Tüm üstatlara ve forum üyelerine saygıyla selamlar. Acil bir sorunum var ve usta arkadaşların yardımı gerekiyor. Elimde led emergency unit (acil aydınlatma kiti) cihazına ait, devre kartında fuse yani Sigorta olarak kullanılan 5 bantlı bir direnç var. Bu elemanın bant rekleri Mavi-Gri-siyah-Altın-Siyah olarak görünüyor resmini alta ekliyorum. Ne internetten yaptığım araştırmalar sonuç verdi nede ulus konya sokakta danıştığım kişilerden yardım alabildim. Sorun 5 bantlı dirençlerde en sondaki tolerans bandında siyah diye bir renk olmaması. 5. Bant toleranslar kahverengi ile başlıyor. Terstende okutmaya çalıştım yine bir sonuca ulaşamadım...
Bunun direnç değeri nedir? Sonu siyah ile biten 5 bantlı dirençlerin sırrı nedir? Ve bunun yerine hangi omajda muadilimi kullanabilirim?
Metal oksit dirençler çabuk yanma özelliği ile tanınır. Ancak diğer dirençlerde olduğu gibi her tarafı ısınarak kararmaz, Sigorta gibi bir noktadan eriyerek yanarlar.
Bu tür dirençler, pozitif yönde toleransa sahiptir. Yani metallerde olduğu gibi ısındıkça değeri artar. Değerinin artması, üzerinden geçen akımın artmasına bağlı olarak yükü üzerine alırlar. Böylece %20 gibi toleranslarda akım koruması yapabilirler. Bu sebeple bu tür dirençlerin toleranslarının düşük olmasının aksine ısındıkça PTC ler gibi bir miktar değerinin artması istenir.
Eğer direnç üzerinden geçen akım bağlı olduğu devreye bağlı olarak toleransın dışına çıkarsa, direnç bir noktadan eriyerek yanar. Siyah veya renksiz tolerans %20 yi ifade etmektedir.
Düzeltme uygulandı.
NOT:
Paylaştığım bilgiler çok uzun süre önceki bilgiler olduğu için yanlış hatırladığım bilgiler olabilir. Bu bilgiler doğrultusunda güvenilir kaynaklardan doğrusu araştırılırsa ben de bilgilerimi tazelemiş olurum.
Neyse ki elimde 68 ohm'luk direnç var, onlardan kullanacağım.
Elektronikte yeniyim. Dirençlerle ilgili bilgim yeterli diyordum ancak herşey kitapta yazmıyormuş. Yeni şeyler sürekli öğreniliyor.
Bilgi paylaşan herkese teşekkür ediyorum.
o Sigorta direncinin yerine 3,2 amper cam sigorta bile koyabilirsiniz. ama sigortanın atma (eğer sürekli ise) sistem üzerinde başka arızaların da var olduğunu gösterir. sistemi yani pcb kartını da kontrol etmekte fayda var.