablonun endüktif direnci hesaba katılarak gerilim düşümü hesaplanması mükemmel ve en doğru yöntem ben dahil bir çok teknik eleman bu hususa pek dikkat etmemekte çünkü yüksek yük akımı ve uzun mesafelerde bu değerin önemi daha çok anlaşılıyor ama böyle durumlarda zaten münferit kompanzasyon yapılması gerekir
.
Tüm eleştirilerime rağmen dosyanın hazırlanmasında epey uğraş verilmiş bu yönden emeği geçen arkadaşı takdir ediyorum.