cos fi ile güç faktörü farkı

seviye

Üye
Katılım
12 Ağu 2007
Mesajlar
62
Puanları
1
Yaş
46
merhaba arkadaşlar tesisimizde karşılaştığım ilginç bir sorundan bahsetmek sizlerin fikirlerinizi almak istiyorum.15 kw 3 faz cos fi 0.83 bir motoru yıldız-üçgen sürdüğümde aldığım değerler (entes mpr 63 enerji analizörü)cos fi 0.54 0.53 0.54 güç faktörü 0.54 0.53 0.55 akımlar 15.7A 15.5A 15.4A motor boşta çalışırken 6kw enerji tüketiyor. bumotoru invertör ile sürdüğümde değerler cos fi 0.99 0.99 0.99 güç faktörü 0.60 0.60 0.60 akımlar 10A 10.5A 10.5A şebekeden çekilen güç 6kw olarak değişiyor. burada anlayamadığım cos fi ile güç faktörü arasındaki bu fark nasıl oluşuyor ve şebekemdeki kompanzasyon rölesi 0.99 cos fi gösterirken analizör neden 0.55 gösterebilir
 
Anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla ölçüm mantık hatası yapmışsınız. Bu konuyla ilgili yaşamış olduğum benzer anımı mesleki deneyim kısmında anlatmıştım. Vermiş olduğum tek hat şemasında rölenin bağlı olduğu akım trafosu ölçüm noktası 1'dedir. Analizörü ölçüm noktası 2'ye bağlarsan analizörde almış olduğun kötü değerler(yüksek fi açısı düşük cosfi) gayet normaldir. Çünkü Kompanzasyon işlemi ana barada geçekleşmektedir.

Güç faktörü = cosfi
 
Bence şöyle bir durum var,
güç faktörü ile cos fi aynı şeyler değildir. Zaten senin de yazında beirttiğin gibi her ikiside ayrı ayrı ölçülebiliyor. Bu noktadan hareketle cos fi demek displacement power factor : DPF yani temel bileşene göre güç faktörü demektir. Daha açık bir ifade ile harmoniksiz sinüsoidal dalga formuna göre ölçülen güç faktörüne cos fi, harmonikleri ve diğer bozulmalarıda hesaba katarak ortaya çıkanada, PF : güç faktörü denir. Senin yapmış olduğun uygulamalarda da invertörün cos fi'yi düzettiği fakat pf'yi düzeltemediği görülüyor. Ayrıca motorların cos fi'si boşta iken düşük , yüklendikçe yüksek olur.

Geçte olsa bir şeyler yazmak istedim.
İyi günler dileğiyle.... hhp
 
Analizörün ölçtüğü cos fi değeri ile kompanzasyon rölesinin ölçtüğü cos fi farklı noktalarda olması aynı olmaması doğaldır. Bu konuda "teknik adam'a" katılıyorum. PF ile Cos fi arasındaki farkı da "hhp" arkadaşımz anlatmış zaten.
 
Pf=µCosQ
µ=1/(1+THDI^^2)
Yeni nesil sayaçlar Pf ye göre enerji saydığı için
eski kompanzasyon yöntemleri çoğu zaman çuvallıyor.
 
motordaki etiket üzerinde cas fi ne ülçüde etkilediği yara motor etketi üzerindeki etikete göre kompanzasyonunu ayarla
 
merhaba arkadaşlar;

siz değerli meslektaşlarıma birkaç sorum olacak PF(güç faktörü) ve cos fi farlıdır dedik bunda hemfikiriz bu farklılık kompanzosyon sistemine ve faturaya nasıl yansıyor.
örneğin mevcut röleler cosfi üzerinden ölçüm yapıyor.ama diğital sayaçlarda faturalandırma yaparken PF mi baz alınıyor yoksa cos fi mi??
 
ABB ELSTER sayaçlar,pf üzerinden kayıt
yapıyor.O nedenle,bu abonelerin,kompan-
zasyon tesislerini çok iyi takip etmeleri gerekiyor.Diğer sayaçlarda böyle bir durum olmadığını biliyorum.
 
Bizim karşılaştığımız sayaçların tamamı reaktif güçle aktif gücü oranlıyor, eğer sınır aşılmışsa reaktif bedeli yazıyor aşılmamışsa reaktif bedeli (yani ceza) yazmıyor.

Basite indirgersek,
Cosfi: Akımla gerilim arasındaki açının cosinüsü
PF : Akımla gerilim arasındaki açının tanjantı
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Eğer devrede yarı iletkn malzeme yoksa , direnç kapasitör ve indüktörden oluşan bir yük varsa cosfi ölçümü yeterlidir ve doğrudur. Fakat yük, diyot, led, transistör gibi elemanlar içeriyorsa yani lineer olmayan bir yük varsa cosfi yerine power factor kullanılması gerekir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,305
Mesajlar
935,574
Kullanıcılar
453,568
Son üye
mertr1907

Yeni konular

Geri
Üst