Solar sistemde depolama panellerden daha pahalıya gelir. O sebeple akü yerine şebeke akü gibi kullanılarak ihtiyaç fazlası üretim uygun inverter ve iki yönlü sayaçla şebekeye basılır, üretimin yetmediği zamanlarda da şebekeden güç çekerek, mahsuplaşma ile fark kwatt ücretlendirilir. Bu OnGrid sistemde önemli olan bölgedeki Elektrik dağıtım şirketinin bu anlaşmayı kabul etmesidir.
Konu sahibinin 400 wh üzeri panellerin yaygın olmadığını söylüyor. Teknoloji hergün gelişiyor. İki sene sonra 600 wh paneller bile üretilebilir. Bendeki 2 adet Panel ise 195 wh 12 volt sistemdedirler.
Unutmamak gerekir ki monokristal panellerin gölgelenmeler gibi aşırı ısınmaları da verimlerini düşürür. O yüzden havadar bir şekilde montaj yapılmalı, hatta arka taraftan su ile soğutularak hem verimleri artırılabilir hem de sıcak su üretilebilir. Bu konuda bakır metal borularla döşenen bir panel çalışması görmüştüm.
Hocam ben evlerden alış bedelinin 1.30 TL Gibi rakamlar olduğunu duydum.Bu mahsuplaşmanın mantığı, işletmeden kullanılan kwatt eksi işletmeye verilen kwatt çarpı kwatt birim fiyatı. Ha, fazla üretmişseniz de toptan kwatt birim fiyatı ne ise onunla çarpılıp vergisi düşülerek (o zaman kuşa dönüyor) vatandaşa ödemesi yapılmalıdır. Elin rusuna, iranına para verirken onlar can da vatandaş patlıcan mı? Adil olan vatandaşa verilen fiyattan üretim fazlasının faturalandırılması.
Son zamanlarda hep enerji krizinden bahsediliyor ama, sadece kısa bir dönem teşvik yapıldı. Ondan sonra vatandaştan ürettiği enerjiyi almamak için işletmeler bir sürü bahane ileri sürüyorlar!
Yeni fiyatı bilmiyorum. Bölgeden bölgeye, işletmeciye göre farklı olabilir. 70-80 Krş.larda iken şahısa ödenen 40 Krş. civarlarına geliyordu.Hocam ben evlerden alış bedelinin 1.30 TL Gibi rakamlar olduğunu duydum.
Bu ne kadar doğru acaba
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?