Çözülemeyen Flicker ve Bir Kaç Sorun

yigit111

Üye
Merhaba sevgili forum üyeleri, aranıza yeni katılmış bulunuyorum, forumda kendinizi tanıtın bölümü varmı göremedim, eğer bir hatam varsa affola...

Sizlere sorunumu kısaca anlatayım, iş yerinde (Güzellik Salonu) kullanmış olduğum IPL lazer cihazı var, bu cihazın gücü monofaze 3500W, boşta 5A atış anında 15A çekiyor, (Atış sayılarını biz ayarlıyoruz saniyede 2 atış yaptığıda oluyor). Atış yapildiginda binadaki diğer dairelerin tüm lambaları flicker yapıyor şikayet bu, şikayet iletildikten sonra elektrikçiyle irtibata geçtim ve bana dedi ki trifaz 380'e geçerseniz sorununuz çözülür. Proje çizildi her şey yapıldı iç tesisatım yenilendi, kofreden itibaren bana ve girişteki dört daireye yeni kablolar çekildi, kurulu güç 14kw'ya yükseltildi sorun devam etti. Daha sonra başkent elektrik arandı atış ve yük anında ölçümler yapıldı Başkent Elektrik bizlik sorun yok altyapı normal dedi. Tekrar iç tesisata döndük binaya giren 3 fazdan bir tanesi boştaydı ve lazer cihazını sadace o faza bağladık yine çözüm olmadı, saatimizden direkt kofraya olacak şekilde nötr aldık çözülmedi... Sonra hat reaktörü diye bir trafo aldım seri bağladım maksat motorun ani kalkışını şebekeye yansıtmamaktı o da olmadı, yedekde duran lazer cihazı ile denedim yine sonuçsuz kaldım, daha sonra 3 faz giriş tek faz çıkış online-UPS aldım prensip olarak şebekeye ani yük iletmiyor dendi UPS çalışıyor ama sorun halâ devam ediyor. 8 Elektrikçi geldi tüm kablolar 2 kere değişti, binanın içinde ki tüm nötr klemensleri gevşekliğe karşı yenilendi ama çözüm olmadı. (Bu arada şunu belirteyim Başkent Elektrik normal multimetre ile nötr ölçümü yaptı, trafodan yapıldımı görmedim)

Sayın forum üyelerimiz bir çıkış yolu gösterirlerse çok mutlu olacağız denemediğim elektrikçi denemediğim yöntem kalmadı ve maddi manevi çok yoruldum.
Saygılarımla

Bu nasıl bir lazer 3500 watt çekiyor. Bununla metal kesilir.

Sizin sorununuz gerçekten yorucu bir hal almış.

Çözüm sunamasamda fikir vereyim.

Lazer cihazınız atış anında şebekeden kısa süre içinde yüksek akım çekişiniz oluyor. Bu durum iletim hatlarında gerilim düşümüne neden oluyor.

Trafo ile işletmenizin arasındaki mesafe bile bu anlamda önem arz ediyor.

Cevabınız için teşekkür ederim, şöyle ki trafo aslında binamızın hemen önünde fazla bir mesafe yok oldukça yakın diyebiliriz. Lakin o trafo bizi besliyor mu ondan tam emin değilim. Böyle bir sorun olsa bile UPS bunu engellemez miydi?

cihazı bina girişine taşıyıp ilk uygun noktadan enerji alıp tekrar bi deneme yapınız. ayrıca UPS etiketini paylaşır mısınız?

Kondansatör şarjı deşarjı ile çalışıyorsa anlık çok akım çeker.
Akım sınırlayıcı konulursa çalışması etkilenirmi bilmiyorum.

konuya her ne kadar yabancı olsam da, beyin fırtınası diyelim. sorun elektrikten değil de, çalışırken çıkardığı parazitten (yüksek frekans yayması/ dalgalanması) olabilir mi?

cihazı bina girişine taşıyıp ilk uygun noktadan enerji alıp tekrar bi deneme yapınız. ayrıca UPS etiketini paylaşır mısınız?
Bina girişinde ki enerjiyi tam anlayamadım kofre çıkışınımı kastettiniz? Eğer orasıysa 380V cihaza zarar verir düşüncesindeyim, ancak elektrik saatinin altından alınabilir seyyar priz ile. UPS etiketini ilettim aşağıda.

Ekli dosyalar

• 7fcab824-7136-4ed0-a7c2-079c368774c9.webp
    176.4 KB · Görüntüleme: 29
normal şartlarda ups kaldırması lazım ve oldukça güçlü görünüyor. küçük bir ayrıntı kafama takıldı. sizin dükkan ortamında da flicker oluyor mu? çünkü parazitten dersek (olasılık) ilk önce sizin lambalar etkilenmeli değil mi?

Bir kıl kökü için neden bu kadar çok güç harcanıyor?
Kafama takıldı şimdi bu. Rahat uyuyamam.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…