Çay Makinesi'nin harcadığı güç ve TL karşılığı ?

Katılım
25 Nis 2018
Mesajlar
79
Puanları
1
Yaş
27
Selam abiler. Çay makinesindeki çalışma mantığı: Bir ilk suyu ısıttıgı zaman birde suyu belli sıcaklarda tutan kısım var.
su kaynayıp hazır olana kadar 1650W güç çeker, su kaynadığında büyük rezistans devreden çıkar, küçük olan devreye girer ve 135W çekmeye başlar ve suyu sıcak tutar.

1) Biz Çay makinesinin 1 saatte çektiği gücü nasıl hesaplarız? Çünkü ilk kettle'ın suyu kaynattığı güç saatte 1650Watt ama su 5 dakikada kaynıyor bu makinalarda. yani 1650 harcamayacak. İlk 5 dakikada nekadar harcamıs olur? Çünkü suyu normal sıcaklıkta tutmak içinde 135 waat harcıyor. Böylece bu rakamın üzerine eklemiş olacagım.

2) Ek olarakta: Bu konuda yeniyim ondan bu soru saçma gelebilir ama birşey merak ettim. Bu çay makinesi ilk su ısıtırken 1650 watt/saat harcıyormuş. Bunun için birden bu 1650 W çekilmiyor değil mi ? yani 0 watt'tan baslıyor. Belli bir oranla her dakika güç çekimi artıyor ve 1 saat'in sonunda toplam 1650 mi çekmiş oluyor.

Bu 2 soruyu cevaplar mısınız?
 
Güç konusunda W/h ibaresini bilmelisin.
Türkçede Watt/saat olarak anılır.
Bir elektrikli aygıtın gücü belirtildiğinde, o aygıtın saat başına harcadığı Elektrik tüketimi de belirtilmiş olacaktır.
1650W gücündeki bu aygıt bir saat çalışırsa 1650W, yani 1.65KW elektrik harcamış olur.
Bu cihazı su ısıtmak amaçlı kullandığımıza göre ve 5dk sürede suyu kaynattığımıza göre 5dk lık güç harcamamızı hemen hesaplayabiliriz.
60dk kullanımda1650W olduğuna göre 5dk kullanımda hesap edelim.
1650/60=27.5W dakika başına elektrik tüketimi.
27.5W*5dk=137.5W suyu kaynatabilmek için harcamış olduğu güç tüketimi.
Daha sonraki hesaplamalar ise periyodik çalışma süreçlerinin ölçülmesi ile hesaplanabilir.
Su 5 dk içerisinde soğuyor ise ve 1dk içerisinde yeniden kaynatıyorsa.
Yeniden kaynatabilmesi için 135W güç kullanıyorsa... Bir dakika için harcanan güç hesaplanır.
135/60=2.25W 1 dakikada harcanan elektrik.
demekki bu ısıtıcı akşama kadar devrede kalıyorsa ve toplamda 60 kez suyu yeniden ısıtıyorsa 135W güç harcayacaktır.
 
veriler zayıf
su koyma ısısı .
su alınması + zaman
su eklenmesi +zaman
buhar ( su eksilmesi )
hesabı etkiler
 

tesekkürler. Üstad sen 1650 kw'ı cihazın bir saatlik toplam gücü olarak hesapladın.
- Fakat benim okudugum yazıda kettle'a soguk suyu koydugumuzda fokurdayana kadar ( yaklasık 5 dk) olan kısım 1650 kw harcıyor. yani ilk 5 dk 1650 kw harcıyor
- Fokurdadıktan sonra su tekrardan soğumasın diye örnek 90 derecede sabit kalması için belli bir güç yakıyor. Burda saatte 135 kw deniyor.
Ama yinede mantık senin anlattıgın gibidir sanırım
veriler zayıf
su koyma ısısı .
su alınması + zaman
su eklenmesi +zaman
buhar ( su eksilmesi )
hesabı etkiler

Makina 3 saat çalısacak. Her saat bası yeni su eklenecek. Suda çesme suyu buz gibi değil yani normal. Sanırım bu makinalarda suyu 90 derecede sabit bekletiyor diye duymustum.
 
Aradan 5 gün geçmiş. 3 saatinizi harcayarak en temiz çözümü elde edebilirsiniz.
Bütün çalışan cihazları durdurup fisten çekin. Yani evde güç harcayan bişey olmasın. Sonra da sayaç endeksini alın. Kettle takıp 3 saat çalıştırın. Ve her saat başı endeks alın. Kullandığınız kwh buradan çıkar, birim ücretiyle çarparak sonucu bulun. En temizi bu olur ama bu şekilde her zaman aynı sonucu vermez. Mevsimine göre çeşme suyunun ve havanin sıcaklığı da mutlaka etkiler
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…